Przygotujcie kubki smakowe na wielką ucztę – rusza 4. edycja autorskiego festiwalu Manufaktury: Hot&Sweet

Skoro sierpień – to łódzcy foodies mogą czuć się szczęśliwi. To wszystko za sprawą autorskiego festiwalu kulinarnego Hot&Sweet. Kilkanaście restauracji z rynku Manufaktury przygotowało wyjątkowe dania: na słodko i na ostro. Co specjalnego proponują szefowie kuchni?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Festiwal Hot&Sweet

16-31.08 (z wyłączeniem piątków i sobót), wybrane restauracje na rynku Manufaktury

Słodkie i ostre – z pozoru wydaje się, że to nieoczywiste połączenie, jednak szefowie kuchni wiedzą doskonale, że taki duet może skraść serca wielu osób. Kilkanaście restauracji na rynku Manufaktury przygotowało nietuzinkowe dania słodkie i pikantne, zgodnie z motywem przewodnim festiwalu – Hot&Sweet.

Al Dente oferuje coś na duży głód – spaghetti aglio e olio, z krewetkami, oliwą, czosnkiem, chilli, natką pietruszki i serem grana padano, a na deser – chilli brownie. Bawełna natomiast zaprasza gości na słodko-ostrą kompozycję sałat ze smażonymi krewetkami, świeżym chilli, mango, plastrami avocado, natką pietruszki, czerwoną cebulą oraz dressingiem na bazie oliwy, cytryny i mango.

W Bierhalle zjemy „Pikantną Chmurkę” – gofra podawanego z bitą śmietaną i truskawkami w miodzie z płatkami chilli, a także „Inferno Burgera”, czyli burgera wołowego w czarnej bułce z sezamem z papryczkami jalapeño, ogórkiem konserwowym, pomidorem, cebulą, sałatą, bekonem i sosem sriracha. Dla zapalonych mięsożerców także Bobby Burger przygotował coś wyjątkowego – kanapkę Hot Hawaii, czyli słodko-ostrego burgera z wołowiną, grillowanym ananasem, bekonem, sosem mango-mayo, jalapeño, sałatą, cebulą i sosem hot sriracha.

W Galicji na łasuchów czekają dwie propozycje. Ostra to żulik z pikantną szarpaną wieprzowiną, grillowaną cukinią, marmoladą z czerwonej cebuli, ogórkiem małosolnym marynowanym w soku z pomarańczy i chilli, rukolą i sosem z pikantnej papryki węgierskiej, a słodka to pierogi z jagodami ze słodką śmietaną. W Ganeshu na słodko będzie można zjeść „rasgullę”, czyli serowo-mleczne kuleczki w syropie cukrowym, podawane z bakaliami, a na ostro – pulpeciki z kurczaka lub warzywne w pikantnym sosie sojowym, z drobno posiekaną papryką i cebulą. Danie podawane z białym ryżem basmati.

W Kaukazie będzie można spróbować polędwiczek w wiśniowym sosie, zapieczonych w cieście francuskim z batatami, a także ariszty, czyli makaronu domowego podawanego z warzywami, chilli i smażonymi krewetkami. W Szpulce natomiast zjemy słodko-ostrą kurkę, czyli pierś z kurczaka kukurydzianego podaną na puree z dyni hokkaido z sosem na bazie włoskiej kiełbasy nduja i dodatkiem szpinaku oraz marchewki w glazurze pomarańczowo-imbirowej.

Restauracja La Vende przygotowała aż 4 propozycje na festiwal Hot&Sweet. Szef kuchni proponuje: tartę z rabarbarem, krem z selera z pieczoną gruszką i chilli, noodle z wołowiną w sosie słodko-kwaśnym z chilli, a także wyjątkowego drinka – rum z marakują i chilli. Podczas festiwalu Hot&Sweet nie mogło zabraknąć także Tajskiej Hot Spoon. Będzie można tam zjeść danie główne: Pad Kee Mao Duc, czyli smażoną kaczkę z mini kukurydzą, zieloną fasolą, cebulą, pepperoni, liśćmi kaffiru, zielonym pieprzem i marchwią oraz deser: biszkopt migdałowy, mus z białej belgijskiej czekolady z dodatkiem mascarpone/galaretki truskawkowej.

Fani pizzy też mogą liczyć na swoje miejsce – o to zadbała Pizzeria 105. Zjemy tam pizzę podzieloną na pół. Strona słodka będzie zawierać ser, brzoskwinię, ananas, kurczak, kukurydzę, żurawinę i migdały, a strona ostra: szynkę, pepperoni, ser, paprykę kolorową i jalapeño oraz kukurydzę. Tawerna również przygotowała pizzę, w wersji hot&sweet, z sosem jogurtowym z czosnkiem, filetem z kurczaka, chilli, szpinakiem, gorgonzolą, mozzarellą i nektarynką. Na deser będzie można zamówić brownie z papryczką chilli i musem z marakui.

Co można zjeść w Sea Food? Danie na słodko – „sweet banana”, czyli banany w tempurze, podawane z lodami waniliowymi, cukrem cynamonowym oraz owocami sezonowymi, a także danie ostre – 6 krewetek argentyńskich w tempurze z dodatkiem srirachy, podane z kimchi, sosem sweet habanero oraz sweet chilli. Restauracja Yarsa natomiast przygotowała „Chicken Jhalfrezie”, czyli kawałki kurczaka ze słodką papryką, cebulą pomidorem, czosnkiem i imbirem. Podawane z ryżem.

Restauracja Rajskie Jadło przygotowała pyszne śniadanie – „Rajski Poranek”, czyli tosty francuskie z chałki, powidła śliwkowe, miód z Galantej Chaty, naleśnik waniliowy i wreszcie tatar z… owoców i warzyw! Na obiad natomiast – stek wieprzowy z kością, sosem chimichurri, pieczonymi ziemniaki i grillowanymi warzywami.

Wegetarianie znajdą swoją przystań w Restauracji Zielona. Na ostro można zjeść tam tteokbokki, czyli ryżowe kluski z tofu, shitake i boczniakiem, dymką oraz kimchi. Na słodko natomiast – naleśniki z mascarpone i malinami.

W Whiskey In The Jar dwie opcje: na ostro – „El Diablo Burger” z soczystą wołowiną, papryczkami jalapeño, ostrą pastą z papryczek chipotle, chrupiącymi nachosami, serem, bekonem, sałatą i rukolą oraz sosem na bazie chipotle. Na słodko – mus z białej czekolady z słoną kruszonką migdałową oraz sosem z malin i owocami sezonowymi.

Festiwal potrwa od 16 do 31 sierpnia, z wyłączeniem piątków i sobót.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu