W Wielkanoc przez żołądek do serca

Święta to idealna okazja by spotkać się z najbliższymi, porozmawiać, spędzić wspólnie czas, a przy okazji trafić przez żołądek do serca. Na świąteczne przyjęcie proponujemy połączyć tradycję z nowoczesnością. Polecamy żurek z białą kiełbasą, jajka faszerowane jarmużem i pasztet nadziewany wiśniami z ćwikłą oraz babę wielkanocną z wiśniowym lukrem i ciasto piaskowe z jagodami. A do tego oczywiście soki - najlepiej jabłkowe – pyszne i wyciśnięte bezpośrednio z polskich jabłek.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Idealny sok jabłkowy (nie) tylko na święta

Przed Wielkanocą rośnie zainteresowanie sokami, które tradycyjnie goszczą na świątecznych stołach. Najpopularniejsze z nich to soki pomarańczowe i jabłkowe. A jaki jest idealny sok jabłkowy? Zdaniem konsumentów przede wszystkim ma być zrobiony z polskich jabłek - tak twierdzi 33 procent konsumentów, wyciśnięty bezpośrednio z wysokiej jakości owoców i jak najmniej przetworzony.

Polecamy soki tłoczone Hortex mają niepowtarzalny aromat soczystych, dojrzałych polskich jabłek i są tłoczone prosto z najwyższej jakości owoców.

Hortex Sok 100% Tłoczony Prosto z Jabłek to klasyczny jabłkowy, tłoczony z najlepszych polskich jabłek, które jeszcze wczoraj dojrzewały w słonecznym sadzie.

Hortex Sok 100% Tłoczony Prosto z Jabłek z Czarną Porzeczką – to połączenie dwóch lubianych polskich smaków: słodkich jabłek z lekko kwaskową czarną porzeczką zaskakuje smakiem, jakiego nie znaliście, ale też unikalną gęstą konsystencją.

Hortex Sok 100% Tłoczony Prosto z Jabłek z Mango – jedyny taki smak! Jedyna w swoim rodzaju kompozycja jabłka z egzotycznym mango zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.

  • Karton 1 l – 4,4 - 4,6 PLN

Na tegoroczne święta polecamy

W przygotowaniu świątecznych potraw pomogą nam pyszne i zdrowe mrożonki Hortex.

Jarmuż Hortex - ta odmiana kapusty stanowi bogate źródło cennych składników dla zdrowia i urody oraz niezastąpiony składnik pysznych potraw. Cena opakowania 450 g – ok. 6,50 PLN

Włoszczyznę w paski Hortex – bardzo wygodna i szybka w użyciu, w doskonałych proporcjach łączy w sobie marchewkę, seler, pietruszkę i pora – wszystko starannie obrane i pokrojone. Dostępna w opakowaniu 450 g w cenie 3,99 PLN

Kapuśniak Hortex – pyszna, gotowa mieszanka kwaszonej kapusty, ziemniaków i marchewki, selera, pietruszki i cebuli. Opakowanie 450g w cenie ok. 4,4 PLN

Buraczki purée Hortex – idealne, szybkie rozwiązanie dla smakoszy – przed zamrożeniem buraki zblanszowano i starto na gładką masę. Dzięki temu, są łatwe w użyciu i zaoszczędzają dużo czasu, gdy chcemy je przygotować – wystarczy 8 minut. Dostępne w opakowaniu 450 g w cenie 3,29 PLN

Jagody Leśne Hortex doskonale smakują przez cały rok. Idealnie nadają się do deserów, koktajli, ciast, konfitur, soków i nalewek.– opakowanie 280 g – 8,69 PLN

Wiśnie bez pestek Hortex - pyszne wiśnie z polskich sadów starannie wydrylowano i poddano procesowi mrożenia tuż po zbiorach. Doskonale sprawdzą się do deserów oraz dań wytrawnych – opakowanie 450g. -7,00 PLN

Świąteczne przepisy

 JAJKA FASZEROWANE JARMUŻEM I SEREM Z PIKANTNĄ POSYPKĄ

Jarmuż Hortex – ½ opakowania

100 g sera feta

6 jajek

1 łyżka oliwy

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól, pieprz

posypka:

1/2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu

1/2 łyżeczki soli morskiej

1/2 łyżeczki suszonej chili

Jajka ugotuj na twardo, ostudzić. Obierz i przekrój wzdłuż na pół. Usuń z jajek żółtka. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj rozmrożony jarmuż i smaż, aż cała woda odparuje. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw do przestudzenia. Jarmuż, pokruszone żółtka i ser feta dokładnie wymieszaj. Powstałą masę ponakładaj w połówki jajek.

Składniki posypki wymieszaj ze sobą i posyp nią jajka.

PASZTET Z WIŚNIAMI i ĆWIKŁĄ

Wiśnie bez pestek Hortex -150 g

1 kg mięsa z udek kurczaka 300 g wędzonego boczku

100 g wątróbek drobiowych

2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki

3 liście laurowe 1 gwiazdka anyżu 1 jajko, rozkłócone sól i pieprz

Ćwikła

Lista składników:

Buraczki purée Hortex – 1 opakowanie

30 g startego chrzanu

1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

Cebule, marchewki i pietruszki obierz, pokrój na kawałki i włóż do garnka razem z udkami i boczkiem. Zalej ok. 2l wody. Dodaj przyprawy i gotuj tak długo, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie mięso wyjmij do przestudzenia, a do bulionu włóż wątróbki. Gotuj kilka minut. Następnie odcedź warzywa i wątróbkę. Wywar zachowaj. Oddziel mięso od kości.

Przestudzone warzywa i obrane mięso dokładnie zmiel, wymieszaj z jajkiem, dopraw solą i pieprzem. Jeśli mięso jest za suche możesz dodać odrobinę wywaru z gotowania. Na koniec do masy dodaj odsączone wiśnie. Masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wygładź wierzch pasztetu i włóż go do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 1 godziny.

Buraczki rozmroź na patelni do odparowania soku. Przełóż do miseczki do ostygnięcia. Następnie do zimnych buraczków dodaj chrzan i śmietanę. Całość wymieszaj i włóż do lodówki na około 1 godzinę.

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA W KAPUŚNIAKU

Kapuśniak z kapusty kiszonej Hortex

200 g wędzonego boczku

180 ml półsłodkiego, białego wina

6 białych surowych kiełbas

1 cebula

1 łyżka oleju 6 ziarenek jałowca

sól, pieprz

Kiełbasy przełóż do garnka, zalej wodą i podgrzewaj nie doprowadzając do wrzenia. Następnie wyjmij je do ostygnięcia. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojone w kostkę boczek i cebulę, smaż ok. 2 minuty, po czym całość zalej winem, dodaj rozgniecione ziarna jałowca i kapuśniak. Dopraw solą i pieprzem i całość duś chwilkę pod przykryciem. Po ok. 15 minutach przełóż kapustę do żaroodpornego naczynia, na niej poukładaj ugotowane wcześniej kiełbasy i włóż wszystko do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200ºC. Piecz do zrumienienia kiełbas.

ŻUREK WIELKANOCNY

Zakwas na żurek:

50 g mąki żytniej

250 g przegotowanej wody

2 ząbki czosnku

2 liście laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

Żurek:

Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie

3 białe kiełbasy

zakwas na żurek (całość z przepisu powyżej)

100 ml śmietany do zup 18 %

2 ziemniaki

2-3 listki laurowe

3-4 ziarenka ziela angielskiego

jajka na twardo do podania

sól, pieprz

Przygotowanie:

Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 1 dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli preferujesz żurek o łagodnym smaku - mało kwaśny to po 3 dniach, możesz już użyć zakwasu. Jeśli wolisz kwaśniejszy, pozostaw zakwas na kolejne 3 dni, każdego dnia mieszając plastikową lub drewnianą łyżką.

