Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2023-06-19

A A A POLEĆ DRUKUJ

ANDREA CAMASTRA PRZYWRACA STOLICY GWIAZDKĘ MICHELIN!

 

Stało się, mamy wielki sukces w świecie gastronomii! W tym roku prestiżowe wyróżnienie, gwiazdka Michelin, trafiła do warszawskiej restauracji NUTA, której twórcą jest znany z nietuzinkowego podejścia do kuchni polskiej, mistrz sztuki kulinarnej Andrea Camastra. Tym samym stolica, po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią, odzyskała swoją gwiazdkę! I to w wielkim stylu, gdyż restauracja NUTA istnieje na kulinarnej mapie stolicy dopiero od niewiele ponad roku, a już osiągnęła poziom, o jakim marzy każdy szef kuchni. Ciekawe, co będzie dalej…

Pochodzący z włoskiej Apulii Andrea Camastra już od wielu lat zmienia polską kuchnię w prawdziwe arcydzieło. Od roku wyczarowuje prawdziwe symfonie smaków w swojej najnowszej restauracji NUTA. To tutaj, w samym sercu stolicy, przy Placu Trzech Krzyży, Andrea Camastra serwuje polskie dania w wyjątkowej odsłonie. Tradycyjnym, polskim daniom nadaje styl i lekkość, doprawia szczyptą artyzmu i nutą magii, zapraszając w niespieszną kulinarną podróż, która zachwyca i olśniewa każdego, włącznie z inspektorami Michelin.

Menu jest niespodzianką, skonstruowaną niczym melodia – nuta po nucie pojawiają się potrawy przygotowane w finezyjny sposób, a smak i forma ich serwowania zaskakuje bywalców najlepszych miejsc na kulinarnej mapie świata. Do tego szeroka karta świetnych win, w której niezwykle ważne miejsce zajmują produkty polskich winnic. W NUCIE odkrywa się piękno słowiańskiej kuchni, postrzegając ją na nowo z perspektywy włoskiego artysty.

Jest to tym bardziej niezwykłe, że większość serwowanych w NUCIE potraw znamy jeszcze z dzieciństwa i kojarzą nam się z obiadem w domu, rodzinnym ciepłem, babcią, która uśmiechała się, podając nam ręcznie robione pierogi – swój wyraz miłości do dzieci i wnuków. W NUCIE poza miłością do jedzenia, jest jeszcze precyzja wykonania i kreacja prawdziwego mistrza sztuki kulinarnej. Tutaj niepozorna mizeria i chłodnik przybierają postać eleganckiej praliny, a pierogi, makarony i mięsa zachwycają perfekcją wykonania oraz onieśmielają wysokim poziomem artystycznym, zarówno pod względem smaku, jak i estetyki. Andrea Camastra tworzy koncert niezapomnianych doznań, swoimi kreacjami pobudzając wszystkie zmysły.

- Gratuluję wszystkim wyróżnionym w tym roku – mówi wzruszony Andrea Camstra. Cieszę się bardzo, że po raz kolejny zostałem doceniony gwiazdką Michelin, szczególnie, że moja nowa restauracja NUTA powstała stosunkowo niedawno. Otworzyłem ją zaraz po przerwie spowodowanej pandemią, podczas której z bólem serca podjąłem decyzję o zamknięciu Senses, restauracji uhonorowanej pięciokrotnie przez przewodnik Michelin. Przed otwarciem NUTY – podróżowałem, poszukiwałem inspiracji, odreagowywałem i budowałem siebie na nowo wciąż zakochany w Polsce. I dzięki temu powstała NUTA - spełnienie moich marzeń o miejscu, w którym zgrany zespół wyczarowuje cuda na talerzu.
Wszystkie 16 osób, z czego część jest ze mną od wielu lat i budowało także Senses, przyczyniło się do tego sukcesu. Nigdy nie dokonałbym tego bez nich. Jesteśmy sobie bliscy jak rodzina i zgrani niczym orkiestra, która przygotowuje koncert dla smakowych melomanów. Patelnie, garnki, chochle i noże to nasze instrumenty, a najlepszej jakości składniki to nuty, które, właściwie skomponowane, tworzą obłędne dania.

Gwiazdki Michelin, wprowadzone po raz pierwszy w 1926 roku przez braci André i Edouarda Michelin jako sposób promocji przewodnika samochodowego, są dziś jednymi z najbardziej prestiżowych i najsłynniejszych wyróżnień w świecie gastronomii, a ich otrzymanie wiąże się ze znalezieniem się w kultowym, czerwonym przewodniku Michelin, Biblii wszystkich „foodies”. Dzięki temu dana restauracja zyskuje popularność na całym świecie. W tym roku Polska po raz pierwszy ma swój własny przewodnik, a do grona miast objętych wyróżnieniami, poza Warszawą i Krakowem, dołączył Poznań. To w tych miastach wizytowali anonimowi inspektorzy Michelin, dokonując swojej surowej oceny.


Maksymalnie można zdobyć trzy gwiazdki jedna oznacza, że restauracja jest szczególnie warta odwiedzenia w swojej kategorii, dwie, że ma wybitne jedzenie i warto zejść ze szlaku, żeby się do niej udać, a trzy świadczą o absolutnej unikatowości kuchni, dlatego warto wybrać ten lokal, jako destynację podróży. Poza gwiazdkami można zdobyć inne wyróżnienia Michelin przyznawane za wystrój, obsługę oraz ogólną atmosferę panującą w lokalu (sztućce) oraz za świetny stosunek jakości do ceny (Bib Gourmand).

- Kocham Polskę i Polaków, i dlatego niezwykle się cieszę, że mogę przyczyniać się do promowania  polskiego jedzenia na świecie – mówi z dumą Andrea Camastra. Uważam, że jest ono naprawdę wyśmienite i absolutnie warte wielkich wyróżnień. Polacy muszą jedynie bardziej uwierzyć w siebie, mocniej doceniać swojskie smaki. Jakość polskich produktów to jeden z największych skarbów tego kraju i powinno to być naszym znakiem rozpoznawczym. Ja w tym pomagam i dobrze mi z tym!  Razem jesteśmy najlepsi! Jestem Andrzej, z Polski.

 

Andrea Camastra - jeden z najbardziej utalentowanych i uhonorowanych szefów kuchni w Polsce i na świecie. Były właściciel restauracji Senses, pięciokrotnie uhonorowanej gwiazdką Michelin za sprawą autorskiego polsko-włoskiego menu. Senses jako pierwsza restauracja w Polsce znalazła się także na prestiżowej liście 50 Best Discovery. Od 2015 roku członek „Oxford Encyklopedia Osobistości Rzeczpospolitej Polskiej” – tytuł przyznany mu za całokształt dotychczasowych osiągnieć́ w dziedzinie kulinarnej, a obecnie również magister Uniwersytetu Oxford. Propagator nowatorskiej techniki gotowania „note-by-note” (nuta-po-nucie), która sięga po czyste związki, ekstrakty oraz pojedyncze cząstki smaków i zapachów, pozyskiwane z naturalnie występujących
w przyrodzie składników. Prof. Hervé This, twórca kuchni molekularnej, uznał Andrea Camastrę za następcę legendarnego Ferrana Adrii z restauracji El Bulli. W 2015 r. uznany przez przewodnik Gault&Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, a w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. Andrea Camastra znalazł się również̇ na liście 100 Best Chefs in the World 2019 wg. prestiżowego francuskiego magazynu „Le Chef”. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia.





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS

Społeczność Serwis społecznościowy branży mediów, reklamy, PR, badań i internetu ZAREJESTRUJ SIĘ