MAKRO na spotkaniach Gault&Millau Tour w Krakowie i Gdańsku

Setki świetnych szefów kuchni, popisowe dania przygotowywane przez laureatów regionalnych nagród Żółtego Przewodnika, doskonała atmosfera i feeria smaków – mamy za sobą ostatnie w tym sezonie spotkania z cyklu Gault&Millau Tour. Partnerem wydarzeń była firma MAKRO Cash & Carry Polska, która zaprezentowała stoisko w formie jadalnego pola.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

5. września w Krakowie i 12. września w Gdańsku odbyły się ostatnie spotkania z cyklu Gault&Millau Tour 2016.

W klimatycznych wnętrzach krakowskiej restauracji Biała Róża pojawiło się prawie stu pięćdziesięciu najlepszych szefów z Małopolski, Podkarpacia, Bieszczad i Górnego Śląska. Wybijającym się i najmocniejszym w regionie Szefom Kuchni oficjalnie wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Szefem roku Gault&Millau Tour w regionie został współtwórca najlepszych restauracji w Polsce, obecnie szefujący w Trzech Rybkach – Krzysztof Żurek. Nagroda dla najlepszego Szefa Kuchni Tradycyjnej powędrowała do miłośnika lokalnych smaków Janusza Fica z Dworu Sieraków. Najlepszą Kobietą Szefem okrzyknięto Katarzynę Rogowską z katowickiej Cadenzy. Szefem Jutra został gospodarz miejsca – Łukasz Cichy (Restauracja Biała Róża), a tytuł Młodego Talentu otrzymał Paweł Kras z krakowskiej Bottiglieria 1881.

12. września był zaś świętem szefów kuchni północnej Polski. W prostych i eleganckich wnętrzach gdańskiej Restauracji Szafarnia 10 spotkało się stu mistrzów sztuki kulinarnej Pomorza, Kujaw, Mazur, Warmii, Suwalszczyzny i Podlasia, przedstawiciele partnerów Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska i media. Najzdolniejszym kucharzom regionu wręczono nagrody w pięciu kategoriach. Tytuł Szefa Kuchni Tradycyjnej odebrał Grzegorz Labuda, gospodarz Szafarni10. Najzdolniejszą Kobietą Szefem uznano Iwonę Niemczewską ze szczecińskiej restauracji Po Drugiej Stronie Lustra. Wśród młodych szefów z regionu najlepszy okazał się Krzysztof Bielawski z restauracji Szeroka 9 w Toruniu. Nagroda dla Szefa Jutra trafiła do Mariusza Siwaka z Park Hotelu w Szczecinie. Szefem roku Gault&Millau Tour w Polsce Północnej został Sebastian Krauzowicz, szef restauracji Sfera by Krauzowicz w Toruniu. Wszyscy laureaci przygotowali swoje dania popisowe, pośród których królowały przegrzebki i podroby.

Sieć hurtowni MAKRO Cash & Carry Polska, jeden z partnerów wydarzeń, na obu spotkaniach zaprezentowała stoisko ,,Jadalne Pole“ przedstawiające pięć szklarni z naturalnymi uprawami. W każdej z nich znajdowały się inne produkty pobudzające wyobraźnię i zmysły. Uczestnicy mieli okazję przyjrzeć się bliżej m.in. białym i brązowym grzybom shimeji, mini marchewkom, mini cukiniom, przegrzebkom, ostrygom oraz truskawkom ananasowym. Firma zaprosiła również do degustacji win stanowiących nowość w ofercie sieci.

Kolejnym, najważniejszym w tym roku wydarzeniem organizowanym przez Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska będzie Gala Premierowa trzeciej edycji przewodnika. Do 27 listopada z niecierpliwością będziemy czekać na oceny przewodnikowych inspektorów.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"