SzukajSzukaj
dołącz do nas Facebook Google RSS Twitter

Gdańscy naukowcy opracowali w pełni biodegradowalny materiał do produkcji sztućców. Z kukurydzy i mąki ziemniaczanej

Zespół badawczy z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej opracował materiał polimerowy, z którego wykonał sztućce. Badania wykazały, że tworzywo jest tak trwałe jak plastik, a do tego w pełni biodegradowalne.

Zespół badawczy Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej Article

Decyzją Komisji Europejskiej już od 2021 roku w państwach UE nie będzie można używać plastikowych produktów jednorazowych, takich jak słomki, talerze, kubki, sztućce czy patyczki higieniczne. Nowe przepisy są impulsem nie tylko dla biznesu, ale i naukowców poszukujących materiałów mogących efektywnie zastąpić plastik. Jeden z nich opracowali właśnie naukowcy z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.

"Plastik" z ziemniaka

Innowacyjny materiał zawiera m.in. skrobię termoplastyczną z mąki ziemniaczanej, dodatki pochodzenia naturalnego oraz biopolimer polilaktyd (PLA), czyli rodzaj glukozy pozyskiwanej najczęściej z kukurydzy.

- Granulaty opracowanej przez nas skrobi i jej kompozycje z PLA to materiały termoplastyczne. Dlatego mogą być wykorzystane w produkcji wyrobów jednorazowych metodą formowania wtryskowego lub metodą wytłaczania. Te metody uznawane są za jedne z najtańszych i najszybszych w produkcji przedmiotów użytkowych z klasycznych tworzyw sztucznych. My przenosimy je do produkcji przedmiotów biodegradowalnych - mówi prof. Helena Janik, kierownik zespołu badawczego z Katedry Technologii Polimerów Wydziału Chemicznego PG.

Materiał opracował zespół w składzie: Agnieszka Haryńska, Paweł Szarlej, prof. Helena Janik, dr hab. Justyna Kucińska-Lipka oraz dr Maciej Sienkiewicz.

- Do naszych materiałów biopolimerowych, z których wytworzyć można jednorazowe sztućce i naczynia, wykorzystuje się łatwo dostępne surowce pochodzenia naturalnego lub surowce pozyskiwane z odnawialnych źródeł, co stanowi istotną przewagę nad stosowanymi powszechnie materiałami ropopochodnymi - opowiada prof. Helena Janik.

Technologią zainteresowała się już jedna z firm. Trwają właśnie testy produkcji sztućców na skalę przemysłową.

- Ze względu na zastąpienie części PLA przez znacznie tańszą skrobię termoplastyczną, finalna cena jednego kilograma naszej kompozycji jest niższa od czystego PLA o około 15 proc., a proces wdrożenia technologii do produkcji niezwykle prosty - wyjaśnia dr inż. Maciej Sienkiewicz, współtwórca technologii wytwarzania granulatu i jego wytłaczania.

Newsletter WirtualneMedia.pl w Twojej skrzynce mailowej

Dołącz do dyskusji: Gdańscy naukowcy opracowali w pełni biodegradowalny materiał do produkcji sztućców. Z kukurydzy i mąki ziemniaczanej

4 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiek z postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Max
Wiecie co?
Ten wynalazek na 100% skończy w tradycyjnym śmietniku jak grafen.
9 5
odpowiedź
User
Tadeusz
Jak coś może być "trwałe jak plastik, a do tego w pełni biodegradowalne"?
No albo trwałe albo biodegradowalne :-).
8 6
odpowiedź
User
Arturro
Czemu odnoszę wrażenie, że państwo profesorstwo podpięło się pod badania młodych ludzi.
6 8
odpowiedź
User
Moje Imię Nick
Jak coś może być "trwałe jak plastik, a do tego w pełni biodegradowalne"?
No albo trwałe albo biodegradowalne .

Trwałe do momentu, kiedy zaczniesz jeść. Później się rozpuści w zupie czy w sosie i po problemie.
4 4
odpowiedź