Upiecz dla Mamy babeczki jak z cukierni!

Dzień Matki to doskonała okazja, by przywołać chwile sprzed lat. Zapach domowego ciasta, przygotowywanego z miłością na każdą niedzielę, to wspomnienie, które towarzyszy wielu z nas. Kojarzy się z dzieciństwem i niespiesznymi rozmowami przy rodzinnym stole.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Jeśli domowe wypieki są specjalnością twojej mamy, z pewnością ogromną radość sprawią jej ciasteczka, które przygotujesz samodzielnie. Sięgając po sprawdzony przepis i tradycyjne składniki, takie jak margaryna Palma z Murzynkiem, poradzisz sobie doskonale.

Przepisów na kruche babeczki nadziewane pysznym kremem i owocami sezonowymi znajdziemy mnóstwo. Każdy cukiernik ma swoją własną recepturę. Choć z pozoru wydają się trudne do przygotowania, warto podjąć wyzwanie, by osiągnąć efekt, jak z dobrej cukierni.

Podstawę babeczek stanowi ciasto kruche. Aby wyszło delikatne i rozpływające się w ustach, przesianą mąkę i pozostałe składniki należy szybko połączyć z mocno schłodzonym tłuszczem dobrej jakości. A krem? Przede wszystkim musi być lekki i puszysty. Może być z serkiem mascarpone, twarożkiem, waniliowym budyniem i… całą górą ulubionych owoców!

Tartaletki przygotowane według poniższego przepisu smakują jak z najlepszej cukierni!

Tartaletki z owocami

Składniki:

Ciasto:

250 g mąki pszennej

1/2 kostki schłodzonej margaryny Palma z Murzynkiem 1/4 szklanki zimnej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego garść borówek

Sposób przygotowania: Ciasto szybko zagnieć, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Nagrzej piekarnik do temperatury 175˚C. Foremki wysmaruj margaryną Palma z Murzynkiem, oprósz mąką i wylep ciastem. Ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw foremki do piekarnika na ok. 10-15 minut. Piecz na złoty kolor. Aby przygotować krem, wymieszaj serek mascarpone ze śmietanką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i rozpuszczoną żelatyną. Puszystą masę przełóż do wystudzonych tartaletek z ciasta i udekoruj borówkami lub innymi ulubionymi owocami.

Palma z Murzynkiem Spółki Bielmar to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna na bazie oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Doskonale sprawdza się także jako podstawa mas, kremów i polew. Dostępna w kostkach o gramaturze 250 g, w sugerowanej cenie det. ok. 2 zł/szt.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"