HIT LATA: Łączymy Majonez Kielecki z czosnkiem ze świeżymi ziołami i warzywami

Lato w kuchni kojarzy nam się tylko z jednym – z bogactwem świeżych warzyw i ziół. Dlatego tym razem zachęcamy Was do korzystania z pełni sezonu i połączenia darów natury z aromatycznym Majonezem Kieleckim z czosnkiem. Eksplozja smaków gwarantowana!

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

W gotowaniu nie ma nic lepszego niż intensywność smaków i aromatów. Zioła od wieków odgrywały w kuchni istotną rolę. Z ich pomocą pospolite dania, zmieniały się w wykwintne potrawy. Rosły w każdym przydomowym zagajniku, zbierano je na łąkach i dbano, aby w kuchni nie brakowało ich przez cały rok. Dziś świeże przyprawy doceniamy na nowo. Coraz więcej osób uprawia je w ogrodach, sadzi w domowych szklarniach, albo kupuje na lokalnych bazarach. Wszystko po to, aby codzienna kuchnia zaskakiwała i była nieoczywista. A gdy połączymy je z aromatycznym Majonezem Kieleckim z czosnkiem, stworzymy mnóstwo letnich, wyśmienitych przekąsek. Sprawdźmy zatem, co sami możemy włączyć do naszego menu.

Pieczone warzywa

Wakacyjna dieta aż się prosi o wykorzystanie sezonowych warzyw. A te wyśmienicie smakują w wersji pieczonej lub grillowanej. W porze obiadowej sprawdzą się warzywa faszerowane pożywną kaszą lub ryżem z dodatkiem świeżych ziół i majonezu z czosnkiem. Majonez można dodać do farszu lub podać bezpośrednio na upieczone danie. Nam szczególnie zasmakowały poniższe propozycje:

•        cukinia z pęczakiem, drobno siekaną młodą marchewką, groszkiem i pietruszką,

•        bakłażan z kaszą jaglaną, kurczakiem i czerwoną papryką zapiekany pod pierzynką z rozmarynu i oregano,

•        żółta papryka z ryżem, tuńczykiem, czarnymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi z dodatkiem bazylii i kolendry.

Dipy, salsy i sałatki

Lato nie może obejść się również bez dipów, które najlepiej podawać z surowymi warzywami pokrojonymi w tzw. słupki. W tym przypadku Majonez Kielecki z czosnkiem będzie stanowił niesamowicie wyrazistą w smaku bazę sosu. Naszym hitem jest majonezowo – jogurtowy sos z drobno posiekaną pietruszką, bazylią, miętą, i koperkiem. W przypadku salsy polecamy banalnie prostą wersję z pomidorów i ogórków z dodatkiem kolendry i majonezu. Te pospolite warzywa połączone z aromatycznymi ziołami będą genialnym dodatkiem do mięs, ryb oraz chrupkiego pieczywa. I na koniec pomysł na sałatkę w… naleśniku. To propozycja dla głodomorów, którzy choć uwielbiają kuchnię roślinną, lubią uzupełniać je o sycące dodatki. Jak to zrobić? Gotowe naleśniki posmaruj Majonezem Kieleckim z czosnkiem, oprósz je ziarnami sezamu oraz dyni i wyłóż ulubioną sałatkę. Taka przekąska będzie nie tylko bogata w wartości odżywcze, ale również wyjątkowo apetyczna.

Jak widać, Majonez Kielecki z czosnkiem to dodatek niesłychanie uniwersalny. Dzięki swojej recepturze doskonale podkreśla smak potraw. Połączony ze świeżymi warzywami i ziołami podkręci nasze wakacyjne menu.

Sugerowana cena: 6,15 zł brutto, gramatura: 310 g

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+