SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Ekożywność popularna, bo zdrowsza niż tradycyjna

Dwie trzecie Polaków kupuje żywność ekologiczną, ponieważ jest zdrowsza niż konwencjonalna - pokazuje badanie Imas International. To najczęstszy powód wyboru ekożywności.

Raport Imas International "Żywność ekologiczna w Polsce 2018”wskazuje główne powody, dla których Polacy kupują produkty ekologiczne oraz skojarzenia z tym typem asortymentu.

Sprzedawcy ekożywności, pytani o najważniejszą dla nich grupę konsumentów, wskazują osoby dbające o zdrowie swoje i swojej rodziny lub prowadzące zdrowy styl życia (po 71 proc.).

Skojarzenia z biożywnością w kontekście zdrowia to m.in. brak sztucznych, chemicznych dodatków. Respondenci wskazują również, że produkty eko nie zawierają w składzie GMO, pestycydów, antybiotyków, a ich produkcja przebiega w zgodzie z naturą.

Polacy dbają o zdrowie

Troska o zdrowie swoje i swojej rodziny to również główny powód zakupu biożywności dla wyodrębnionego w badaniu segmentu Ekoentuzjastów.

- Zdrowie to jedna z najbardziej cenionych dla Polaków wartości, co potwierdzają liczne wyniki badań. Bardzo często wiąże się z następującym schematem myślowych: zadbam o zdrowie, uniknę chorób, będę żył dłużej. Żywność ekologiczna wpisuje się z kolei silnie w trend zdrowego stylu życia, w tym kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych, lepszej wiedzy na temat wpływu żywności na zdrowie, a w konsekwencji bardziej świadomych i refleksyjnych zakupów - ocenia wyniki badania dr Beata Pachnowska, psycholog społeczny i badaczka Imas.

Badanie ilościowe CAWI na reprezentatywnej próbie Polaków 15-65 lat; N=1000. Badanie ilościowe CAWI na celowej próbie firm z branży ekożywności (Producentów, Przetwórców, Dystrybutorów oraz Sprzedawców BIO żywności); N=100. Termin realizacji badania: październik – listopad 2018.

Dołącz do dyskusji: Ekożywność popularna, bo zdrowsza niż tradycyjna

3 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Ola
Szkoda, że wraz z badaniami opinii lub kolejno rozpowszechnianiu ich wyników nie ma komentarza o tym, że wierzenia ludzi nie mają pokrycia w rzeczywistości. Ludzie - naturalna żywności? Jaka? Bez chemikaliów? Jakich chemikaliów? Powielanie takich informacji, tylko pobudza w ludziach niepokój i niechęć do rolnictwa i produkcji pierwotnej żywności. Warto dawać wartość do tego rodzaju komunikatów.
odpowiedź
User
eh
autora wysłałbym na kurs nauki polskiego.... Ekożywność to właśnie ta tradycyjna jeśli już, chociaż przy zmianie uprawy może również nie być tradycyjna.... Ręce opadają to takie cuda ze szkoły wypuszcza?
odpowiedź
User
eh
Szkoda, że wraz z badaniami opinii lub kolejno rozpowszechnianiu ich wyników nie ma komentarza o tym, że wierzenia ludzi nie mają pokrycia w rzeczywistości. Ludzie - naturalna żywności? Jaka? Bez chemikaliów? Jakich chemikaliów? Powielanie takich informacji, tylko pobudza w ludziach niepokój i niechęć do rolnictwa i produkcji pierwotnej żywności. Warto dawać wartość do tego rodzaju komunikatów.


nie oczekuj cudów po kimś kto nie rozumie pojęć "żywność ekologiczna" i "żywność tradycyjna". Już nawet odechciało mi się czytać tekst po tym "rewelacyjnym" tytule...
odpowiedź