Świąteczny deser przy kawie

Święta to intensywny czas, nie tylko dla samej branży gastronomicznej, ale dla każdego z nas. Gorączka zakupów, przygotowań, czy poszukiwania prezentów pochłaniają bez reszty, by przy Wigilijnym stole zasiąść w gronie najbliższych przy tradycyjnych polskich potrawach. Co dla tych, którzy chcą wprowadzić powiew świeżości do świątecznych wypieków, a zarazem zaoszczędzić odrobinę czasu?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Z pomocą przychodzi marka Debic, która działa w branży gastronomicznej, kierując swoją ofertę dla profesjonalistów. Wszystkie produkty zostały opracowane z myślą o codziennym środowisku ich pracy, dlatego mają one za zadanie ułatwiać ją każdego dnia.

W codziennej pracy w branży cukierniczej widzę jak ważną rolę odgrywają najwyższej jakości surowce stosowane w produkcji. Produkty takie jak śmietanka i masło to podstawa codziennej kreacji wykonywania receptur. Bez tych surowców trudno wyobrazić sobie stworzenia dobrej jakości wyrobów cukierniczych. – mówi Michał Doroszkiewicz, Ambasador marki Debic.

Dlatego też, doskonałym pomysłem na świąteczny deser przy kawie będzie Kremówka – Millefeuille Vanille autorstwa Michała Doroszkiewicza, właściciela doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab. Wieloletniego wykładowcy w Akademii Zeelandia. Obecnie Ambasadora marki Debic. Polskiego reprezentant Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019.

Kremówka – Millefeuille Vanille

Przepis na 12 osób

CIASTO FRANCUSKIE

500 g mąki T 500

250 g wody

10 g soli

500 g masła 82% Debic Croissant

Przygotowanie ciasta francuskiego:

1. Ciasto i masło powinno mieć podobną temperaturę ok. 10°C.

2. Rozwałkować masło do podobnej grubości.

3. Rozprowadzić masło na 2/3 powierzchni ciasta.

4. Ciasto złożyć na 3 części.

5. Powtórzyć proces wałkowania trzy razy, składając ciasto na 4 części.

7. Obrócić ciasto o 90° po każdym złożeniu.

8. Zawinąć ciasto szczelnie w folię i schłodzić do 0-4 ° C. Odczekać min. 2 godziny.

Proces pieczenia:

1.         Rozwałkować ciasto do grubości 4mm.

2.         Odkroić kawałek wielkości  65 cm x  45 cm.

3.         Posypać powierzchnię cukrem pudrem i piec w 180°C.

4.   Po upływie 10 minut, przykryć powierzchnię ciasta pergaminem i blachą do pieczenia (przygnieść ciasto).

5. Piec ok. 30 minut.

Crème pâtissière

350 g mleka 2%

70 g żółtek

70 g cukru kryształu

50 g skrobi kukurydzianej

1 laska wanilii

90g  masła tradycyjnego Debic 82% (16-18°C)

Przygotowanie:

1. Podgrzać mleko z laską wanilii do 80°C.

2. Zmieszać żółtka, cukier kryształ i skrobię do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Połączyć z podgrzanym mlekiem.

4. Podgrzewać aż zgęstnieje.

5. Dodać mleko.

6. Ostudzić.

7. Zmieszać z masłem o temperaturze 16-18°C. 700 g śmietanki Debic Stand & Overrun

OSTATECZNA KOMPOZYCJA:

1. Przygotować wypieczone spody z ciasta francuskiego o wym. 30 x 20 cm.

2. Podzielić na dwie góry do ciasta.

3. Rozprowadzić crème pâtissière na spodzie ciasta.

4. Położyć warstwę ubitej Debic Stand & Overrun.

5. Przykryć górą, delikatnie przygnieść.

6. Udekorować ubitą Debic Stand & Overrun, posypać cukrem pudrem.

7. Ozdobić świeżymi owocami, laskami z czekolady i złotymi płatkami.

***

Debic – producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Debic stał się ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych.

Producentem marki Debic jest FrieslandCampina, która stale kładzie nacisk na promowanie jakości i doskonalenia na każdym etapie swojej działalności (poczynając od karmienia krów i dbałości o ich dobrostan, poprzez udoskonalanie  w naturalny sposób receptur, kończąc na produkcji i zachowaniu najwyższych standardów podczas dostaw).

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Nie żyje białoruski dziennikarz. Biełsat pokaże jego ostatnie nagranie

Nie żyje białoruski dziennikarz. Biełsat pokaże jego ostatnie nagranie

Zmarł wieloletni redaktor "Faktu"

Zmarł wieloletni redaktor "Faktu"

Tylu widzów oglądało show Małgorzaty Rozenek-Majdan o metamorfozach

Tylu widzów oglądało show Małgorzaty Rozenek-Majdan o metamorfozach

Sony zapowiada "kinową" transmisję 4K z Watykanu w święta

Sony zapowiada "kinową" transmisję 4K z Watykanu w święta

Pierwsza strategia ESG w historii PFR. Jan Domanik, CSO PFR: Inwestujemy dla przyszłych pokoleń
Materiał reklamowy

Pierwsza strategia ESG w historii PFR. Jan Domanik, CSO PFR: Inwestujemy dla przyszłych pokoleń

Wigilijne kolędowanie na ekranie. Co przygotowały największe stacje?

Wigilijne kolędowanie na ekranie. Co przygotowały największe stacje?