Eksperci z programu ,,Szef dla Młodych Talentów” radzą, jak znaleźć pracę w branży gastronomicznej

Sieć hurtowni MAKRO Cash&Carry Polska pod koniec 2016 roku uruchomiła program wspierający rozwój uczniów i absolwentów szkół gastronomicznych - ,,Szef dla Młodych Talentów”. Poradami dotyczącymi poszukiwania pierwszej pracy w branży gastronomicznej dzielą się eksperci zaangażowani w projekt m.in. doradca personalny Dorota Minta oraz szef kuchni restauracji Aruana, Witek Iwański.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Na program ,,Szef dla Młodych Talentów” składają się płatne staże w MAKRO oraz Miksery Kulinarne, czyli cykl spotkań edukacyjnych skierowanych do uczniów ze szkół gastronomicznych.

- Naszą ideą jest wspieranie młodych ludzi w stracie w karierze zawodowej oraz integrowane szkół i systemów edukacji z branżą gastronomiczną – mówi Wioletta Dudzińska- Szajniuk, koordynator programu stażowego ,,Szef dla Młodych Talentów” - Aplikować można poprzez stronę internetową MAKRO, ale również odpowiadając na ogłoszenia zamieszczone na portalu pracuj.pl – dodaje.

Do tej pory spłynęły już dziesiątki aplikacji od młodych kucharzy pragnących rozwijać się pod okiem ekspertów z MAKRO. Choć konkurencja jest duża, istnieje wiele sposobów na wzbudzenie zainteresowania u rekrutera.

- Najlepszą metodą na wyróżnienie się jest autentyczność. Jeżeli jesteśmy autentyczni, pokazujemy, co nas pasjonuje, ale również jakie mamy deficyty, pracodawca zwróci na nas uwagę – zapewnia Dorota Minta, doradca personalny w programie ,,Szef dla Młodych Talentów”.

Jak podkreśla Witek Iwański, szef kuchni restauracji Aruana i członek Rady programu ,,Szef Dla Młodych Talentów”, kariera w gastronomii wiąże się z ciężką pracą, dlatego istotne jest, aby kandydat posiadał pewne cechy charakteru.

- Młody człowiek, który rozpoczyna karierę w gastronomii, musi być pracowity, sumienny, zdyscyplinowany i odporny na stres. Powinien obserwować branżę oraz to, co dzieje się na świecie – zaznacza zdobywca tytułu ,,Młody Talent” Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2015.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?