Wakacyjne menu: jak powinno wyglądać?

Wakacje to czas letnich przyjęć, obiadów w ogrodzie czy spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. W upalne dni zamiast ciężkostrawnych i tłustych potraw chętniej sięgamy po napoje oraz lekkie dania. W tym czasie warto skorzystać z dobrodziejstwa sezonowych warzyw i owoców, które mamy na wyciągnięcie ręki.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Postaw na sezon

Mimo, że wysokie temperatury nie zachęcają do jedzenia, to latem należy pamiętać, by jeść regularnie. W tym okresie śmiało można rozkoszować się w warzywach i owocach, których teraz jest bardzo dużo. Do wyboru mamy takie dobroci jak np. fasolka szparagowa, pomidory, kalafior, ogórki, czereśnie czy maliny. Ich smak orzeźwia, a poza tym zawierają dużo wody i minerałów, których potrzebujemy, by utrzymać prawidłową gospodarkę elektrolitową.  W wakacyjne miesiące jedzmy więc więcej świeżych warzyw. Zamiast gotowania ciężkich potraw sięgnijmy po lekkie, zdrowe i szybkie sałatki.

Ekspresowa świeża micha z darami lata

Składniki:

·       kilka plasterków polędwicy królewskiej light marki Konspol

·       garść zielonej fasolki szparagowej

·       garść pestek granatu

·       ½ puszki kukurydzy

·       garść liści szpinaku

·       kilka cienkich płatków parmezanu

·       oliwa z oliwek

·       pieprz i sól

Przygotowanie:

Fasolkę myjemy i gotujemy do miękkości, po czym kładziemy ją do miski. Następnie do miski dodajemy również liście szpinaku, kukurydzę i pestki granatu. Całość mieszamy. Na wierzchu układamy plasterki polędwicy królewskiej light w plastrach marki Konspol oraz płatki parmezanu. Całość skrapiamy oliwą z oliwek oraz doprawiamy pieprzem i solą.

Sałatka z mango, roszponką i miętą

Składniki:

·       kilka plasterków szynki z indyka marki Konspol

·       opakowanie roszponki

·       kilka liści mięty

·       1 mango

·       1 ananas

·       1 limonka

·       pieprz i sól

Przygotowanie:

Mango i ananasa obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Roszponkę i miętę myjemy po czym dorzucamy do miski. W dalszej kolejności kroimy w  małe kawałeczki szynkę z indyka marki Konspol. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem oraz solą i skrapiamy sokiem z limonki.

Smacznego!

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online