SzukajSzukaj
dołącz do nasFacebookGoogleLinkedinTwitter

Nestlé sprzedaje w Polsce roślinne burgery

Od 28 lipca Nestlé rusza na polskim rynku ze sprzedażą pierwszego roślinnego burgera. Sensational Burger marki Garden Gourmet będzie można kupić w sieciach  „7th Street – Bar & Grill” oraz „Meet & Fit – Slow Food”.

Article

Nowy burger to efekt długoletnich prac ekspertów Nestlé i odpowiedź firmy na jeden z najważniejszych trendów żywieniowych obserwowanych obecnie na rynku.

Przy komponowaniu Sensational Burger zastosowano opatentowaną metodę fermentacji składników roślinnych, która wzmacnia smak „umami” – piątego wyodrębnionego przez naukowców smaku, charakterystycznego dla potraw na bazie mięsa.

Nowy burger powstaje z połączenia naturalnych białek roślinnych: sojowego i pszenicznego, a barwę zawdzięcza naturalnym ekstraktom roślinnym, a także olejom: rzepakowemu i kokosowemu.

Gdzie kupić roślinnego burgera Nestlé?

Garden Gourmet Sensational Burger będzie dostępny w Polsce w pierwszej kolejności w dwóch sieciach restauracji: „7th Street – Bar & Grill” oraz „Meet & Fit – Slow Food”, które swoje lokale mają w kilkunastu lokalizacjach w Polsce, m.in. w Warszawie, Gdańsku, Poznaniu, Szczecinie, Żyrardowie czy Elblągu.

- Ludzie z różnych powodów podejmują decyzję o ograniczeniu spożywania mięsa. Ważnym argumentem są dla nich kwestie związane ze zdrowiem i ochroną środowiska. Jednocześnie chcą mieć gwarancję wyśmienitego smaku potraw. Garden Gourmet Sensational Burger odpowiada na te potrzeby. Doskonale smakuje, ma świetny profil żywieniowy,  i aż o 80 proc. niższy ślad węglowy w porównaniu z mięsnym odpowiednikiem - mówi Artur Maciejewski, dyrektor Nestlé Professional.

Wytworzenie burgera Nestlé oznacza też o 80 proc. niższe zużycie energii oraz wymaga 75 proc. mniej ziemi uprawnej.

Newsletter WirtualneMedia.pl w Twojej skrzynce mailowej

Dołącz do dyskusji: Nestlé sprzedaje w Polsce roślinne burgery

2 komentarze
Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Wirtualnemedia.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Jeżeli którykolwiekz postów na forum łamie dobre obyczaje, zawiadom nas o tym redakcja@wirtualnemedia.pl
User
Romuś
No właśnie, potrzeba mniej wody, mniej energii, mniej ziemi, a roślinne burgery są dużo droższe od mięsnych.
To samo zresztą z zamiennikami mleka. Surowiec dużo tańszy, produkt dużo droższy.
odpowiedź
User
T1
A co to ma wspólnego z mediami? Będziecie informować o wprowadzaniu każdego artykułu spożywczego?
odpowiedź