SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Burger King wymienia składniki na opakowaniach Whopper, aby podkreślić ich naturalność

Burger King poinformował, że będzie umieszczać na opakowaniach Whopperów listę jego składników, by w ten sposób podkreślić, że są całkowicie naturalne i nie zawierają sztucznych dodatków.

Article

Burger King tymi działaniami chce podkreślić też swoje zaangażowanie w naturalną żywność.

Inauguracji nowych opakowań towarzyszyć będzie nowy spot agencji David Miami, w którym pokazano, jak ludzie na ulicy reagują na świeże składniki. Kończy się komunikatem, że "burger staje się naturalny". 

- Aby podkreślić prawdziwe jedzenie w naszym kultowym Whopper, umieszczamy przepis Whopper z przodu i na środku tylko przez ograniczony czas, na każdym opakowaniu kanapki, aby wszyscy mogli go zobaczyć - powiedział Fernando Machado, globalny dyrektor ds. marketingu w Restaurant Brands International, do której należy Burger King.

Nowe opakowania wymieniają osiem składników Whoppera: wołowinę, pomidory, sałatę, majonez, keczup, pikle, cebulę i bułkę z sezamem.

Kampania ma podkreślać ważniejszą kwestię: że Burger King wycofuje sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Owijka do kanapek również informuje, że w burgerze nie  ma glutaminianu sodu i syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy.

- Myślę, że etykieta„ nie ”jest zabawna” - powiedziała autorka, dietetyk i profesor Uniwersytetu Nowojorskiego Marion Nestle. - Dlaczego ktokolwiek miałby oczekiwać, że hamburger będzie zawierał sztuczne barwniki, aromaty lub konserwanty, MSG lub HFCS? Widocznie firma uważa, że ich klienci martwią się takimi rzeczami - dodaje.

Inicjatywa odejścia od sztucznych dodatków jest częścią globalnej kampanii Restaurant Brands International, która polega na wprowadzaniu naturalnych składników na światowe rynki. - Uważamy, że prawdziwe jedzenie smakuje lepiej - powiedział Machado.

Burger King szacuje, że około 85 proc. dań z  jego stałego menu jest pozbawiona sztucznych barwników, aromatów i konserwantów, a celem jest osiągnięcie progu 100 proc. do początku 2021 roku.

Newsletter WirtualneMedia.pl w Twojej skrzynce mailowej

Dołącz do dyskusji: Burger King wymienia składniki na opakowaniach Whopper, aby podkreślić ich naturalność

0 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl