Technologia recyklingu enzymatycznego Carbios wykorzystuje enzymy pochodzące z naturalnie występujących mikroorganizmów, które rozkładają PET na części składowe. Ten proces umożliwia wielokrotne przetwarzanie każdego tworzywa PET, niezależnie m.in. od jego barwy (w tym tworzywa, które z różnych względów nie mogą być poddane recyklingowi mechanicznemu, a więc mogłyby np. trafić na składowisko).
Tak uzyskiwany PET z recyklingu pod względem właściwości i jakości odpowiada materiałowi pierwotnemu oraz może być wykorzystany do produkcji nowych butelek na wodę i napoje, które również nadają się do przetworzenia. W ten sposób tworzy się nieskończony, w pełni zamknięty obieg tego materiału, pozwalający na znaczące zwiększenie ilości plastiku poddanego recyklingowi.
Woda Perrier w butelkach z recyklingu

W centrum badawczo-rozwojowym Nestlé we Francji, poszukującym rozwiązań dla biznesu Waters, technologię opracowaną przez Carbios wykorzystano do wyprodukowania pierwszych prototypowych butelek Perrier o pojemności 0,5 l. Zadbano również o zachowanie charakterystycznego designu i zielonego koloru butelki marki.
##NEWS https://www.wirtualnemedia.pl/woda-perrier-heat-by-perrier-spot-cary-joji-fukunaga-kto-to-jest,7170143570897025a ##
Marka wody Perrier powstała w 1863 roku w Vergèze na południu Francji.










