Sezon na szparagi z marką WINIARY!

Wielkimi krokami zbliża się wyczekiwany przez wszystkich smakoszy sezon na szparagi. Te wyjątkowe warzywa nie tylko świetnie smakują i doskonale prezentują się na talerzu, ale także są pełne witamin. O ich wyjątkowości świadczy też fakt, że możliwości ich wykorzystania w kuchni wydają się być niemal nieograniczone. Skorzystaj z naszych pomysłów i przekonaj się jak wiele smacznych i zaskakujących dań przyrządzisz z ich dodatkiem!

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

  • Sos Czosnkowy WINIARY – to niezastąpiony dodatek do pieczonych ziemniaków, grillowanych warzyw oraz mięs z rusztu. Świetnie sprawdzi się także w daniach z jaj, wędlin, mięs i ryb na zimno.

  • Sos Ziołowy z nutą czosnku WINIARY - dobrze wyważone proporcje aromatycznych ziół w połączeniu z akcentem czosnkowym to sekret doskonałego sosu. Nie za ostry, nie zbyt delikatny – po prostu w sam raz! Dzięki jedwabistej, lekkiej konsystencji znakomicie sprawdzi się w roli dodatku do różnego rodzaju przekąsek, kanapek czy tortilli.

  • WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym - Znakomicie dobrana kompozycja ziół, przypraw i innych składników sprawi, że mięso stanie się niezwykle pyszne i dobrze przyprawione. Delikatny sos nada wyjątkowego smaku całemu daniu.

  • Sugerowana cena detaliczna produktu:

Sos Czosnkowy WINIARY – ok. 4,20 złRosół Drobiowy WINIARY – ok. 1,80 złSos Ziołowy z nutą czosnku WINIARY– cena ok. 4,29 złWINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym – cena ok. 2,69 zł

Przed nami sezon grillowy, aby więc zaskoczyć bliskich czymś więcej niż tradycyjnymi kiełbaskami czy karkówką proponujemy przygotowanie wykwintnej przekąski z rusztu – szparagów w bekonie. Do ich przyrządzenia potrzebne nam będą: słoik Sosu czosnkowego WINIARY, 400g szparagów, 8 plastrów chudego boczku oraz ser Brie. Przygotowania zaczynamy od oczyszczenia szparagów. Następnie oczyszczone szparagi gotujemy w posolonej wodzie ze szczyptą cukru przez około 8 minut, odsączamy i ostudzamy. Ser kroimy na 8 słupków. Później w plastry bekonu zawijamy po 2 szparagi i słupek sera. Pieczemy na rozgrzanym grillu na złoty kolor. Podajemy z Sosem czosnkowym WINIARY i świeżą bagietką oraz sałatą lodową. Pycha!

Elegancką, wiosenną przekąską, która z pewnością zaskoczy wyjątkowym smakiem naszych bliskich jest bruschette ze szparagami, szynką i truskawkami. Takie połączenie smaków, na gorącym i chrupiącym pieczywie zapadnie w pamięć na długo! Żeby przygotować to pyszne danie potrzebne nam będą: Sos ziołowy z nutą czosnku WINIARY, 4 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku, 100g szynki westfalskiej, 200g zielonych szparagów, 2 łyżki masła, 8 kromek chleba, 125g sera pleśniowego lazur, posiekaną natkę pietruszki, 8 truskawek, sól i pieprz. Przygotowania rozpoczynamy od oczyszczenia szparagów i pokrojenia ich w ukośne plastry. Szynkę kroimy w paski, obieramy ząbek czosnku i przekrajamy go na pół. Na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej czosnek. Gdy czosnek się podrumieni zdejmujemy go z patelni, a na oliwę wrzucamy paski szynki. Na patelnię wrzucamy również pokrojone szparagi, dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy natkę pietruszki. Opiekamy kromki chleba. Kruszymy ser pleśniowy. Na gorące kromki kładziemy porcje szparagów z szynką i posypujemy je serem pleśniowym. Chleb dekorujemy plasterkami truskawek i Sosem ziołowym z nutą czosnku WINIARY. Smacznego!

Szparagi to także idealna propozycja na pyszny rodzinny obiad. Zaproponujmy naszym bliskim wyjątkowy makaron z kurczakiem i szparagami! Jest nie tylko pyszny, ale także niezwykle szybki w przyrządzeniu, dzięki temu z łatwością w ciągu dnia znajdziemy chwilę, aby go przygotować. Do zrobienia tej oryginalnej potrawy będziemy potrzebować: WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym, 200ml śmietanki 12%, 400g świeżych szparagów, 1 filet z kurczaka, 3 łyżki masła, 300g makaronu wstążki, garść szpinaku. Świeże szparagi czyścimy i kroimy w 2 cm kawałki. Filet kroimy w kostkę, a szpinak na drobno. Masło rozgrzewamy na patelni, smażymy na nim przez 10 minut szparagi i mięso. WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym dokładnie mieszamy ze śmietanką i 200ml wody - dodajemy na patelnię i dusimy całość przez 5 minut. Następnie dodajemy szpinak. Makaron gotujemy w dużej ilości posolonej wody. Makaron łączymy z zawartością patelni, podajemy zaraz po przygotowaniu. Pyszne danie gotowe!

Po więcej pomysłów na oryginalne, potrawy z wykorzystaniem szparagów zapraszamy na www.winiary.pl.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"