Nestlé zaprezentowało "ekoczekoladę" bez cukru i włącznie z owocu kakaowca

Koncern Nestlé opatentował recepturę czekolady wytworzonej w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano cukru.

jd
jd
Udostępnij artykuł:
Nestlé zaprezentowało "ekoczekoladę" bez cukru i włącznie z owocu kakaowca

Nestlé opracowało metodę pozwalającą na ekstrakcję miazgi i stosowanie jej do produkcji czekolady, która zachowuje przy tym nie tylko swoją jakość, ale również charakterystyczny smak i teksturę. Po raz pierwszy zastosowano miazgę kakao do naturalnego słodzenia czekolady. Dotychczas produkowano ją z dodatkiem cukrów rafinowanych.

Po raz pierwszy nowa czekolada zostanie zastosowana w batonach KitKat produkowanych na rynek japoński. W innych krajach będzie ona dostępna w przyszłym roku. Czekolada ta znajdzie się w najpopularniejszych markach słodyczy Nestlé.

- Cieszymy się, że możemy zaproponować konsumentom nowy, wyjątkowy produkt. To prawdziwy przełom w tej kategorii - wykorzystujemy naturalną słodycz miazgi kakaowej, zapewniając nowe doznania smakowe - mówi Patrice Bula, szef działu rozwoju biznesu, marketingu i sprzedaży w Nestlé.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Nowy właściciel TVN? Fundusz od hazardu może kupić kanały WBD

Nowy właściciel TVN? Fundusz od hazardu może kupić kanały WBD

Play bez szefa komunikacji korporacyjnej. Krzysztof Olszewski odchodzi po 2 latach

Play bez szefa komunikacji korporacyjnej. Krzysztof Olszewski odchodzi po 2 latach

Karolina Gniadzik wzmacnia zespół Mido

Karolina Gniadzik wzmacnia zespół Mido

Znany nadawca uruchomi w Polsce darmowe kanały

Znany nadawca uruchomi w Polsce darmowe kanały

Elastyczny harmonogram płatności - maksymalny komfort przy zakupie nieruchomości
Materiał reklamowy

Elastyczny harmonogram płatności - maksymalny komfort przy zakupie nieruchomości

"Babski biznes" wiosną wróci na antenę TVN Style

"Babski biznes" wiosną wróci na antenę TVN Style