Amaro – jeśli nie kucharz, to kto? Poznaj tajemnice mistrza

Wojciech Modest Amaro, jeden z najwybitniejszych kucharzy w Polsce opowiadał o swojej doskonałej kuchni i świetnych przepisach na domowe dania, zdradził też swoje upodobania. W specjalnym czacie na żywo na fanpage`u Samsung w serwisie Facebook powiedział też, jakiego dania nigdy nie podjąłby się przygotować…

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy - Wojciech Modest Amaro to postać, która nie często udziela wywiadów mediom, a jeszcze rzadziej – rozmawia na tematy zawodowe i o swoich upodobaniach z Internautami. Specjalnie dla marki Samsung Chef Collection, której jest ambasadorem w Polsce, zrobił wyjątek - przez godzinę na fanpage`u Samsung w serwisie Facebook odpowiadał na pytania swoich fanów i osób zainteresowanych światem kulinariów. Przedstawiamy zbiór najciekawszych pytań i odpowiedzi z wydarzenia.

Pytanie: Najlepszy trunek na upały?Amaro: Lemoniada z szypułek truskawki - bo przeważnie to wyrzucamy, a one właśnie oddają aromat. Sok z rabarbaru i syrop z czarnego bzu.

Pytanie: Najlepsze danie na upalne dni to... Amaro: Chłodnik z żętycy ze szczawiem i poziomkami.

Pytanie: Szef, co najdziwniejszego w życiu jadłeś?Amaro: Móżdżki szarańczy.

Pytanie: Czy masz w środowisku kucharzy idola, wzór do naśladowania?Amaro: Nie, ale mam kilku, którzy mieli znaczący wpływ na mój rozwój Marco Pierre White, Rene Redzepi, Ferran Adria.

Pytanie: Ulubiona potrawa dzieciństwa i czego Pan nie lubił jeść jako dziecko?Amaro: Do dziś mam dreszcze na wspomnienie rozgotowanego ryżu z mlekiem, posypanego cukrem i cynamonem. Pół życia zajęło mi wyjście z niechęci do cynamonu.

Pytanie: Dlaczego momenty a nie dania są podawane w Pana restauracji?Amaro: Ponieważ na przestrzeni naszego życia jest tylko kilka momentów, które kulinarnie zapamiętamy i może to być sernik cioci, rosół babci, a my staramy się tego typu moment wykreować w pamięci gości, by pamiętali co jedli w naszej restauracji.

Pytanie: Które z twoich dań jest według Ciebie najtrudniejsze do zrobienia?Amaro: Te najprostsze, czyli połączenie 2-3 składników w kompozycyjną całość.

Pytanie: Jakie produkty/kuchenne gadżety muszą się znajdować pod Pana ręką zawsze i wszędzie? Amaro: Sól w płatkach, świeże zioła, octy smakowe, dobre oleje i najświeższy możliwy produkt.

Wojciech Modest Amaro jest ambasadorem Samsung Chef Collection - nowej linii urządzeń kuchennych klasy premium. Produkty powstały z myślą o domowych pasjonatach sztuki kulinarnej, którzy chcą przygotowywać potrawy najwyższej jakości – w smaku i wyglądzie. Na specjalnej platformie Samsung Chef Collection, Wojciech Modest Amaro dzieli się autorskimi pomysłami na oryginale kompozycje smakowe i zdradza swoje kulinarne sekrety. Mistrz prezentuje m. in. przepisy na sarninę z truskawkami i prosem, perliczki z selerem i gryką czy kaczkę z bakłażanem i pieczarkami. Platforma dostępna jest pod adresem: www.chefcollection.samsung.pl.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"