Według GUS, niemal wszystkie z nowo tworzonych firm to małepodmioty, w których pracuje mniej niż 49 osób.
W 2005 r. zarejestrowano ok. 211 tys. nowych firm, z czego 99proc. stanowiły tzw. mikro-przedsiębiorstwa, zatrudniające do 9osób. Trzy czwarte firm nie zatrudniało pracowników najemnych. Zdanych GUS wynika, że działalność gospodarczą podejmują przedewszystkim ludzie młodzi, mający średnie wykształcenie. Osobyzakładające firmę najczęściej wybierają działalność handlową, a wdalszej kolejności - związaną z obsługą nieruchomości i firm,budowlaną i przemysłową.
"Spośród nowo tworzonych przedsiębiorstw, po pierwszym roku odwejścia na rynek przeciętnie jedna trzecia firm jest zmuszona dozaprzestania działalności" - wyliczył GUS.
Według GUS, wśród firm powstałych w 2005 r., najwyższy "wskaźnikprzeżycia" miały podmioty prowadzące działalność z zakresu ochronyzdrowia i edukacji, a najniższy - hotele i restauracje.

GUS przedstawił też wyniki 5-letnich badań przedsiębiorstwpowstałych w 2001 r. Z utworzonych wówczas 209 tys. mikro-przedsiębiorstw 5 lat później na rynku pozostawało zaledwie 59tys., czyli 28 proc. Jedynie w przemyśle, transporcie oraz obsłudzenieruchomości i firm "wskaźnik przeżycia" między 2001 r. a 2006 r.przekroczył 30 proc. Najtrudniej było utrzymać się na rynkuwłaścicielom hoteli i restauracji.
Na decyzję o zakończeniu działalności wpływają głównieniedostateczne środki finansowe przedsiębiorców oraz zbyt dużakonkurencja w wybranym przez nich segmencie rynku. Przy niewielkichzyskach lub ponoszonych stratach przedsiębiorcy nie są w staniemodernizować i rozwijać środków produkcji, wypromować produktu orazzwiększać skali produkcji i zatrudnienia.











