Coca-Cola posłuchała się Trumpa. W coli cukier trzcinowy

Coca-Cola zaczęła sprzedawać w USA wersję coli słodzoną cukrem trzcinowym, a nie syropem glukozowo-fruktozowym. Firma potwierdziła wdrożenie do wybranych miast i sieci. Informacja pojawiła się po wcześniejszej deklaracji prezydenta Donalda Trumpa.

Beata Goczał
Beata Goczał
Udostępnij artykuł:
Coca-Cola posłuchała się Trumpa. W coli cukier trzcinowy
Coca-Cola z cukrem trzcinowym w USA

Coca-Cola zaczęła oferować 12‑uncjowe, pojedyncze butelki szklane coli słodzonej cukrem trzcinowym w wybranych częściach USA. Spółka z siedzibą w Atlancie podkreśla, że to nowa opcja dla konsumentów, a nie zamiennik głównej linii. Firma już wcześniej stosowała cukier trzcinowy na rynkach zagranicznych, np. w tzw. Mexican Coke.

Zapowiadany jesienią produkt to realizacja planu ogłoszonego latem przez prezesa Jamesa Quinceya. W końcówce lipca mówił, że wariant z amerykańskim cukrem trzcinowym ma uzupełnić i poszerzyć ofertę. Jednocześnie Coca-Cola nie rezygnuje w USA z syropu glukozowo‑fruktozowego w podstawowej coli.

Na tempo wprowadzania wpływają ograniczenia podaży surowca. – To będzie mierzalne, stopniowe wdrożenie – przekazał w rozmowie z Bloombergiem 21 października dyrektor finansowy John Murphy. – W Stanach Zjednoczonych dostępna jest tylko określona ilość cukru trzcinowego – dodał.

Trump przyspieszył decyzję koncernu

Wątek napędził polityczny impuls. W połowie lipca Donald Trump pisał w serwisie Truth Social: "Rozmawiałem z Coca-Colą o użyciu PRAWDZIWEGO cukru trzcinowego w coli w Stanach Zjednoczonych i zgodzili się to zrobić". Koncern wtedy nie potwierdził bezpośrednio tej deklaracji, zapowiadając, że wkrótce poda szczegóły zmian i docenia zainteresowanie produktem ze strony prezydenta.

Dyskusja o słodzikach trwa. Jak podaje USA Today, amerykańska FDA informuje, że nie ma dowodów na różnice w bezpieczeństwie między żywnością z syropem glukozowo‑fruktozowym a produktami z innymi słodzikami o porównywalnej zawartości glukozy i fruktozy, jak sacharoza czy miód. Ekspert Academy of Nutrition and Dietetics dr Wesley McWhorter wskazuje, że oba to dodane cukry; sacharoza ma 50 proc. fruktozy, a syrop zwykle ok. 55 proc.

Zdaniem regulatorów i dietetyków nadmiar dodanych cukrów, niezależnie od źródła, może sprzyjać przybieraniu na wadze, cukrzycy i chorobom serca. Nowy wariant Coca‑Coli nie zastępuje więc dotychczasowych receptur, lecz rozszerza wybór dla konsumentów, którzy poszukują opcji z cukrem trzcinowym.

W Polsce Coca-Cola w wersji klasycznej słodzona jest zwykłym cukrem.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Mazurek i Stanowski kpią z Wysockiej-Schnepf po decyzji sądu

Mazurek i Stanowski kpią z Wysockiej-Schnepf po decyzji sądu

SkyShowtime wprowadzi do oferty kanały internetowe

SkyShowtime wprowadzi do oferty kanały internetowe

Od nadpobudliwego CEO Big Techu do PR-owej wpadki. Jak jeden wywiad zachwiał firmą

Od nadpobudliwego CEO Big Techu do PR-owej wpadki. Jak jeden wywiad zachwiał firmą

Jest decyzja TVP w sprawie udziału Polski w Eurowizji. "Dajemy szansę"

Jest decyzja TVP w sprawie udziału Polski w Eurowizji. "Dajemy szansę"

Samorządy dalej z własną prasą? Wydawcy zaskoczeni zmianą w projekcie ustawy medialnej

Samorządy dalej z własną prasą? Wydawcy zaskoczeni zmianą w projekcie ustawy medialnej

Play z ogromną karą. Ma zwrócić klientom opłaty

Play z ogromną karą. Ma zwrócić klientom opłaty