Wieprzowina, czyli nasza ulubiona karkówka
Smakuje na grillu doskonale, ponieważ jest dość mocno poprzerastana tłuszczem. Podczas grillowania tłuszcz wytapia się, rozluźniając włókna i czyniąc mięso miękkim, kruchym, soczystym. Co jeszcze powinniśmy wiedzieć o grillowaniu wieprzowiny? Oto garść porad szefa kuchni Knorr:
- Wieprzowinę najlepiej grillować pod przykryciem - mięso lepiej się dopiecze dzięki stałej temperaturze na całej jego powierzchni.
- Najsmaczniejsze na grillu są steki z karkówki i żeberka. Doskonale są także grillowane szaszłyki z wieprzowiną.
- Stek z karkówki o grubości 1 cm pod przykryciem należy grillować 5-7 minut z każdej strony.
- Krojąc steki z karkówki, warto zwrócić uwagę, by każdy miał kawałek tłuszczu, skóry, a nawet kości – dzięki temu będzie smaczniejszy. Wówczas czas grillowania należy nieco wydłużyć.

- Gotowe do podania steki z karkówki to takie, z których wypływające po nakłuciu soki są przezroczyste. Ponadto mięso przy kości nie może być różowe. Aby mieć pewność, że mięso jest usmażone, możemy naciąć je niedaleko kości.
- Grillowane potrawy z wieprzowiny smakują najlepiej, jeśli mięso zamarynujemy - przyprawy i zioła należy zmieszać z olejem i taką masą natrzeć mięso. Jako bazy do marynaty można użyć również musztardy czy ketchupu - zawarty w nich ocet rozluźni strukturę mięsa.
W celu przyrządzenia marynaty możemy połączyć zioła i przyprawy takie jak: tymianek, rozmaryn, liść laurowy, słodka papryka, goździki, czosnek. Łączenie przypraw w odpowiednich proporcjach może się okazać kłopotliwe, ponieważ nie zawsze umiemy dobrać odpowiednie ich ilości. Warto więc skorzystać z pomocy, jaką jest Przyprawa do mięs Knorr. Robert Poliński, szef kuchni Knorr, skomponował w niej w idealnych proporcjach 8 suszonych ziół i przypraw , które wzbogacą smak każdego rodzaju mięsa, w tym grillowanej karkówki.

- Przed marynowaniem nakłuj mięso szpikulcem - marynata wniknie głębiej w strukturę mięsa.
- Do mięsa wieprzowego z grilla możesz podać grillowane warzywa (pomidor, cukinia, bakłażan) lub sałaty: rukolę czy też sałatę masłową polaną jogurtem i skropioną sokiem z cytryny.
Poniżej najsmaczniejszy przepis na Klasyczną karkówkę z grilla:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej,
- 4 łyżki Przyprawy do mięs Knorr,
- szklanka łagodnego ketchupu Hellmann’s,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 cebule pocięte w plastry,
- 4 łyżki oleju.
Sos koktajlowy:
- 4 łyżki majonezu Hellmann’s Babuni,
- 3 łyżki łagodnego ketchupu Hellmann’s.
Przygotowanie:
- Mięso pokrój na plastry, po czym rozbij je tłuczkiem, dzięki czemu będzie bardzo delikatne.
- Przygotuj marynatę: wymieszaj ze sobą ketchup, olej, sos sojowy, paprykę słodką, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz przyprawę Knorr, która zapewni potrawie doskonały smak.
- Karkówkę natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Następnie smaż mięso po 8-10 minut z każdej ze stron.
- Przygotuj sos koktajlowy: połącz ze sobą majonez oraz ketchup i odstaw na pół godziny.
- Danie serwuj z sosem i pieczonymi ziemniakami.

Piersi, skrzydełka i udka, czyli kurczak na ruszcie
Mięso z kurczaka jest delikatniejsze od wieprzowiny. Do przyrządzenia na grillu nadają się zarówno piersi, udka jak i skrzydełka. Co zrobić, aby mięso było soczyste i miękkie? Poniżej kilka porad szefa kuchni Knorr:
- Piersi z kurczaka smażymy na aluminiowych tackach lub folii ok. 10 minut z każdej strony. Jak upewnić się, że są już gotowe? Po nakłuciu powinny wypłynąć z nich przezroczyste soki.
- Skrzydełka najpierw grillujemy ok. 20 minut na wyższej półce, następnie przekładamy niżej i w wysokiej temperaturze grillujemy po 5 minut z każdej strony - będą dzięki temu chrupiące. W ostatniej fazie możemy posypać skrzydełka sezamem.
- Udka najlepiej grillować w skórze, ponieważ tam gromadzi się najwięcej tłuszczu, który chroni mięso przed wysuszeniem. Skórę najlepiej ściągnąć już po grillowaniu.

