Cykoria, ze względu na swoje właściwości i małą liczbę kalorii (21 kcal w 100 g) jest odpowiednią propozycją zwłaszcza dla osób dbających o sylwetkę. Jest źródłem manganu, który wspomaga przemianę materii i przyspiesza spalanie tłuszczów pochodzących z innych potraw. Jest źródłem witamin A, C i E oraz kwasu foliowego.
Dla zdrowia - Te żółto-białe listki (o interesującym lekko gorzkawym smaku) zawierają także substancję o działaniu alkalizującym, która pomaga utrzymać naturalną równowagę kwasowo-zasadową, dlatego jest polecana także osobom spożywającym dużo mięsa, wędlin i jaj - podkreślają przedstawiciele firmy Bakor sp. z o.o. Spółka od ponad 20 lat specjalizuje się w uprawie cykorii sałatowej metodą hydroponiczną. Dowodem najwyższej jakości cykorii tego producenta jest m.in. certyfikat jakości Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Warzywu firmy ze Skierniewic przyznano maksymalne noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny, dlatego też nagrodzono go także tytułem TOP PRODUKT.

Cykoria to doskonała propozycja również dla diabetyków: cechuje się niewielką zawartością węglowodanów i niskim Indeksem Glikemicznym (IG), który pomaga regulować poziom glukozy we krwi. - Warzywo zawiera ponadto inulinę, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym, a stymuluje rozwój dobrych bakterii w jelitach - informują przedstawiciele spółki.
… i urody - Mało osób wie, iż dzięki zawartości witaminy A, cykoria ma właściwości odmładzające i wygładzające skórę. Ma także dobroczynne działanie dla kondycji paznokci i włosów, gdyż zapobiega ich łamliwości - podsumowują przedstawiciele spółki Bakor.
Z czym najlepiej podawać cykorię? W sukurs przychodzą przedstawiciele firmy ze Skierniewic. Zapraszamy do wypróbowania trzech różnych przepisów na cykorię.
I. Słodka sałatka z cykorii i mandarynek

Składniki: - 1 Cykoria sałatowa firmy Bakor, nagrodzona przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” godłem jakości i tytułem TOP PRODUKT - 2 mandarynki, - 2 ogórki kiszone, - garść żurawiny, - ser żółty, - 1 granat, - natka pietruszki, - oliwa z oliwek
Przygotowanie: Oddzielamy liście z cykorii i kroimy je w paski. Mandarynki obieramy, rozdzielamy na cząstki, po czym kroimy je na połówki. Ogórki obieramy i kroimy w kostkę, żółty ser także kroimy w kostkę. Obieramy owoc granatu i wydobywamy z niego nasionka, natomiast natkę siekamy. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do salaterki i skrapiamy oliwą z oliwek. Delikatnie mieszamy.
II. Cykoriowe łódeczki z tuńczykiem i ryżem
Składniki: - 2 Cykorie sałatowe firmy Bakor, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie” - tuńczyk w kawałkach, - 100 g ryżu, - 5 ogórków kiszonych, - pęczek pietruszki, - szczypiorek, - kapary opcjonalnie

Sos (można użyć gotowego sosu koperkowo-ziołowego lub przygotować go samodzielnie):
- 3 łyżki wody, - 3 łyżki oliwy, - posiekany koperek, oregano, sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Gotujemy ryż, a tuńczyka odsączamy z zalewy. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pietruszkę i szczypior myjemy i siekamy. Wszystkie przygotowane składniki mieszamy w salaterce, po czym skrapiamy sosem koperkowo - ziołowym i delikatnie mieszamy. Od główki cykorii oddzielamy liście i je myjemy. Do przygotowanych liści cykorii przekładamy farsz.
III. Koktajl warzywny
Składniki: - 1-2 Cykorie sałatowe firmy Bakor, wyróżnione certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT - kilka liści dowolnej sałaty - 300g świeżych pomidorów (wg uznania: ze skórką lub bez), - 1 mały ząbek czosnku, - 1 listek świeżej mięty (o długości ok. 5-7 cm długości), - ok. 1 łyżeczki soku z limonki, - 0,5 łyżeczki soli morskiej, - 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu, - opcjonalnie: kilka kostek lodu

Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Przelewamy do szklanek i podajemy przybrane winogronem i listkiem mięty. Koktajl jest pożywny i orzeźwiający. W upalne dni, w porze obiadowej, może swobodnie zastąpić posiłek.
* * * Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl www.blog.docenpolskie.pl Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

* * * KONTAKT: Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów: Anna Koza anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations www.adventure.media.pl tel. 780 115 953 tel. 32 724 28 84 fax 32 417 01 70











