Smak jesieni

Koniec lata i wczesna jesień zachwycają bogactwem warzyw i owoców – w szczególności wszelkimi odcieniami soczystej papryki. Żółte, zielone, pomarańczowe, białe czy czerwone strąki kuszą, aby przygotować z nich gulasz madziarski lub węgierskie leczo. Charakterystycznych dla kuchni znad Balatonu nut smakowych nada im przyprawa do gulaszu i leczo Galeo. Papryka to niezwykle zdrowe warzywo, którego właściwości w zależności od koloru nieco się różnią. Co ważne, nawet po ugotowaniu zachowuje większość swoich składników odżywczych. Do tego jest po prostu bardzo smaczna. Nic dziwnego, że jest jednym z najważniejszych składników w węgierskiej kuchni. W trio z pomidorami i cebulą, mniej więcej w równych proporcjach, stanowi leczo. Żeby je przygotować wystarczy zeszklić na oleju lub smalcu cebulę, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę, a po kilku minutach obrane ze skórki i pokrojone pomidory, doprawić przyprawą do gulaszu i leczo Galeo i jeszcze przez chwilę podusić. To doskonały dodatek do obiadu lub samodzielne danie, które można wzbogacić boczkiem, słoniną lub kiełbaską. Przyprawa do gulaszu i leczo sprawdzi się również w przypadku innych potraw charakterystycznych dla kuchni węgierskiej, zwłaszcza podczas przyrządzania mięs duszonych, sosów oraz gulaszów. Co w niej znajdziemy? Oprócz słodkiej papryki, bardzo charakterystyczny dla dań z tego regionu czosnek. Ziołowego aromatu kompozycji nadają majeranek, tymianek i kolendra, natomiast pikantności: biała gorczyca, chili i cebula. Kompozycję dopełniają kminek i cząber. Dań nie trzeba dodatkowo doprawiać, ponieważ mieszanka zawiera odpowiednią ilość soli. Przyprawę do gulaszu i leczo Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 16 g w cenie ok. 1,29 zł. *** Gulasz madziarski Składniki: •    1 kg udźca z indyka bez kości •    20 pieczarek •    2 marchewki •    2 papryki •    500 g pomidorów •    20 marynowanych cebulek •    40 g mąki pszennej •    60 ml oleju •    1 opakowanie przyprawy do gulaszu i leczo Galeo Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę i oprószyć mąką, obsmażyć w garnku na oleju. Pomidory obrać i pokroić w ósemki. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki, marchewki i papryki, a następnie przełożyć do garnka z mięsem. Dodać pozostałe składniki i zalać wodą tak, aby przykryła zawartość garnka. Dusić przez godzinę. Podawać z ryżem lub makaronem. Czas przygotowania: ok. 1,5 h. Koszt: ok. 30 zł, koszt 1 porcji: ok. 6 zł  

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"