Wieczór podróży nie tylko kulinarnych w Novotel Kraków City West

W miniony piątek, 17 czerwca, 150 gości uczestniczyło w otwarciu odnowionej restauracji w hotelu Novotel Kraków West City. Miejsce w nowej odsłonie utrzymano w koncepcie gastronomicznym NOVO2, który jest jednym ze znaków rozpoznawczych hoteli marki Novotel. Spotkanie zorganizowały zespoły pracowników hoteli Novotel Kraków Centrum i Novotel Kraków West City.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Celem spotkania było zaprezentowanie nowego wnętrza restauracji, jak również przedstawienie innego konceptu gastronomicznego – Winestone, wprowadzonego w hotelach Mercure, a wykreowanego przez Pawła Andersa, dyrektora projektu. Goście podczas wydarzenia mieli okazję udać się w podróż, w której przewodnikiem był Jarosław Kuźniar.

Sabina Bartyzel, Dyrektor Generalna Regionu Południowego hoteli Novotel i Mercure w Polsce, opowiedziała gościom o rozwoju hoteli Mercure na świecie i nowym hotelu tej marki w Krakowie – Mercure Kraków Stare Miasto, który zostanie otwarty 1 października tego roku. Uczestnikom wieczoru towarzyszyła muzyka w wykonaniu Kuby Jaźwickiego, finalisty czwartej edycji programu „Mam talent”.

Dwa nieodległe światy: NOVO2 i Winestone

Wyprawę po kuchniach NOVO2 i Winestone poprowadził Paweł Anders. Jako pierwszą goście poznali „destynację” NOVO2, która oparta jest na trzech filarach – Vitality (zdrowie), Imagination (wyobraźnia) oraz Ainment (rozrywka). Na każdego czekają tu zdrowe posiłki, inspirowane kuchniami świata i lokalną tradycją kulinarną. Wnętrze NOVO2 Lounge Bar w Novotel Kraków West City jest niepowtarzalne i nowoczesne, wykreowane zgodnie z najnowszymi trendami. To miejsce, w którym na gości czeka dużo miłych niespodzianek – kulinaria są inspiracją do działań, do angażowania gości we wspólną zabawę.

Drugie miejsce to koncept Winestone, który jest związany hotelami Mercure, nie tylko w Polsce, ale również krajach Europy Środkowo-Wschodniej. Znakami rozpoznawczymi tych restauracji są bogata oferta win oraz dania serwowane na kamiennych deskach (les planches).

Potrawy z obu miejsc były jednymi z bohaterów wieczoru. Na wszystkich gościach wrażenie zrobił kunsztu kulinarny kucharzy, którzy przygotowali przekąski na zimno, sałaty, desery, a miłośnicy tatara mogli skomponować swoją wersję tego dania. Nie zabrakło też bogatego wyboru serów i sezonowych owoców. Paweł Anders zaprosił chętnych do wzięcia udziału w testowaniu win. Zadanie polegało na określeniu bukietu smaków i podania rejonu świata, z którego pochodzą. Na najlepszych czekały butelki wyśmienitych win z oferty Winestone.

Egzotyka nie tylko kulinarna

W kolejną wyprawę zabrał gości wieczoru Jarosław Kuźniar. Jej szlak wiódł przez Syberię i Jakucję, Grenlandię i Japonię. Takie fascynujące podróże Jarosław Kuźniar realizuje w ramach autorskiego projektu GoForWorld. Goście zostali przeniesieni do świata tych miejsc dzięki zdjęciom, którym towarzyszyły barwne opowieści dziennikarza o życiu w tych odległych zakątkach świata.

Cudze chwalicie, swojego nie znacie

W menu NOVO2 oraz Winestone każdy miłośnik rodzimej kuchni znajdzie elementy regionalne. Dania inspirowane lokalną tradycją kulinarną, a także wykorzystanie produktów z danego regionu są praktyką w obu konceptach gastronomicznych. Chcąc nawiązać do tej zasady zadbano o to, żeby goście poznali smaki lokalnych serów, twarogów czy soków, tłoczonych z owoców rosnących w sadach Małopolski. Nie zabrakło też miodów i wyrobów, których podstawą jest pszczeli wosk. Wszyscy mogli podziwiać siłę tradycji na stoiskach Gospodarstwa Pasiecznego Łysoń, Tłoczni Owoców Pawłowski czy Serowarni Magdalenka. Można też było spróbować specjałów z regionu Tatrzańsko-Podhalańskiego.

Niespodzianki wieczoru

Na gości czekały też podróżnicze niespodzianki. Na początku każdemu zadano pytanie o nowy hotel, który zostanie otwarty w październiku w Krakowie. Odpowiedzi zapisane zostały na podpisanych imieniem i nazwiskiem kartkach. Spośród zebranych pięciu szczęśliwców otrzymało vouchery na weekendowe pobyty w hotelach marki Novotel i Mercure w Polsce i Europie. 

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów