Pyszne, domowe konfitury z mrożonych owoców Hortex

Jak stworzyć pyszne konfitury? Wykorzystując zaangażowanie, wyobraźnię i pasję tworzenia do śliwek bez pestek Hortex dodajemy kakao i cukier waniliowy, truskawki bez szypułek Hortex łączymy z pomarańczą i kokosem lub kawą, by dodać pikanterii wiśnie bez pestek Hortex komponujemy z czekoladą i chili, dodajemy cukier i gotujemy. Gorące konfitury przekładamy do słoiczków. Teraz niezależnie od pory roku przygotowanie smakowitych przetworów możliwe jest dzięki w pełni naturalnym, mrożonym owocom.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Jak powstają pyszne owoce przez cały rok?

Do stworzenia mrożonych owoców Hortex Śliwek bez pestek Hortex, Truskawek bez szypułek Hortex i Wiśni bez pestek Hortex starannie wybrano najwyższej jakości owoce. Umyto je i zamrożono tuż po zbiorach. Dzięki wykorzystaniu najnowszej technologii głębokiego, szokowego (bardzo szybkiego) mrożenia, zachowują smak i walory zbliżone do świeżych owoców. Doskonale smakują przez cały rok, tuż po rozmrożeniu. Dodając do nich szczyptę zaangażowania i pasji tworzenia przygotujemy pyszne konfitury, które umilą każdy dzień.

Sugerowane ceny mrożonych owoców za opakowanie 450 g:

  • Śliwki bez pestek Hortex - 4,99 PLN
  • Truskawki bez szypułek Hortex - 7,49 PLN
  • Wiśnie bez pestek Hortex - 6,49 PLN

Konfitura z mrożonych śliwek w czekoladzie

  • Śliwki bez pestek Hortex- 900 g (2 opak)
  • Cukier – 200-250 g
  • Kakao- 50g
  • Cukier waniliowy- 50 g

Śliwki wsypać do garnka i podgrzewać bez pokrywki, na małym ogniu ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu dokładnie mieszając. Po tym czasie śliwki „rozpadną się” i w znacznym stopniu zagęszczą. Zdąć je z ognia i pozostawić do całkowitego ostudzenia -nie przykrywać, aby mogła odparować woda - najlepiej na całą noc. Rano ponownie podgrzeć na małym ogniu, tym razem częściej mieszając, aby dość gęsta konfitura nie przywarła do dna. Po ok. 1 godzinie jest wystarczająco gęsta. Dodać cukier, dokładnie wymieszać. Kakao wraz z cukrem wanilinowym rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku, tak aby miało konsystencję gęstej śmietany i wlać do konfitury stale mieszając Trzymać na ogniu 5 - 10 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, zamknąć i odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut. Po całkowitym wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce.

Pikantna konfitura z mrożonych wiśni z czekoladą i chili

  • Wiśnie bez pestek Hortex – 900 g (2opak)
  • Cukier - 350 g
  • Chili 1 sztuka
  • Sok z 1 cytryny
  • Czekolada gorzka- 100 g

Wiśnie zasypać cukrem, gotować ciągle mieszając, aż sok odparuje i dżem zgęstnieje. Czekoladę roztopić w wodzie, dodać do konfitury, wymieszać. Dodać sok z cytryny. Papryczkę przekroić na pół, wyjąć pestki, połówki chilli włożyć do rondla z konfiturą, podgotować razem kilka minut, następnie wyjąć papryczkę (chili można posiekać i pozostawić w konfiturze). Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem na kilkanaście minut . Po całkowitym wystudzeniu przenieść w chłodne miejsce.

Konfitura z mrożonych truskawek z nutą kokosową

  • Truskawki bez szypułek Hortex- 900 g
  • Cukier – 200 g
  • Wanilia laski – 2 szt
  • Skórka pomarańczowa kandyzowana-100 g
  • Wiórki kokosowe – 50 g
  • Malibu- 100 ml

Truskawki wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Gotować na dużym ogniu przez kilka minut, aż puszczą sok. Zmniejszyć ogień i gotować powoli mieszając od czasu do czasu. Laski wanilii przeciąć wzdłuż i wydłubać z nich ziarenka. Wrzucić je bezpośrednio do gotujących się truskawek. Dodać skórkę pomarańczową i wiórki kokosowe. Pod koniec gotowania, po upływie ok. godziny, gdy konfitura będzie miała odpowiednią, gęstą konsystencję dodać Malibu. Pomieszać i podgrzewać je jeszcze kilka minut .

Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem na kilkanaście minut.

Po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.

Letni dżem z mrożonych truskawek z nutą kawową

  • Truskawki bez szypułek Hortex- 900g
  • Cukier- 250-300 g
  • Cukier wanilinowy- 35 g
  • Kawa rozpuszczalna- 20g
  • Likier typu Kahlúa- 100 ml

Truskawki przełożyć do garnka i dosypać do nich cukier, wymieszać. Gdy truskawki puszczą sok przestawić garnek na palnik i gotować na małym ogniu. W trakcie gotowania dosypać do podgrzewanych truskawek z cukrem kawę rozpuszczalną. Całość mieszać gotując. Truskawki podgrzewać około godziny, aż owoce stracą swoją strukturę i powstanie z nich słodka masa z lekko wyczuwalnymi kawałkami truskawek. Na końcu dodać likier kawowy i gotować jeszcze około 5 minut. Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem na kilkanaście minut. Po całkowitym wystudzeniu przenosimy w chłodne miejsce.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Przejęcie Warner Bros. przez Netfliksa pod znakiem zapytania? Potrzeba zgody Donalda Trumpa

Przejęcie Warner Bros. przez Netfliksa pod znakiem zapytania? Potrzeba zgody Donalda Trumpa

Pół miliarda kary z Komisji Europejskiej dla platformy Muska

Pół miliarda kary z Komisji Europejskiej dla platformy Muska

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Co kupno Warner Bros. przez Netfliksa zmieni w Polsce? Pracownicy TVN dostali list od szefa WBD

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

Prasa umiera? Skądże! Wydawca "Vogue Polska" wprowadzi do Polski kolejny luksusowy tytuł [TYLKO U NAS]

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

"Święta marzeń" w piosence Polsatu na Boże Narodzenie. Ibisz świętym Mikołajem

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji