W tym roku zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dania głównego z wykorzystaniem polędwicy z dorsza oraz deseru przygotowanego z czekolady i przynajmniej trzech rodzajów owoców.
Pierwsze miejsce zajęła łódzka restauracja ,,Delight” reprezentowana przez Tomasza Janczewskiego i Piotra Pawłowskiego; drugie – poznańska ,,Cucina” na czele ze Sławomirem Popiakiem i Dominikiem Świąteckim; na trzecim miejscu uplasowała się zaś gdyńska restauracja ,,Gard Nord Kitchen” z Marcinem Małeckim i Piotrem Sójką.
W konkursowym jury zasiedli wybitni szefowie kuchni: Giancarlo Russo, Adam Chrząstowski, Stefan Birek, Tomasz Deker, Adam Dmyterko, Rafał Godziemski, Tomasz Jakubiak, Patryk Kotarba, Michał Kuter, Ewa Olejniczak, Kurt Scheller, Dariusz Ratuszniak, Aleksandra Sowa, Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Adam Woźniak, Jacek Zięba; Sekretarze: Andrzej Ławniczak, Krzysztof Wierzba oraz Jarosław Bagniuk.

Nagrody w formie bonów towarowych dla laureatów konkursu ufundował partner wydarzenia, sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska. Firma poprowadziła również panel dyskusyjno-degustacyjny ,,Chleb i wino w kuchni”, a w trakcie trwania wydarzenia zaprosiła do degustacji win i serów stanowiących nowości w ofercie sieci.
Organizatorem ,,Dorszowych Żniw“ był Krzysztof Szulborski i Stowarzyszenie Kucharzy Polskich przy współpracy z Mariuszem Gachewiczem i Zamkiem Gniew.
dostarczył

infoWire.pl











