Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2020-09-23

A A A POLEĆ DRUKUJ

Wegańska uczta na talerzu

 

Kuchnia roślinna staje się w naszym kraju coraz popularniejsza. I nic dziwnego – z jednej strony Polacy coraz bardziej dbają o siebie, z drugiej – daje ona ogromne możliwości. Oprócz owoców i warzyw są to przecież rozmaite kasze, makarony, ryż, wypieki… Możliwości, żeby zjeść pysznie i wegańsko jest całe mnóstwo! Warto pamiętać, że w parze z wyjątkowym smakiem idzie wtedy duża dawka wartości odżywczych – a więc czemu nie?

Dieta roślinna wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych składników. W sklepach coraz częściej możemy znaleźć również smaczne wegańskie alternatywy klasycznych produktów. Doskonałym przykładem jest choćby Majonez Kielecki roślinny, wytwarzany na bazie oleju rzepakowego i białek grochu z dodatkiem aromatycznej musztardy. Sprawdzi się on jako składnik sosów, kanapek czy sałatek – zarówno dla osób na diecie wegańskiej, jak i dla tych, którzy rezygnują z produktów pochodzenia zwierzęcego tylko od czasu do czasu, traktując dania roślinne jako urozmaicenie.

Wege grzanki na dwa sposoby

Świeży, chrupiący chleb na zakwasie z ulubionymi dodatkami - to nie może się nie udać! Nasze dwie propozycje są zupełnie różne, jednak łączy je doskonały smak i pożywne, roślinne składniki. Do przygotowania pierwszej wersji kanapek będą nam potrzebne (składniki na 4 grzanki):

·        4 kromki ulubionego chleba

·        opakowanie szpinaku baby

·        7-8 suszonych pomidorów

·        2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

·        1 ząbek czosnku

·        mała cebula

·        Majonez Kielecki roślinny

·        garść orzeszków piniowych

·        sól i pieprz do smaku

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia na oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i umyty szpinak. Kiedy szpinak zmięknie i się skurczy, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory oraz koncentrat pomidorowy, sól i pieprz. Chleb opiekamy w piekarniku, na patelni lub w tosterze, po czym każdą kromkę smarujemy Majonezem Kieleckim roślinnym. Na wierzchu układamy szpinak z dodatkami i posypujemy orzeszkami piniowymi. Na końcu… zjadamy ze smakiem!

Druga wersja roślinnych grzanek to coś w sam raz dla miłośników awokado. Owoc ten jest pełen witamin i antyoksydantów, dlatego warto jeść go regularnie. Czego potrzebujemy?

·        4 kromki ulubionego chleba

·        dojrzałe awokado

·        1 ząbek czosnku

·        ok. 15 pieczarek

·        sól i pieprz do smaku

·        Majonez Kielecki roślinny

·        odrobina soku z cytryny

·        szczypiorek

Zaczynamy od pokrojenia pieczarek w plasterki i podsmażenia na oleju lub oliwie przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dodajemy pieprz i sól. Opiekamy chleb w dowolny sposób i przygotowujemy awokado – przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól oraz łyżkę Majonezu Kieleckiego roślinnego. Wszystko mieszamy i układamy na opieczonym chlebie. Na wierzch dokładamy pieczarki i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego!

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego roślinnego: 6,49 zł brutto/ 310 g

 





Słowa kluczowe:WSP Społem

Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS

Społeczność Serwis społecznościowy branży mediów, reklamy, PR, badań i internetu ZAREJESTRUJ SIĘ