Wystawa kulinarna Cibus

Interesuje Cię włoska kuchnia? Szukasz nowych inspiracji? Wystawa „Cibus e Italia”, skupiająca producentów najlepszych włoskich produktów ze wszystkich zakątków Półwyspu Apenińskiego, to miejsce dla Ciebie. Ponad 60 warsztatów oraz spotkań o tematyce kulinarnej z pewnością zainteresuje miłośników włoskich smaków.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Co drugi rok w pierwszej połowie maja w położonym na północy Włoch mieście Parma odbywa się najważniejsze wydarzenie z branży spożywczej. Cibus Parma – bo taka jest nazwa międzynarodowej, 3-dniowej wystawy, gromadzi tysiące gości związanych z branżą żywieniową. Jest to jedna z największych i najważniejszych imprez tego typu organizowanych we Włoszech. Skupia ona wielu dystrybutorów, importerów i ekspertów lokalnego rynku, a także ponad tysiąc wystawców z 55 krajów, którzy chcą zaprezentować swoje najnowsze produkty i usługi oraz podzielić się wiedzą i produktami związanymi z gastronomią.

Cibus na targach EXPO 2015 w Mediolanie

Dla wszystkich zainteresowanych uczestnictwem w wydarzeniu mamy dobrą wiadomość. W tym roku będzie możliwość uczestnictwa w kulinarnej wystawie Cibus na EXPO 2015 w Mediolanie, która trwać będzie od 1 maja do 31 października 2015. Z tej okazji powstanie specjalny pawilon o nazwie „Cibus e Italia”, w którym udział potwierdziło ponad 110 firm. Pawilon ten został podzielony na 15 tematycznych działów takich jak: mleczno-serowa, deserowa, warzywna, rybna i inne. Wydarzenia, odbywające się w ramach „Cibus e Italia” zostały podzielone na 3 sekcje tematyczne: Terytoria – lokalne aspekty gastronomii i produkcji wina, Technologia odnawialna umożliwiająca produkcję rolną i żywności oraz Marki i Smaki ilustrującą jak prywatne konsorcjum wiodących firm promuje kuchnię włoska na świecie. - Sercem pawilonu jest panoramiczny taras na którym odbywać się będą spotkania i akcje promocyjne. Ponad 60 wieczorów wypełnią różne wydarzenia organizowane przez wiele firm i instytucji: unikalne wystawy przedstawiające tradycję i sekrety produkcji włoskiego jedzenia, konferencje, a także seria spotkań zorganizowanych przez magazyn „Inside”, podczas których będzie okazja do zobaczenia się z kucharzami, projektantami oraz wystawcami. Podczas tych niezwykle ciekawych spotkań będzie możliwość poznania tajników kuchni włoskiej, a także porozmawiania z fachowcami z branży kulinarnej – opowiada Leonardo Massi, ekspert kulinarny marki Malma.

Włoska kuchnia na co dzień

Niewiele osób ma okazję wybrać się na EXPO 2015 w Mediolanie, by rozkoszować się włoską kuchnią. Jednak nic straconego! – Dzięki dobrym produktom i makaronom Malma możemy najlepsze włoskie przepisy przygotować samodzielnie. Nasza kuchnia to proste przepisy, które Polacy uwielbiają komplikować: za dużo sosu, za dużo przypraw - to Wasze główne grzeszki! – tłumaczy Alfredo Boscolo ekspert kulinarny marki Malma. – Jeśli nie macie okazji wyruszyć w podróż do Mediolanu, kulinarnie przeniesie Was tam Tagliatelle gialle alla milanese. Ten prosty makaron to rozkosz dla podniebienia, która na długo zagości w waszych sercach. Kilka prostych składników takich jak szafran czy białe wino i wspaniała kolacja gotowa – dodaje Leonardo Masi.

Kuchnia włoska to bogactwo wspaniałych produktów takich jak sery, wędliny, warzywa, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do makaronu. Jednak pamiętajmy o radzie ekspertów z kuchni Dantego: nie komplikujmy! Wystarczy nasz ulubiony makaron Malma, kilka dodatków i włoskie wino, by przyszykować wyjątkową kolację dla naszych najbliższych.

Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!

***

Tagliatelle gialle alla milanese

Składniki:

  • 200 g makaronu Malma tagliatelle
  • 1 cebula
  • Szczypta szafranu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml bulionu
  • 25 ml białego wina
  • Sól, pieprz
  • Parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Szafran namaczamy w winie.

Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę i dodajemy mąkę. Przesmażamy, dodajemy bulion i wino. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Do sosu dokładamy makaron i mieszamy. Podajemy obficie posypany parmezanem.

Kuchnia Dantego

Czyli dwóch sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"