SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

3/4 Polaków regularnie grilluje, kiełbasa najpopularniejsza

74% Polaków regularnie grilluje. Najczęściej grillujemy kiełbasę, a jako dodatki do dań z rusztu wybieramy pieczywo i piwo. Nie boimy się czosnku, który ponad połowa z nas wskazuje jako ulubiony smak grillowych dań - wynika z badania TNS Polska.

fot. Shutterstock.comArticle

Niemal co czwarty Polak (24%) grilluje 2-3 razy w miesiącu, kolejne 23% - raz w miesiącu, a 6% - co najmniej raz w tygodniu.

Szczególnymi miłośnikami grillowania są osoby w wieku 20-29 lat – 74% z nich grilluje przynajmniej raz w miesiącu, a tylko co dziewiąty (11%) nie grilluje w ogóle. Co ciekawe, kobiety (75%) grillują częściej niż mężczyźni (72%).

Co trzeci Polak (34%) szykując się do grillowania woli korzystać z gotowych produktów, które nie wymagają dodatkowego przygotowywania i są gotowe do położenia na ruszcie – 26% używa ich zazwyczaj, a 8% używa wyłącznie gotowych zestawów. Cały czas jednak większość Polaków (66%) woli samodzielnie przygotowywać produkty do grillowania.

Na ruszcie najczęściej gości mięso. Zdecydowanym liderem jest wciąż kiełbasa, która regularnie pojawia się na stołach niemal dziewięciu na dziesięciu grillujących Polaków (88%). Chętnie grillujemy także mięso wieprzowe (62%) i drobiowe (55%), mniej popularna jest wołowina (16%).

Grill to jednak nie tylko dania mięsne. 29% Polaków regularnie grilluje warzywa, a co piąty Polak (20%) – ryby. Listę produktów zamykają owoce (5%) i grzyby (3%).

Spośród dodatków, na stołach grillujących Polaków najczęściej gości pieczywo (79%) i sosy, ketchupy i musztardy (70%). Naszym ulubionym smakiem dodatków jest czosnkowy, preferuje go ponad połowa Polaków (54%). Lubimy także smak pomidorowy (37%) i majonezowy (30%). Smak pikantny bardziej lubią mężczyźni (30%) niż kobiety (22%). Większość Polaków przygotowuje sałatki lub surówki (58%), zaś owoce je podczas grillowania 15% badanych.

Najpopularniejszym napojem jest piwo, po które sięga 77% grillujących Polaków. 40% badanych preferuje napoje bezalkoholowe. Na niektórych stołach goszczą także mocniejsze alkohole (27%) i wino (13%).

Wśród grillujących można wyróżnić miłośników charakterystycznych smaków. Przykładowo osoby grillujące drób najchętniej dobierają do niego pieczywo i słodkie przekąski. Ci zaś, którzy grillują "lżejsze" warzywa i ryby, sięgają również po sałatki i napoje bezalkoholowe.

Badanie zostało przeprowadzone przez TNS Polska na zlecenie Tesco Polska w dniach 24-29 kwietnia 2015 r. metodą wywiadów bezpośrednich wspomaganych komputerowo (CAPI) na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 1000 Polaków w wieku 15 lat i więcej.

Newsletter WirtualneMedia.pl w Twojej skrzynce mailowej

Dołącz do dyskusji: 3/4 Polaków regularnie grilluje, kiełbasa najpopularniejsza

1 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Nick
Sondaż TNS Kiełbasa
odpowiedź