3 pomysły na urozmaicenie świątecznego stołu

Do Bożego Narodzenia został już niecały miesiąc! Wszyscy czekają na ten magiczny czas wielu wzruszeń i radości. W tradycję świątecznych spotkań z najbliższymi bez wątpienia wpisują się przepyszne potrawy przygotowane specjalne na tę wyjątkową okazję. Poniżej znajdują się trzy pomysły na nietuzinkowe dania z Musztardą Kielecką delikatesową, które umilą wspólne biesiadowanie.  

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Pierogi musztardowe

Trzy szklanki mąki pszennej oraz szklankę mąki żytniej przesiać przez sito, dodać jajko, a następnie delikatnie wymieszać. Dolać ok. półtorej szklanki letniej, przegotowanej wody, wyrabiając gładkie i elastyczne ciasto, które należy odstawić na około 20 minut. W międzyczasie można przygotować farsz. W tym celu należy podsmażyć pokrojoną drobno cebulę, później dodać do niej 30 dag mięsa mielonego i wszystko mieszać do uzyskania miękkiego farszu. Odsączyć z nadmiaru wody oraz przestudzić, a następnie dodać szklankę ugotowanego ryżu, pokrojone ogórki kiszone, 15 dag startego sera żółtego, przyprawy oraz 2 łyżeczki musztardy. W dalszej kolejności rozwałkować ciasto oraz wykroić kółeczka. Na środek przygotowanej porcji dodać farsz, a następnie dokładnie zlepić. Tak sporządzone pierożki najlepiej gotować po kilka minut we wrzątku aż do wypłynięcia.

Kurczak w musztardzie pieczony z warzywami

Sporządzić marynatę z połączenia dwóch łyżek musztardy, dwóch łyżek gęstego jogurtu naturalnego, jednej łyżki miodu oraz przypraw. Marynatą natrzeć mięso kurczaka (na przykład udka i podudzia) i odłożyć na minimum godzinę. W międzyczasie pokroić w kostkę kapustę i wyłożyć na dnie szerokiego naczynia żaroodpornego, a następnie ułożyć mięso z kurczaka. Pokroić ziemniaki w ćwiartki, marchewkę w grube krążki, a następnie wyłożyć do miski, polać olejem, dodać przyprawy, wymieszać i wyłożyć między kawałkami kurczaka. Przygotowane danie piec przez godzinę pod nakryciem w temperaturze 180 st. C. W międzyczasie pokroić w kostkę cukinię i paprykę, które po godzinie należy dodać do mięsa i piec przez następne pół godziny – tym razem bez przykrycia.

Śledzie w sosie musztardowym

Dokładnie wymieszać 150 g majonezu, 150 g musztardy i łyżkę miodu. Tak powstały sos doprawić kurkumą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszać. Odsączone i pokrojone w kawałki śledzie dodać do sosu. Następnie dodać cebulę pokrojoną w cieniutkie krążki i wymieszać. Tak sporządzone danie wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Można podawać z domowym chlebem na zakwasie.

Tradycyjny i wykwintny smak Musztardy Kieleckiej delikatesowej sprawi, że świąteczne potrawy na długo zostaną w pamięci gości. Warto pamiętać, że musztarda słynie z charakterystycznego, głębokiego smaku, niepowtarzalnego aromatu i kremowej konsystencji, dzięki połączeniu takich składników jak: kilku odmian gorczycy, aromatycznych przypraw, pachnących ziół oraz octu, wytwarzanego w drewnianych kadziach zgodnie z dawnymi recepturami.  

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"