Mięso na świątecznym stole

Każda decyzja zakupowa powinna być przemyślana – ta zasada nabiera szczególnego znaczenia przed Bożym Narodzeniem. W ferworze przedświątecznych sprawunków trzeba pamiętać, że wybrane przez nas produkty mają decydujący wpływ na smak i wygląd dań, które zjemy wspólnie z najbliższymi. Nie ma bowiem nic przyjemniejszego od pysznego posiłku spożywanego w ciepłej atmosferze świąt, którą wspominamy przez cały rok.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

- W okresie świątecznym tradycyjnie kupujemy więcej mięsa i wędlin. W ciągu kilku dni przygotowujemy wiele różnorodnych potraw, więcej czasu spędzamy przy stole. Wigilijny post zwiększa w kolejnych świątecznych dniach spożycie produktów mięsnych - podkreśla Celina Nierodkiewicz ze Stowarzyszenia Rzeźników i Wędliniarzy RP, członek Loży Ekspertów Programu promocyjnego „Doceń polskie”.

Podobnego zdania jest Dorota Banaszkiewicz-Bartyzel, reprezentująca Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grot ze Starowej Góry.

- Przed świętami obserwujemy w naszych firmowych sklepach wzrost zainteresowania zakupem mięsa. Konsumenci najczęściej wybierają schab, karczek oraz mięso wołowe. Większość klientów chce w tym okresie zaserwować swoim najbliższym specjały nawiązujące do tradycji kuchni polskiej. Stąd też chociażby zainteresowanie naszych klientów gęsiną oraz produkowanymi w naszym zakładzie wyrobami z gęsi. Duża grupa konsumentów planuje wcześniej zakupy i chcąc mieć gwarancję dostępności poszczególnych wyrobów „zapisuje się” na wybrany przez siebie asortyment – mówi D. Banaszkiewicz-Bartyzel.

Produkty Z.P.M. Grot doceniają nie tylko klienci. Pierogi z kaszą i grzybami, pierogi z gęsiną oraz pasztety z gęsi – m.in. te wyroby mogą poszczycić się godłem „Doceń polskie”. Certyfikat ten, na podstawie dwuetapowej oceny, przyznają eksperci reprezentujący m.in. Fundację Klubu Szefów Kuchni, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, czy wspomniane już Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP. Honorowy patronat nad przedsięwzięciem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Znak „Doceń polskie” na opakowaniu produktu stanowi więc cenną wskazówkę dla konsumentów.

Inną firmą, której wyroby zostały wyróżnione w Programie promocyjnym „Doceń polskie” jest Zakład Przetwórstwa Spożywczego Kędzia. Tytuł „Doceń polskie” zdobyły De volaille oraz Kotlet z indyka a la schabowy w cieście. Dodatkowo, Kotlet z indyka został nagrodzony tytułem TOP PRODUKT, co oznacza, że eksperci przyznali mu maksymalną liczbę punktów.

- Jesteśmy obecni na rynku blisko 20 lat. Od samego początku produkujemy nasze wyroby tak, jakbyśmy robili je dla własnej rodziny i podawali je naszym dzieciom. Otrzymane przez nas wyróżnienia i nagrody potwierdzają, że postępujemy właściwie, że nasza praca ma sens. Przy okazji miło jest zostać docenionym przez ekspertów z branży – przyznaje Małgorzata Kędzia-Szymańska, dyrektor Zakładu z Wolsztyna.

Przed świętami sklepy kuszą promocjami. Ogromny wybór producentów i mnogość asortymentu mogą przyprawić niedoświadczonych konsumentów o ból głowy. Rozczarowania można uniknąć bazując na sprawdzonych produktach.

Dorota Banaszkiewicz-Bartyzel radzi, aby wybierać wyroby znanych producentów. - Tylko zakłady mięsne posiadające odpowiednie certyfikaty i spełniające europejskie normy gwarantują wyroby najwyższej jakości. Warto robić zakupy w sklepach, w których można liczyć na pomoc doświadczonych sprzedawców. Podpowiedzą oni jaki rodzaj mięsa będzie najbardziej odpowiedni i sprosta oczekiwaniom klientów. Trzeba także pamiętać, że w sklepie musi być zachowany łańcuch chłodniczy – radzi przedstawicielka Z.P.M. Grot. - Nie mniej ważne jest kupowanie produktów tych firm, których jakość została potwierdzona nagrodami i wyróżnieniami przyznawanymi zarówno przez konsumentów, jak i fachowców z danej dziedziny – dodaje Dorota Banaszkiewicz-Bartyzel.

- Certyfikat jest nie tylko dowodem wysokiej jakości wyrobu. Oznacza także, że producent nie bał się poddać ocenie i że zależy mu na uzyskaniu opinii niezależnych przedstawicieli branży na temat swojego produktu – zauważa Celina Nierodkiewicz.

Rolę niezależnego grona ekspertów docenia także Małgorzata Kędzia-Szymańska. - Wszelkie inicjatywy związane z oceną produktów bardzo korzystnie wpływają na firmę. Opinia specjalistów, bez względu na jej wydźwięk, pozwala firmie spojrzeć na produkt z innej perspektywy i zastanowić się nad tym co można zmienić i udoskonalić. Wszystko te działania powinny być prowadzone w myśl zasady „klient nasz Pan” - podsumowuje dyrektor Z.P.S. Kędzia.

Boże Narodzenie to czas biesiadowania w rodzinnym gronie. W tym szczególnym okresie warto zadbać nie tylko o ilość, ale i jakość potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Na niektóre dania czekamy cały rok, dlatego tym bardziej warto sięgnąć po składniki najwyższej jakości – dzięki temu magia świąt nie pryśnie wraz z pierwszym kęsem.

Ogólnopolski Program promocyjny "Doceń polskie"

Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni, Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP, Związek Polskie Mięso czy Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Honorowy patronat nad Programem „Doceń polskie” sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"