„Ugotowani” zapewnili stacji średnio 12,61 proc. udziału w rynku w grupie 4+ oraz 16,8 proc. udziału wśród widzów między 16 a 49 rokiem życia. Przed rokiem te proporcje wynosiły odpowiednio 11,83 i 15 proc. udziału - wynika z danych Nielsen Audience Measurement przygotowanych dla portalu Wirtualnemedia.pl.
TVN w trakcie emisji formatu zajmował trzecią pozycję na rynku. Lepsze okazały się TVP1 (3,95 mln widzów i 30,8 proc. udziału) oraz TVP2 (2 mln widzów i 15,66 proc. udziału).
Wśród widzów „Ugotowanych” dominowały kobiety oraz mieszkańcy miast.
W każdym odcinku „Ugotowanych” brały udział cztery wybrane w castingach osoby z jednego miasta. Każda z nich przygotowała posiłek (trzy dania – przystawka, danie główne, deser) i zaprosiła do swojego domu/mieszkania na kolację pozostałych uczestników. W punktach oceniali oni przygotowany posiłek, jego pomysłowość, sposób podania, kompozycję poszczególnych dań oraz ogólną atmosferę wieczoru, w tym dodatkowe atrakcje, jak też samego gospodarza, z którym rywalizowali o wygraną. Show powstawało na licencji brytyjskiego formatu “Come Dine With Me”.Na razie nie wiadomo czy powstanie kolejna polska seria.












