Wraz z twórcami programu promocyjnego „Doceń polskie”, pomysłodawcami „święta”, zachęcamy do cieszenia się polską kuchnią i oznaczania swoich inspiracji poprzez #dzienpolskiejzywnosci. Polscy producenci żywności zapraszają zaś do wypróbowania pięciu przepisów na przekąskę, dania główne i wykwintne ciastka.
I. Serowa przekąska. Smażone gałki jaglane z serem Przekąska nie tylko dla miłośników sera! Przepisem dzieli się Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK, producent serów marki Serenada. Ser żółty Salami tej marki został nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT.
Przepis na około 4 porcje: - 300 g kaszy jaglanej - 2 łyżki masła - 10 dag sera salami - sól - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia - kwaśna śmietana
Sposób przygotowania: Lekko solimy wodę i ją zagotowujemy, dodajemy kaszę i gotujemy na najmniejszym ogniu przez ok. 15 minut, mieszając. Zdejmujemy kaszę z ognia, dodajemy masło oraz starty ser i wyrabiamy składniki na jednolitą masę, a następnie formujemy z niej pulpeciki. Kuleczki obtaczamy w bułce tartej i smażymy w oleju z obu stron na złoto. Podajemy z kwaśną śmietaną i suszonymi owocami.

II. Siła prostoty. Sałatka z pieczarkami „MAJONEZY” Spółdzielnia Pracy Produkcyjno-Handlowa to mieszcząca się w Kętrzynie firma oferująca m.in. Majonez Stołowy Kętrzyński. Specjał, który dwukrotnie został doceniony przez Lożę Ekspertów (zdobył godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT), ma uniwersalne zastosowanie. Produkt sprawdzi się m.in. jako składnik sałatki z pieczarkami.
Składniki: - sałata - 1 pomidor - 2 pieczarki - sól, pieprz - liście oregano - 1 łyżeczka musztardy (np. kętrzyńskiej) - 2 łyżki majonezu (np. majonezu kętrzyńskiego)
Sposób przygotowania: Sałatę dokładnie płuczemy, po czym ją suszymy, a duże liście rwiemy na mniejsze kawałki. Umytego pomidora kroimy na cząstki, a pieczarki czyścimy, płuczemy i także kroimy na plasterki. Liście sałaty łączymy z kawałkami pomidora i pieczarek, całość doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z majonezem, po czym dodajemy do sałatki. Całość ozdabiamy listkami oregano.

III. Wariacja na temat klasyki. Boczniaki a'la schabowe Do przygotowania boczniaków a'la schabowych zapraszają przedstawiciele firmy Gospodarstwo Uprawy Grzybów i Grzybni MYTKOWSKI. Boczniaki tego producenta zdobyły certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT.
Składniki: - 50 dag boczniaków - 2 jajka - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej - olej - 2 szklanki mleka - 4 łyżki mąki - 4 łyżki tartej bułki - 3 łyżki masła - sól i pieprz
Sposób przygotowania: Kapelusze boczniaków myjemy pod bieżącą wodą (można je przez chwilę namoczyć w mleku). Większe kapelusze, przy trzonie, zbijamy młoteczkiem do mięsa. Jajka rozbić i wymieszać z przyprawą uniwersalną. Grzyby obtaczamy w jajku i w bułce, a następnie smażymy na gorącym tłuszczu przez ok. 10-12 minut, aż uzyskają rumiany kolor.
IV. Pierogi z mięsem, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu Przedsiębiorstwo Przemysłu Spożywczego Olejnik zachęca do korzystania z krążków z ciasta pierogowego. Produkt z godłem „Doceń polskie” pozwala szybko przyrządzić ulubione danie.

Składniki: - 50 mrożonych gotowych krążków z ciasta pierogowego - 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego - 2 cebule - 2 jajka - 2 łyżki tartej bułki - pieprz i sól
Sposób przygotowania: Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju, na złoty kolor. Mięso, cebulę, jajka i tartą bułkę mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy niewielkie kuleczki i gotujemy je na małym ogniu we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
Krążki rozkładamy na posypaną mąką stolnicę. Gdy się rozmrożą, nakładamy kuleczki mięsne i sklejamy brzegi. Krążki można sklejać zarówno w kształt tradycyjnych pierogów, jak i nadać im kształt tzw. uszek. Następnie umieszczamy je we wrzącej wodzie, a po zagotowaniu zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 2-4 minuty. Po ugotowaniu, pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową do naczynia i hartujemy zimną wodą. Pierogi można odsmażać na oleju, świetnie smakuję z powidłami z żurawiny.

V. Szybko i smacznie. Ciastka z żurawiną, bryndzą i tymiankiem Ciasto francuskie, żurawina, bryndza i tymianek - to główne składniki przepisu ZPOW VITAPOL. Producent nagrodzonej tytułem TOP PRODUKT Żurawiny staropolskiej przypomina o walorach smakowych żurawiny.
Składniki: - słoiczek Żurawiny staropolskiej - 50 g bryndzy - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko - tymianek - pieprz czarny świeżo mielony
Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i lekko wałkujemy, po czym kroimy je w prostokąty, a każdy z nich smarujemy odrobiną roztrzepanego jajka. Na tak przygotowanie ciasto nakładamy po łyżeczce żurawiny, rozkruszamy bryndzę, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku aż ciasteczka się zezłocą.
* * * Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl www.blog.docenpolskie.pl Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.

* * * KONTAKT: Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” www.docenpolskie.pl
Kontakt dla mediów: Anna Koza anna.koza@adventure.media.pl Adventure Media s. c. Agencja Public Relations www.adventure.media.pl tel. 32 724 28 84 fax 32 417 01 70











