Śniadanie i jego znaczenie dla naszego zdrowia - belVita przygotowała raport z okazji Europejskiego Dnia Śniadania

Z raportu przygotowanego przez markę belVita, ciastek o wyjątkowej recepturze stworzonej specjalnie z myślą o śniadaniu, wynika, że lekkie i pożywne śniadanie to mit. Polacy jedzą bardzo tradycyjnie, zazwyczaj kanapki popijane herbatą. 15% Polaków nie je śniadania w ogóle, ale odsetek ten rośnie wśród młodszych grup – już co 5-ty uczeń i student nie je śniadania.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania marka belVita przygotowała raport pokazujący, jak wygląda pierwszy posiłek Polaków i jakie ma to znaczenie dla naszego zdrowia. Opracowanie zostało przygotowane na bazie najświeższych badań IPSOS wykonanych na zlecenie Kraft Foods Polska na reprezentatywnej grupie Polaków z kwietnia br. Wyniki pokazują, że Polacy jedzą tradycyjnie, najczęściej sięgają po herbatę oraz kanapki z wędliną lub serem. Jeśli nie zdążymy zjeść w domu, spożywamy posiłek w pracy – robi tak już 12% pracujących rodaków. Badanie pokazuje jednak, że sama świadomość, iż śniadanie jest ważne, nie wystarcza - aż 15% Polaków nie je go w ogóle. Co gorsza, odsetek ten rośnie wśród uczniów i studentów, już co 5-ty nie jada pierwszego posiłku. To pokazuje, że odsetek Polaków nie jedzących śniadanie w przyszłości może niebezpiecznie rosnąć. Coraz szybsze tempo życia, zabieganie nie sprzyja zdrowym nawykom żywieniowym. Dlaczego to takie ważne?

Śniadanie – dostarcza energii i poprawia nastrój

Po wielu godzinach snu potrzebujemy silnego bodźca, który rozbudzi nas i przygotuje na codzienne wyzwania. Ilość energii i składników odżywczych dostarczonych podczas porannego posiłku decyduje o naszej wydolności psychofizycznej w pierwszej̨ części dnia. A czas pomiędzy śniadaniem, a obiadem to z reguły okres najintensywniejszego wysiłku umysłowego. Śniadanie dostarcza organizmowi wartości odżywczych i glukozy, czyli łatwo przyswajalnej energii niezbędnej do intensywnej pracy. Poranny posiłek wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność i zdolności werbalne. Co więcej, spożywanie śniadania poprawia pamięć krótkoterminową i epizodyczną oraz identyfikację bodźców wzrokowych. Z raportu marki belVita wynika również, że jedzenie śniadań ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka także w perspektywie długoterminowej.  Śniadanie jest wręcz niezbędne w diecie osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.  Eksperci mają wiele dowodów na to, że u osób jedzących regularnie pierwszy posiłek, wskaźnik masy ciała (BMI) utrzymuje się na stabilnym poziomie. Mniejsze jest też u nich ryzyko nadwagi w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadań lub jedzącymi je nieregularnie. Rezygnując z porannego posiłku sprawiamy, że nasz organizm domaga się większej porcji energii przez cały dzień.

Śniadanie powinno być zbilansowane

Zbilansowane śniadanie to podstawa, trudno jednak uznać za takie bułkę złapaną w biegu czy kawę na czczo. Wbrew pozorom definicja zbilansowanego śniadania jest bardzo prosta. „Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów.“ - komentuje dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk i wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Jedno z podstawowych zaleceń sugeruje, aby dzień zacząć od dość obfitego śniadania, a zakończyć skromną kolacją. Rano organizm potrzebuje energii i składników odżywczychdo działania i na śniadanie możemy przeznaczyć nawet 30% całkowitej kalorycznej diety.

Jak zjeść zbilansowane śniadanie w natłoku codziennych obowiązków, kiedy doskwiera nam brak czasu i piętrzące się sprawy do załatwienia? Eksperci wskazują m.in. na gotowe produkty zbożowe lub ciastka wielozbożowe jak belVita. Są one źródłem cennych węglowodanów złożonych i błonnika. Wystarczy je połączyć z produktami mlecznymi, owocami i np. ciepłym napojem, by stworzyć zbilansowane śniadanie. „Dzięki kontrolowanemu procesowi produkcji i starannemu doborowi składników zbożowych, ciastka belVita zawierają skrobię lepszej jakości, która jest wolniej trawiona. Węglowodany zawarte w ciastkach belVita zjedzonych jako element zbilansowanego śniadania, uwalniają się miarowo przez cztery godziny dostarczając energii na cały poranek.– dodaje Agnieszka Dobrowolska, Kierownik marki belVita. Takie działanie zostało udowodnione w pięciu randomizowanych, naprzemianległych badaniach klinicznych, przeprowadzonych przez niezależnych naukowców z Francji, Kanady i Australii. Właśnie dlatego belVita to doskonały element zbilansowanego śniadania. Zapraszamy do lektury raportu marki belVita „Śniadanie i jego znaczenie dla naszego zdrowia” w całości.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu