Pomysły na obiad z sezonowymi warzywami

Wiosna oznacza nie tylko coraz wyższe temperatury, ale także większe ilości dojrzałych, kolorowych warzyw i owoców w sklepach i na straganach! Nie od dziś wiadomo, że warto jeść sezonowe produkty - są one zdrowsze, smaczniejsze, a często także tańsze. Jak wykorzystać świeże warzywa do przygotowania smakowitego obiadu?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

W maju i czerwcu możemy cieszyć się sezonem na jedne z najbardziej wyczekiwanych zielonych warzyw - szparagi i bób. Nie ulega wątpliwości, że smakują one świetnie nawet podane same, ze szczyptą soli i odrobiną masła. Jednak idealnie sprawdzają się jako dodatek do rozmaitych dań - makaronów, sałatek, burgerów, mięsa czy ryb… Dania te w towarzystwie bobu i szparagów nabiorą wyjątkowo lekkiego, wiosennego charakteru.

Kolorowa sałatka ze szparagami

Talerz pełen kolorowych, świeżych warzyw z dodatkiem jajka na półtwardo i aromatycznego, kremowego sosu - czy to nie brzmi jak idealny wiosenny lunch? Przygotowanie takiej sałatki nie powinno zająć dłużej niż 20 minut, więc doskonale sprawdzi się ona nawet w najbardziej zabiegany dzień.

Potrzebne składniki (2 porcje):

●       ok. 4 dużych garści rukoli

●       2 jajka

●       10 zielonych szparagów

●       1 pomidor

●       pół czerwonej cebuli

●       6 rzodkiewek

●       2 łyżki Sosu Kieleckiego czosnkowego

●       1 łyżka jogurtu naturalnego

●       sól i pieprz

Zaczynamy od odłamania twardych końcówek od szparagów i pokrojenia pozostałej części na mniejsze kawałki. Następnie warzywa wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Gotujemy do miękkości - w zależności od grubości szparagów może być to 5-10 minut. W tym samym czasie przygotowujemy jajka na półtwardo (wkładamy jajka do zimnej wody i gotujemy przez 5 minut od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć, po czym przekładamy je do lodowatej wody). W czasie, kiedy szparagi i jajka będą się gotować, układamy rukolę na talerzach, na wierzchu kładziemy pomidora pokrojonego w kostkę oraz rzodkiewki i cebulę pokrojone w cienkie plasterki. W miseczce łączymy Sos Kielecki czosnkowy, jogurt naturalny oraz sól i pieprz. Gotowe szparagi oraz jajka pokrojone w ćwiartki układamy na reszcie składników, po czym dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a na koniec polewamy dressingiem. Smacznego!

A może wiosenny burger?

Burgery to szybki i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. W zależności od tego, co akurat mamy w lodówce, możemy użyć do nich różnych składników i tworzyć nowe połączenia smaków. A kiedy nadejdzie sezon na bób… przygotujmy burgera z aromatyczną pastą z bobu! Brzmi jak szaleństwo? Bez obaw, będzie pysznie.

Potrzebne składniki (2 porcje):

●       2 bułki do burgerów

●       ok. 300 g mielonej wołowiny

●       cebula

●       pomidor

●       2 duże liście sałaty lodowej

●       250 g ugotowanego bobu

●       2 łyżki oliwy z oliwek

●       5 łyżek wody

●       odrobina soku z cytryny

●       2-3 łyżki Majonezu Kieleckiego w plastikowym opakowaniu

●       kilka listków świeżej mięty

●       ząbek czosnku

●       sól i pieprz

●       olej do smażenia

Bułki podgrzewamy w piekarniku przez 5-10 minut. Pół cebuli kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju przez ok. 3 minuty i dodajemy do mielonego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i formujemy dwa kotlety. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej bez tłuszczu przez około 3 minuty z każdej strony. W tym czasie możemy przygotować pastę. Ugotowany i obrany bób umieszczamy w blenderze, dodajemy wodę i oliwę, czosnek, sól i pieprz, sok z cytryny oraz Majonez Kielecki. Wszystko blendujemy na gładką lub prawie gładką masę, a na koniec dodajemy posiekaną miętę i mieszamy. Obie połówki bułki smarujemy dużą ilością pasty, kładziemy sałatę, kotlety, plasterki pomidora i cebuli. Pomiędzy warstwami możemy dodać jeszcze odrobinę Majonezu Kieleckiego - do burgerów czy kanapek dobrze sprawdza się wariant w wygodnym, plastikowym opakowaniu, który ułatwia dozowanie. Składamy burgera w całość i… gotowe!

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego (plastik): 6,30 zł brutto / 450g

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego (plastik): 8 zł brutto / 450 ml

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+