Gorący temat

Michał Pol przeprosił za porównanie pączków do piersi. „Niestosowne, niefortunne słowa”

WIĘCEJ

Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2020-02-13

A A A POLEĆ DRUKUJ

Nowe warianty tradycyjnych potraw

Nikogo nie trzeba przekonywać, że kuchnia polska to skarbnica kulinarnych inspiracji. Gdyby tylko wszystkie te przepisy zgadzały się z wymogami nowoczesnej diety… Większość z nich można do niej adaptować – przekonują entuzjaści pomysłowego, zbilansowanego gotowania. Nie musimy nawet rezygnować z majonezu, o ile sięgniemy po Majonez Kielecki Omega-3!

Nowe warianty tradycyjnych potraw podbijają serca kolejnych smakoszy. Czasami wystarczy nieduża zmiana w zakresie przypraw albo sosu – na przykład zwrócenie uwagi na dodatkowe właściwości majonezu, którym dekorujemy warzywną sałatkę. Dlatego też warto wypróbować Majonez Kielecki o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3! Oto niezastąpiony dodatek wielu tradycyjnych dań – doskonały dla osób ceniących smak i racjonalne odżywianie.

Zmiany, które wychodzą na dobre

Nic pyszniejszego niż chrupka skórka kurczaka albo smażone ziemniaki… Taki podobny, lecz zdrowszy efekt uzyskamy korzystając nie z patelni, lecz z pieca albo grilla. Dania niegdyś smażone w głębokim tłuszczu z powodzeniem można zastąpić pieczeniem!

Warzywa, ryby i mięso z podobnym kulinarnym skutkiem przyrządzać można w brytfance albo specjalnych woreczkach, dzięki którym potrawy są soczyste oraz smacznie doprawione i nie są tłuste.

Sos, zioła i przyprawy

Oprócz drobnych zmian w sposobie samego gotowania, warto przekonać się do nowych wariantów przyprawiania oraz dekorowania dań. Kulinarny kunszt wymaga zastąpienia tego co ciężkie i chemiczne naturalnymi oraz lżejszymi odpowiednikami.

Zamiast gotowych mieszanek przypraw, które przez miesiące leżą najpierw w opakowaniu, a potem w szafce, warto stosować świeże lub świeżo suszone zioła – nie w proszku, lecz w listkach lub gałązkach. Bo to one mają moc podkreślania smaku ulubionych dań. Bazylia do pomidorów, rozmaryn do buraków a do ziemniaków nie tylko koper, ale też tymianek, kolendra i lubczyk – oto nasze propozycje na kulinarne innowacje.

Świeże listki pietruszki i mięty do czosnkowego sosu, którego doskonałą bazę stanowić będzie Majonez Kielecki Omega-3 oraz lekki jogurt. Do tego świeżo mielony pieprz oraz czosnek wyciskany z młodych ząbków. Kto raz zasmakuje w młodych ziołach nie wróci już do szybszych, lecz mniej aromatycznych przypraw instant.

Zamiast ziemniaków

Warto też urozmaicić jadłospis bulwami innymi niż ziemniaki. Do obiadu z powodzeniem podawać można pieczoną pietruszkę, dynię oraz buraki! A może kasze albo komosę ryżową? Kus kus doskonale łączy się z sosami, gryczana pasuje zarówno do mięs, jak i do warzyw – podobnie jak jaglanka i pęczak. Wszelkiego rodzaju kasze świetnie sprawdzają się jako składnik farszu, można z nich też przyrządzać pasztety. Te zaś doskonale smakują z odrobiną majonezu, chrzanu lub innych sosów oraz z surówkami na bazie jabłek, selera oraz marchwi. Czas na kulinarne eksperymenty w zgodzie z nowoczesną dietą oraz zdrowym apetytem! 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS

Społeczność Serwis społecznościowy branży mediów, reklamy, PR, badań i internetu ZAREJESTRUJ SIĘ