Jak wynika z badania Inquiry, zdrowa dieta jest ważna dla 89 proc. Polaków z grupy 55 i więcej lat, a wśród najmłodszych ankietowanych (18-24 lata) - tylko dla 72 proc.. Trend związany ze zdrowym odżywianiem jest także bardziej popularny wśród kobiet i osób z wyższym wykształceniem.
Dla ponad połowy tych osób najważniejszą motywacją skłaniającą do zdrowego odżywania jest zachowanie zdrowia (54 proc.), a co piąta osoba wskazała na dobre samopoczucie. Odchudzanie, kondycja fizyczna czy wygląd były wymieniane znacznie rzadziej, głównie w grupie osób młodych i mężczyzn.
##NEWS http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/polacy-unikaja-produktow-szkodzacych-srodowisku ##
Co to znaczy "odżywiać się zdrowo"?
Zdrowe odżywianie jest utożsamiane przez Polaków głównie z jedzeniem dużej ilości warzyw i owoców, unikaniem „chemii” w żywności (konserwantów, polepszaczy smaku) oraz piciem dużej ilości płynów. Nieco rzadziej wskazuje się na ograniczanie spożywania cukru i używek (alkohol, kawa), unikanie żywności przetworzonej, przestrzeganie urozmaiconej diety oraz zwracanie uwagi na jakość wybieranych produktów.

Na pytanie o sposoby stosowane na co dzień aż 44 proc. osób odpowiedziało, że starają się jeść dużo warzyw i owoców, 41 proc. pije dużą ilość płynów, a 35 proc. unika „chemii” i cukru w pożywieniu. W porównaniu z ubiegłym rokiem badani nieco mniejszą wagę przywiązują do jakości produktów oraz rzadziej stosują się do zasady 5-6 posiłków dziennie.
Zdrowa dieta z reguły wymaga sporego wysiłku - niemal 40 proc. badanych wskazuje, że utrzymanie zdrowej i zróżnicowanej diety jest dla nich trudne. Podstawową barierą jest jej koszt: panuje powszechna opinia, że zdrowe produkty są o droższe od pozostałych. Duże trudności sprawia także powstrzymanie się od mnogości pokus, tym bardziej, że niezdrowe produkty często są postrzegane jako smaczniejsze.
##NEWS http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/zmiana-stylu-zycia-moze-poprawic-stan-klimatu ##

Polacy wskazują również na brak zaufania do producentów zdrowej żywności co do jakości ich produktów oraz na brak informacji, co jest rzeczywiście zdrową żywnością, niemniej odsetek tego typu wskazań spadł w porównaniu z ubiegłym rokiem. Wyraźnie poprawia się też dostępność produktów z tej kategorii, zarówno w sklepach, jak i w gastronomii.
- Na propagowanie zdrowego stylu życia duży wpływ mają internet i telewizja – to właśnie z tych źródeł Polacy korzystają najczęściej, kiedy szukają informacji i porad o zdrowej żywności. Największym autorytetem z dziedziny zdrowej żywności cieszą się wciąż lekarze, dietetycy oraz Instytut Żywności i Żywienia, jednak znaczny wpływ na kształtowanie postaw Polaków mają także znani celebryci – m.in. Katarzyna Bosacka, Karol Okrasa czy Ewa Chodakowska. Właśnie dzięki nim zdrowe odżywianie staje się w ostatnich latach coraz ważniejsze dla naszego społeczeństwa - komentuje Agnieszka Górnicka, prezes firmy Inquiry .

Badanie zostało zrealizowane w dniach 15-23 września 2020 r. na reprezentatywnej próbie 2000 dorosłych Polaków metodą CAWI (sondaż online na panelu YouGov).











