Smaczne przystawki na świąteczny stół

Wigilię i Boże Narodzenie spędzamy zazwyczaj tradycyjnie – w domu, z rodziną przy smacznie zastawionym stole. To specjalny czas, który możemy poświęcić bliskim, ale i delektować się świątecznymi smakami. A te powinny być wyjątkowe, poczynając już od przystawek - są one tak samo ważne jak dania główne. Muszą być nie tylko spójne z całym menu, ich smak ma rozbudzić apetyt na więcej.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Prosty i wyborny – tatar ze śledzia

Śledź gości na wigilijnym stole w wielu postaciach. Nasza propozycja – tatar ze śledzia z majonezem i ćwikłą. Jest wyborny. W takim wydaniu nie tylko znakomicie smakuje, ale jest także niezwykle efektowny. To znakomita propozycja zarówno na święta, jak i na zbliżającą się noc sylwestrową i na inne uroczystości.

Do przygotowanie potrzebne będą:

•             filety śledziowe

•             Majonez Kielecki

•             ogórki konserwowe

•             pieczarki

•             cebula

•             przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny

•             Ćwikła z chrzanem.

Podstawą tatara są drobno pokrojone ogórki konserwowe, pieczarki i cebula. Następnie kładziemy warstwę naszej Ćwikły z chrzanem, a całość zwieńczamy posiekanymi filetami śledziowymi, doprawionymi solą, pieprzem, sokiem z cytryny i Majonezem Kieleckim. Warstwy warto układać za pomocą okrągłej foremki – łatwiej powstanie oczekiwany, równy kształt.

Sugerowana cena Ćwikły z chrzanem WSP Społem: 4,83 zł

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego 500ml: 10,96 zł

Pasztet wigilijny dla smakoszy

Postny pasztet grzybowy to potrawa, która znakomicie smakuje i doskonale wpisuje się w wigilijne menu. Warto odkryć jego wyjątkowy charakter, który zachwyci podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jest bardzo prosty w wykonaniu.

Do przygotowania pasztetu niezbędne będą:

•             pieczarki,

•             cebula,

•             kajzerki,

•             garść suszonych grzybów,

•             sól i pieprz,

•             odrobina oleju,

•             kwaśna śmietana,

•             jajka,

•             natka pietruszki,

•             oraz masło i bułkę tartą przeznaczone do wysmarowania formy.

Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów. Gdy zmiękną, odcedzamy je z wody i bardzo drobno siekamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy i razem z grzybami smażymy na oleju. Całość studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i w dużej misce mieszamy je z wystudzoną masą grzybową, dodając kwaśnej śmietany i posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec delikatnie dodajemy ubite na sztywno białko. Przekładamy do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą blachy. Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika na około godzinę. Następnie pozostaje nam tylko delektować się pysznym grzybowym pasztetem, który podajemy z Sosem Kieleckim tatarskim. Jego kremowa konsystencja i dobrze wyczuwalne, spore kawałki warzyw i grzybów gwarantują pełen sukces!

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego tatarskiego: 3,78 zł

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Były szef social mediów naTemat z nową pracą

Były szef social mediów naTemat z nową pracą

"New York Times" pozywa administrację Trumpa

"New York Times" pozywa administrację Trumpa

PepsiCo wkracza do świata F1 z Mercedesem

PepsiCo wkracza do świata F1 z Mercedesem

Pięć państw bojkotuje Eurowizję. Powodem dopuszczenie Izraela

Pięć państw bojkotuje Eurowizję. Powodem dopuszczenie Izraela

Łukasz Miętus z Media Direction OMD do BYD Polska

Łukasz Miętus z Media Direction OMD do BYD Polska

DoubleVerify rozszerza integrację z Microsoft Advertising. Nowe pomiary i automatyzacja kampanii

DoubleVerify rozszerza integrację z Microsoft Advertising. Nowe pomiary i automatyzacja kampanii