- Aby nasz kurczak z grilla nabierał nieco pikantności i zyskał przyjemny ziołowy aromat, szef kuchni zaleca oprószenie mięsa Przyprawą do kurczaka Knorr. Wzbogacimy też w ten sposób jego wygląd, bo będą na nim widoczne wyraźne kawałki suszonych ziół i przypraw.
- Dodatki, które najlepiej smakują z kurczakiem to sałata masłowa, rukola, sałata lodowa - polane sosem winegret.
Znając już teorię, teraz czas na praktykę. Wypróbujmy pyszny przepis na Grillowanego kurczaka z cebulką:
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 8 udek z kurczaka ze skórą, ale bez kości,
- 1 opakowanie Przyprawy do kurczaka Knorr,
- 4 łyżki oleju,
- 2 średnie cebule.
Przygotowanie:
- Udka ponacinaj od strony skóry, a potem rozłóż na duże i płaskie kawałki.
- Kurczaka skrop olejem i obficie nasmaruj przyprawą Knorr, która nada mięsu wspaniały smak i rumiany kolor.
- Cebulkę obierz, pokrój w plasterki i obłóż nią mięso. Tak przygotowane udka odstaw do marynowania na 20 minut.
- Mięso smaż na grillu po 4-6 minut z każdej strony. Dzięki temu udka będą miękkie i soczyste.
- Kurczak z grilla dobrze komponuje się z sałatką ze świeżych warzyw. Danie warto serwować także w duecie z ketchupem Hellmann’s łagodnym, którego pomidorowy smak idealnie pasuje do grillowanego mięsa.

Wołowina - polędwiczki, rostbef, antrykot
Wołowina przyrządzona na grillu to prawdziwy rarytas. Stopień wysmażenia wołowiny zależy od indywidualnych preferencji, natomiast jest kilka rzeczy, które każdy amator wołowiny powinien wiedzieć.
- Jak wybrać najlepsze mięso w sklepie? Powinno być intensywnie czerwone, lekko wilgotne, powierzchnia musi być matowa, a tłuszcz koloru białego.
- Wołowinę grillujemy bez przykrycia, aby nie powstała para.
- Idealne na grilla są antrykot, rostbef i oczywiście polędwica wołowa.
- Aby mięso zbytnio się nie skurczyło, warto ponacinać je na brzegach. Nie należy natomiast nakłuwać go widelcem, ponieważ traci soki.
- Nie należy marynować wołowiny w winie, occie czy musztardzie, ponieważ mięso skruszeje. Ten gatunek mięsa w ogóle nie wymaga intensywnych marynat – wystarczy go na kilka minut zanurzyć w delikatnej marynacie.

- Przygotowując wołowinę na grilla uważajmy na ilość soli – zbyt duża spowoduje, że mięso będzie twarde.
- Smak wołowiny podkreśli Przyprawa do mięs Knorr, która dzięki przemyślanej kompozycji dokładnie przywiera do powierzchni mięsa, jednocześnie nie spalając się podczas obróbki termicznej.
- Z wołowiną najlepiej smakują chrupiące sałaty, np. lodowa, oraz pomidory, zwłaszcza słodkie malinowe.
Szef kuchni Knorr poleca przepis na Wołowe szaszłyki z papryką i rozmarynem:
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 600 g polędwicy wołowej,
- 3 łyżki przyprawy do mięs Knorr,
- 2 papryki czerwone,
- 1 łyżka musztardy,
- łyżeczka czosnku,
- łyżka suszonego rozmarynu,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 8 patyczków do szaszłyków.
Przygotowanie:
- Przyprawę Knorr połącz z oliwą, musztardą, czosnkiem i rozmarynem, by stworzyć aromatyczną marynatę.
- Polędwicę pokrój w grubą kostkę (3 cm x 3 cm) i wymieszaj z uprzednio zrobioną marynatą. Tak przygotowane mięso odstaw na kilka minut w chłodne miejsce.
- W międzyczasie papryki wydrąż i pokrój w kostkę, podobnie jak mięso. Patyczki mocz przez kilka minut w wodzie, dzięki czemu nie będą się palić podczas grillowania.
- Na patyczki nakładaj na przemian paprykę i mięso. Grilluj na rozgrzanym ruszcie przez ok. 8 minut. Co jakiś czas obracaj szaszłyki. Gotowe danie serwuj z letnią sałatką i pieczonymi ziemniakami.

Smacznego grillowania!
dostarczył
infoWire.pl











