Lody rzemieślnicze czy przemysłowe? Siła tkwi w prostocie.

Ojczyzną lodów rzemieślniczych są Włochy, gdzie istnieje ponad 13 tys. lodziarni, a Włosi zajadają się lodami przez okrągły rok. Największymi łasuchami są mieszkańcy Lombardii, Wenecji i Rzymu. Moda na lody rzemieślnicze dotarła już do Polski, a kolejne lodziarnie serwujące naturalne smakołyki wyrastają jak grzyby po deszczu. Jak odróżnić prawdziwe lody od ich przemysłowych podróbek?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Skład lodów rzemieślniczych jest prosty i ograniczony do minimum – to mleko, śmietana, masło, cukier, prawdziwa czekolada, świeże owoce. W przypadku sorbetów lista jest jeszcze krótsza: woda, cukier i świeże owoce. Żadnych półproduktów, zagęszczaczy czy związków przedłużających ich trwałość. Z tego też względu lody rzemieślnicze mają ograniczony termin przydatności do spożycia, gdyż zachowują świeżość do 3-4 dni. Kręcone są w małych, rodzinnych lodziarniach, gdzie receptura przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Mają charakterystyczną konsystencję, są ciężkie, kremowe, zawierają więcej tłuszczu i są mało napowietrzone. 

Najlepsze lody, zdaniem Marco Ghia - szefa Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie - można zjeść na Sycylii, gdzie zresztą powstały pierwsze receptury na ten wspaniały, mrożony deser. Sycylijczycy z dumą twierdzą, że nauczyli się produkcji lodów od Arabów już w IX lub X wieku. Ponoć śnieg do mrożenia lodów pozyskiwali ze zboczy Etny. Jeśli będziecie w tym roku na Sycylii, koniecznie zajrzyjcie do San Vito lo Capo, niedaleko Trapani. W Gelateria Minaudo serwują lody tak pyszne, że dałbym się za nie pokroić. Smaku ricotty z mleka owczego nie da się z niczym porównać. – mówi Marco Ghia i porównuje proces przygotowania lodów rzemieślniczych do pracy… krawca, którego zadaniem jest przecież usatysfakcjonowanie klienta i przygotowanie dla niego produktu, który będzie spełniał jego indywidualne oczekiwania. Wystandaryzowany proces produkcji przemysłowej, oderwany od sezonowości i nie uwzględniający lokalnych zasobów, jest anonimowy i pozbawiony tożsamości. Wybór łatwych rozwiązań i drogi na skróty nie ma nic wspólnego z prawdziwym rzemiosłem, które wymaga czasu, cierpliwości i nadzwyczajnych umiejętności cukierniczych. Lody przemysłowe, by mogły leżeć długie miesiące w sklepowych zamrażarkach i zadowolić gusta jak najszerszej grupy konsumentów, są nafaszerowane zagęszczaczami, emulgatorami, barwnikami i sztucznymi aromatami. 

Wybór jest zatem oczywisty, a jedyne, co nas ogranicza, to wyobraźnia twórcy. Dzięki sprytnym ułatwieniom, takim jak sorbetiera i dobry zamrażalnik, można zmierzyć się z lodowym wyzwaniem w domowym laboratorium i wypróbować dwa przepisy Marco Ghia, które były realizowane podczas ostatniego warsztatu w Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. To sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem lub w wersji dla dorosłych granita ogórkowa z Moijto. Oba przepisy przedstawiamy poniżej.

Sorbet ananasowy z kolendrą i pieprzem

Syrop:

1 kg białego cukru

1 kg wody

Wsyp cukier do wody i podgrzewaj w temperaturze 85 stopni Celsjusza. Cukier musi się całkowicie rozpuścić. Następnie schłodź syrop i wstaw do lodówki. Taką bazę do sorbetów możesz przechowywać do tygodnia. 

1 kg dojrzałego ananasa

1 g kolendry w proszku 

2 g różowego pieprzu 

1 laska wanilii 

200 g syropu

70 g soku z cytryny 

Do syropu dodaj kolendrę i pieprz, podgrzej do temperatury 40 stopni Celsjusza i pozostaw do naciągnięcia przez 6 godzin w lodówce. Przefiltruj syrop, połącz go ze zblendowaną pulpą ananasową, dodaj wanilię i sok z cytryny, zmiksuj wszystko na krem. Schłodź masę w sorbetierze lub zamrażalniku. Podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem. 

Granita ogórkowa z Mojito 

500 g miąższu ogórka

80 g syropu (jak wyżej)

50 g rumu

30 g liści mięty 

Włóż wszystkie składniki do blendera i zmiksuj je na gładką masę. Schłodź masę w sorbetierze lub zamrażalniku.

Zapraszamy po wakacjach!

http://akademiakulinarnawhirlpool.pl/

Informacje dla mediów:

Irmina Dzyr-Rainka

irmina.rainka@akademiakulinarnawhirlpool.pl

+48 601 289 115

__________________________________________________________________________

O Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.

Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu