SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Agora w sierpniu uruchomi pierwsze lokale Papa Diego. Będzie serwować dania meksykańskie

Sieć lokali gastronomicznych przygotowywana do startu przez Agorę będzie funkcjonować pod marką Papa Diego i oferować dania kuchni meksykańskiej. Pierwszy zostanie otworzony w sierpniu br.

Article

W lokalach Papa Diego będę serwowane dania fast casual kuchni meksykańskiej, m.in. burrito, tacos i burrito bowli. - Polacy coraz chętniej spotykają się ze znajomymi przy restauracyjnym stole i wspólnie odkrywają nowe, nieznane smaki. Chcą jeść inaczej niż kiedyś, szukają inspiracji z całego świata i starają się rozsądnie odżywiać. Kuchnia meksykańska idealnie wpisuje się w te potrzeby - tłumaczy Piotr Grajewski, prezes spółki Foodio Concepts zarządzającej siecią Papa Diego.

Jej lokale będą otwierane przede wszystkim w centrach handlowych, ale także przy głównych ulicach miast, popularnych deptakach czy w miejscach chętnie odwiedzanych przez turystów. Pierwszy zostanie uruchomiony w sierpniu br.

Wcześniej Agora zapowiedziała, że w ciągu czterech lat chce uruchomić 45 lokali gastronomicznych. W wynajmie powierzchni korzysta z doradztwa agencja Colliers International, która współpracuje także z siecią Helios.

Funkcję korporacyjnego szefa kuchni sieci Papa Diego objął Rafał Sanetas. Ma on doświadczenie jako manager i szef kuchni, wcześniej pracował m.in. w restauracji Hard Rock Cafe.

Za wystrój odpowiada stołeczna pracownia architektoniczna KDesign, a koncept marki oraz elementy identyfikacji wizualnej zostały wypracowane wraz z warszawską agencją brandingową Mamastudio. W wynajmie powierzchni pod lokale Foodio Concepts doradza agencja Colliers International, współpracująca także z siecią Helios.

Agora uruchamia Papa Diego z dwoma wspólnikami

Siecią Papa Diego będzie zarządzała spółka Foodio Concepts, w której należąca do Agory firma Helios (właściciel sieci kin) ma 90 proc. udziałów. Pozostałe 10 proc. należy do Piotra Grajewskiego i Piotra Komóra, którzy wcześniej pracowali jako menedżerowie m.in. w warszawskich restauracjach Blue Cactus, Iguana Lounge i Hard Rock Cafe

Helios w Foodio Concepts zainwestuje ok. 10 mln zł, z czego 5 mln zł wyłożył na start. Jeśli nowa spółka osiągnie wyznaczone cele finansowe, Grajewski i Komór mogą otrzymać dalsze 20 proc. jej udziałów.

W pierwszym kwartale br. grupa kapitałowa Agora zanotowała spadek wpływów ze sprzedaży o 7,6 proc. do 278 mln zł oraz 9,7 mln zł zysku netto (wobec 6,1 mln zł straty rok wcześniej).

Firma ma doświadczenie w sprzedaży gotowych przekąsek i napojów w sieci Helios obejmującej obecnie 45 kin. W minionym kwartale wpływy Heliosa ze sprzedaży biletów wyniosły 66,3 mln zł (2,6 proc. więcej niż rok wcześniej), ze sprzedaży barowej - 24 mln zł (po wzroście o 8,1 proc. w skali roku), a ze sprzedaży reklam - 6,3 mln zł (po spadku o 25,9 proc.).

W br. Helios planuje uruchomić swoje kina w Warszawie, Legionowie, Katowicach i Pabianicach.

Dołącz do dyskusji: Agora w sierpniu uruchomi pierwsze lokale Papa Diego. Będzie serwować dania meksykańskie

26 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Babcia Mówi
Przepraszam, pod poprzednim newsem o Agorze pisałam, że będą sprzedawać popcorn. Myliłam się. Będą sprzedawać czerwoną fasolę i syrop z agawy.
odpowiedź
User
tako
liczyliśmy na powrót Taco Bell... Ale cóż, damy szanse Papie
odpowiedź
User
Jaro
Super - a w środku w kąciku prasowym nie zabraknie Wyborczej.... bede częstym gościem ;-)
odpowiedź