Po tym czasie kiełbasy i włoszczyznę zalej ok. 2 l wody i gotuj. Dodaj przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki, dalej gotuj. Po tym czasie wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Kiedy warzywa będą miękkie dodaj zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z ugotowanym jajkiem. Możesz go również zabielić łyżką śmietany.

BABA WIELKANOCNE Z LUKREM WIŚNIOWYM

Lista składników:

Wiśnie bez pestki Hortex – ½ opakowania

250 g mąki pszennej, tortowej

500 g cukru pudru

120 ml śmietanki 30 %

80 g cukru

80 g masła

60 ml mleka

25 g drożdży

4 jajka

skórka otarta z 2 cytryn

skórka otarta z 2 pomarańczy

łyżeczka soku z cytryny (lukier)

Przygotowanie:

Wiśnie dokładnie zmiksuj (parę jagód możesz zostawić do ozdoby) i przetrzyj przez sitko.

Drożdże wymieszaj z łyżeczką: cukru, mąki i letniego mleka. Zaczyn przykryj ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Śmietankę zagotuj, zdejmij z ognia i wymieszaj z 1/3 mąki. Zaparzone ciasto odstaw do przestudzenia. Żółtka utrzyj z cukrem. Do pozostałej mąki dodaj zaparzone ciasto, skórkę startą z cytryny i pomarańczy, zaczyn, resztę mleka i utarte jajka. Wyrób ciasto. Pod koniec wyrabiania wlej roztopione i ostudzone masło i wymieszaj. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto wyrób jeszcze raz i przełóż do wysmarowanej masłem foremki na babkę z kominkiem. Ponownie przykryj ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw do piekarnika. Piecz ok 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika, przestudzić i wyjmij z formy.

Przecier wiśniowy, sok z cytryny dokładnie utrzyj z cukrem pudrem (najlepiej do cukru dodawaj go stopniowo), aż powstanie gęsty lukier. Gotowym lukrem polej wystygniętą babkę. Wierzch możesz udekorować kilkoma wiśniami.

BABKA PIASKOWA Z JAGODAMI I JAGODOWYM LUKREM

Babka:

Jagody leśne Hortex - ½ opakowania

150 g cukru drobnego

100 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej + łyżka do obtoczenia jagód

100 g masła

4 jajka

30 ml mleka

20 ml soku z cytryny (2 łyżki)

skórka otarta z 1 cytryny

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Lukier:

Jagody leśne Hortex - ½ opakowania

500 g cukru pudru

łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z połową cukru. Masło utrzyj z pozostałym cukrem na puszystą masę i kolejno ciągle ucierając dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodaj mleko, sok i skórkę z cytryny. Przesiej obie mąki, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wmieszaj w masę. Jagody obtocz w mące i delikatnie wmieszaj w masę. Gotowe ciasto przełóż do foremki na babkę wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC. Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika i pozostaw w foremce do przestygnięcia. Po ok. 10 minutach wyjmij z formy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.

Z pozostałych jagód odłóż garść do dekoracji, resztę zmiksuj, a następnie przetrzyj przez sitko wyłożone gazą. Do uzyskanego soku z jagód dodaj sok z cytryny i ucieraj stopniowo z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Jagodowym lukrem polej wystudzoną babkę, a wierzch udekoruj odłożonymi jagodami.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Publicis Media liderem nowego biznesu w Polsce. Starcom na czele agencji

Publicis Media liderem nowego biznesu w Polsce. Starcom na czele agencji

Finał programu "Ej, Stara!". Ilu widzów miał nowy format Doroty Szelągowskiej?

Finał programu "Ej, Stara!". Ilu widzów miał nowy format Doroty Szelągowskiej?

REM oddala skargę policji na reportaż "Superwizjera TVN"

REM oddala skargę policji na reportaż "Superwizjera TVN"

Co trzyma Polaków przy płatnej telewizji? TVN24 na czele

Co trzyma Polaków przy płatnej telewizji? TVN24 na czele