Letnie spotkania z marką Knorr

Maj rozpoczyna sezon grillowania, pikników i kipiących warzywami sałatek. Co zrobić, żeby zapach grillowanego mięsa oczarował uczestników? Co podać amatorom delikatniejszych dań? A co dla wielbicieli sałatek? Mamy odpowiedzi na wszystkie pytania!

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Grill to podstawa

W latach 50. w USA narodziła się nowa tradycja spędzania czasu wolnego z przyjaciółmi lub rodziną. Grillowanie stało się jedną z ulubionych rozrywek na świeżym powietrzu. Wspólne przyrządzanie mięs, warzyw i fantazyjnych szaszłyków, stało się receptą na udane przyjęcie. Co sprawiło, że grill tak dobrze przyjął się na polskim gruncie?

„Polska kuchnia to w dużej mierze dania z mięsem. Ciężkie i sycące. Grill to alternatywa dla smażenia albo pieczenia. Mięso wrzucone na ruszt ma charakterystyczny aromat, ale przede wszystkim jest lżejsze, zawiera w sobie mniej tłuszczu” – mówi Iwonna Niegowska, specjalista ds. żywienia marki Knorr.

Co można grillować? Praktycznie wszystko: kiełbaski, drób, karkówkę, schab, ryby, warzywa, pieczywo, a nawet owoce. Absolutne minimum to skropienie mięsa oliwą, ale dopiero natarcie aromatyczną przyprawą lub marynatą nada mu wspaniałego smaku, a woń rozniesie się wokół, powodując zainteresowanie sąsiadów. Do węgla można również dosypać ziół: tymianku, szałwii, lubczyka, wtedy dym owieje grillowane specjały dodatkowym zapachem.

Marynata, a może przyprawa?

A w jaki sposób skomponować właściwą w smaku marynatę? W ofercie marki Knorr znajdziesz naturalne marynaty, które możesz stosować również jako przyprawy. Kawałek mięsa lub ryby wystarczy posypać jedną z Naturalnych Marynat Knorr lub połączyć z oliwą, natrzeć marynatą i pozostawić na 30 minut. Ten czas wystarczy, aby mięso nabrało fantastycznego aromatu i smaku. Naturalna Marynata do mięs z gorczycą i kolendrą podkreśli smak najpopularniejszych dań kuchni polskiej i zagranicznej: steków, pieczonego schabu czy szynki. Rozmaryn oraz pikantny pieprz cayenne, które znajdziesz w Marynacie do kurczaka, urozmaicą smak kotletów, kawałków mięs dodawanych do ulubionych sałatek czy samodzielnie przygotowanego kurczaka z rożna. Naturalna Marynata do ryb wzmocni smak delikatnego mięsa dzięki dodatkowi orzeźwiającej cytryny i pachnącego koperku.

A jak z grilla zrobić kameralne party?

Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr, poleca sprawdzony sposób na małe party:

„Podczas aranżowania przyjęcia nie zapomnijmy o sałatkach. Świeże warzywa, sałaty pełne witamin – do tego na przykład ser francuski – i już możemy pochwalić się gościom pysznym, samodzielnym daniem lub wyśmienitym dodatkiem do dań z grilla, i to zarówno mięs, jak i ryb. Sałatki możesz w łatwy i szybki sposób przygotować, wykorzystując do tego sosy do sałatek Knorr”.

Sałatka to druga propozycja na letnie spotkania. Komponowana ze świeżych warzyw, ziół i kiełków aż tryska kolorem i smakiem. Dodanie do niej mięsa z kurczaka albo ryby, pieczeni czy soczystej karkówki z grilla oraz wyrazistego sosu spowoduje, że w prosty sposób osiągniesz samodzielne danie. Aby otrzymać pełnowartościową potrawę możesz podać ją z świeżym chrupiącym pieczywem, np. pełnoziarnistym czy czosnkowym. Jako inspirację kulinarną wykorzystaj dwa smaki Sosów sałatkowych 2w1 Knorr: Sałatkę Hawajską i Sałatkę Lazurową. W Sałatce Hawajskiej znajdziesz grzanki paprykowe oraz sos pomidorowy. Do zestawu wystarczy dodać grillowane mięso z kurczaka lub indyka, kawałki ananasa, kukurydzę oraz kruchą sałatę lodową. Sałatka Lazurowa jest świetną propozycją dla wielbicieli sera pleśniowego. Do grzanek o smaku czosnkowym w zestawie z sosem o smaku blue cheese, dodaj świeże pomidory, grillowane mięso z kurczaka, plasterki boczku i chrupiącą sałatę - taka sałatka będzie przebojem wśród znajomych zaproszonych na wspólne party.

Bogactwo letnich ogrodów

Pomysłowo skomponowana sałatka, to nie tylko szybki sposób na smaczny i pożywny posiłek, ale również recepta na dostosowanie menu do różnych preferencji kulinarnych naszych gości czy domowników. W letnich miesiącach targi wypełnione są świeżymi owocami i warzywami, z których dowolnie możemy komponować posiłki. W zależności od naszego apetytu oraz stylu odżywiania możemy dodawać do nich mięso, owoce morza, ser lub postawić na wersję dla jaroszy. Cały sekret tkwi w odpowiednio dobranym sosie. Wybierz swój ulubiony wariant z szerokiego portfolio marki Knorr. Sosy sałatkowe nie zawierają dodatku konserwantów, sztucznych barwników ani glutaminianu sodu. W zależności od przygotowywanej sałatki do zawartości opakowania wystarczy dodać odrobinę oliwy i wody lub majonezu czy jogurtu naturalnego, a następnie połączyć z przygotowaną wcześniej sałatkową kompozycją.

grafika

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów