W czwartek Grupa Żywiec podała w wydanym oświadczeniu, że poinformowała pracowników Browaru Zamkowego Cieszyn (istnieje od 174 lat) o zamiarze jego zamknięcia do końca pierwszego kwartału 2021, jeśli do tego czasu nie znajdzie się nabywca zainteresowany przejęciem spółki od Grupy Żywiec. "Aktywnie działamy w kierunku sprzedaży i jest naszym priorytetem aby do takiej transakcji doprowadzić" - informuje Grupa Żywiec.
##NEWS https://www.wirtualnemedia.pl/grupa-zywiec-wyniki-finansowe-w-pierwszym-polroczu-2020-r-zwolnienia-grupowe,7170497040557697a ##
Firma wyjaśnia, że jest to podyktowane przeciwnościami rynkowymi wzmocnionymi dodatkowo przez pandemię. "Segment piw rzemieślniczych, w którym działa browar został dotknięty przez związane z pandemią ograniczenie sprzedaży w gastronomii oraz zmianę zainteresowań konsumentów ze specjalności w kierunku dużych, znanych marek. Dodatkowo przy narastających wyzwaniach rynkowych związanych z malejącą rentownością rynku piwa oraz wzrostem udziału mniej rentownych kanałów sprzedaży, Grupa Żywiec musi znacząco poprawić pozycję konkurencyjną. Oznacza to że musimy skoncentrować wszystkie zasoby na kluczowych obszarach i segmentach wzrostu, rezygnując z części aktywów, którym nie bylibyśmy w stanie zapewnić niezbędnych inwestycji w przyszłości" - informuje spółka. Zapewnia, że cały proces będzie prowadzić "z pełnym szacunkiem i w dialogu z pracownikami i związkami zawodowymi".

Przeciwne zamknięciu Browaru Zamkowego są władze Cieszyna. Burmistrzyni miasta Gabriela Staszkiewicz zapowiedziała, że nie pozostawi tej informacji bez reakcji.
##NEWS https://www.wirtualnemedia.pl/piwo-reklamy-obciete-budzety-tylko-kompania-piwowarska-ze-wzrostem-top5,7170489529775745a ##
"Nie ukrywam, że ta decyzja jest dla nas zaskoczeniem. Nie mieliśmy świadomości, że w aż tak trudnej sytuacji jest Grupa Żywiec. Czekamy na więcej szczegółów. Decyzja, jak i tłumaczenia, które otrzymaliśmy, są dla nas niejasne. Zapewniam, że nie zostawimy tej informacji bez reakcji" - poinformowała na Facebooku.

Browar Zamkowy w Cieszynie istnieje od 1846. Dawniej w jego miejscu była rezydencja należąca do Habsburgów. Jest to najstarszy polski browar, w którym piwo warzy się metodami tradycyjnymi, przy użyciu otwartych kadzi fermentacyjnych. Tu powstaje piwo Cieszyńskie, Brackie i Żywiec Porter.











