Włoskie sery w ofercie MAKRO

Oferta sieci MAKRO Cash&Carry Polska została poszerzona o nowe gatunki włoskich serów marki Francia. Produkty wytwarzane są według tradycyjnych przepisów dla danego regionu i charakteryzują się wyrazistym smakiem i aromatem.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Pierwszą z propozycji MAKRO jest uniwersalny ser Parmigiano Reggiano, bogaty w proteiny, witaminy, wapń i sole mineralne. Może być stosowany w kuchni na wiele sposobów, np. jako przystawka z kilkoma kroplami tradycyjnego octu balsamicznego, czy deser ze świeżymi owocami, marmoladą i miodem. W wersji tartej i w płatkach może służyć do posypania makaronu, pizzy lub świeżych sałatek.

Kolejną z nowości jest ser Grana Padano ściśle powiązany z tradycjami prowincji Piacenza. Jego wyrazisty aromat i charakterystyczny, trwały i delikatny smak sprawiają, że stanowi on idealny dodatek do każdej potrawy. Tarty ser Grana Padano może być stosowany jako posypka do dań z makaronu i ryżu. Nadaje charakteru zupom i warzywom przyrządzanym w piekarniku oraz potrawom z faszerowanym makaronem. Dostępny również w płatkach doskonale nadaje się do tatara wołowego lub do bardziej treściwych sałatek.

W ofercie MAKRO nie zabrakło jednego z najbardziej popularnych tartych serów eksportowanych na cały świat - Pecorino Romano. Ten aromatyczny, leżakowany ser jest od wieków produkowany na Sardynii ze świeżego pełnego mleka owczego. Ma zwartą konsystencję, często z ograniczoną liczbą dziur. Smak jest aromatyczny, lekko pikantny i wyrazisty w przypadku serów stołowych, a intensywnie pikantny w przypadku serów tartych. Świeżo starty idealnie nadaje się jako dodatek do makaronu. Sery Pecorino można spożywać już młode jako sery stołowe. Jeśli pozwoli im się na dłuższe dojrzewanie, wysychają i lekko kruszeją, stając się znakomitymi, pikantnymi serami, które można ucierać.

Kolejną z propozycji marki Francia są sery pleśniowe Taleggio i Gorgonzola. Pierwszy posiada charakterystyczny aromat i słodki, nieco kwaśny smak, niekiedy z lekką nutą trufli. Stanowi wspaniały dodatek do sałatek oraz niektórych rodzajów pizzy i naleśników.

Gorgonzola to miękki, dojrzewający niebeski ser pleśniowy produkowany w regionie Lombardii. Ten kremowy ser, wzbogacony ostrym korzennym smakiem, wytwarzany jest w dwóch odmianach: słodkiej dolce, o krótkim czasie dojrzewania oraz bogatej w smaku piccante, dojrzewającej co najmniej 80 dni. Stosowany jest jako dodatek do sałatek, dressingów, makaronów oraz jako składnik pizzy ,,cztery sery”.

W ofercie MAKRO znalazły się także miękkie sery: Campanelle, Minifiaschiettini i Caciocavallo. Ten ostatni produkowany jest w rejonie południowych Włoch z mleka krowiego, czasem z dodatkiem mleka owczego. Jako ser młody, trzymiesięczny może być podawany do deski serów; jeżeli dojrzewa powyżej 2 lat, nadaje się do ucierania. Caciocavallo ma słodki smak i intensywny aromat.

Kolejną ciekawą pozycją jest Fontina P.D.O., która wyróżnia się wśród serów górskich miękkością i elastyczną konsystencją rozpływającą się w ustach. Charakteryzuje się również intensywnym aromatem i niewielką ilością bardzo małych otworów. Śmiały smak tego sera czyni go idealnym składnikiem różnorodnych przepisów.

Na półkach MAKRO zagościły także sery wytwarzane z mleka krowiego przy użyciu delikatnej podpuszczki Auricchio – Cacetto i Provolone. Cacetto to miękki ser, dojrzewający około 2 dni. Ma zdecydowany, pyszny smak i długą trwałość. Provolone dojrzewa zaś zazwyczaj 2- 3 miesiące i najczęściej stosowany jest jako dodatek do pizzy, zapiekanek, a także do posypywania dań mięsnych. W ofercie pojawił się także jeden z najbardziej znanych włoskich serów - Provolone Piccante. Dojrzewa około 6- 12 miesięcy i posiada charakterystyczny pikantny smak. Polecany jest do przystawek, jako dodatek do makaronów lub w postaci płatków do carpaccio.

Kolejną z propozycji marki Francia jest Mozzarella Di Bufala i Mozzarella Bocconcino. Tajemnicą niepowtarzalnego smaku i jakości bawolej mozzarelli są składniki: pasteryzowane mleko, naturalne kultury bakterii mlekowych, podpuszczka i sól. Firma Francia nie stosuje kwasu cytrynowego, pozwalając tym samym, by enzymy zawarte w mleku działały naturalnie w powolnym procesie, który pozwala na zachowanie typowego smaku bawolego mleka.

W ofercie nie zabrakło również sera Ricotta, który doskonale sprawdza się w kuchni; można nim faszerować ravioli, dodawać do ciast i niezliczonych deserów.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Publicis Media liderem nowego biznesu w Polsce. Starcom na czele agencji

Publicis Media liderem nowego biznesu w Polsce. Starcom na czele agencji

Finał programu "Ej, Stara!". Ilu widzów miał nowy format Doroty Szelągowskiej?

Finał programu "Ej, Stara!". Ilu widzów miał nowy format Doroty Szelągowskiej?

REM oddala skargę policji na reportaż "Superwizjera TVN"

REM oddala skargę policji na reportaż "Superwizjera TVN"

Co trzyma Polaków przy płatnej telewizji? TVN24 na czele

Co trzyma Polaków przy płatnej telewizji? TVN24 na czele