Czekolada w obiadowym menu?

Czekolada ma dwoistą naturę. Z jednej strony straszy dużą liczbą kalorii, z drugiej zaś działa pobudzająco i poprawia nastrój. Z okazji jej święta, przypadającego na 12 kwietnia, kulinarni eksperci marki Knorr zdradzą, jak nietypowo wykorzystać smak czekolady. Wbrew pozorom nie będzie tu mowy o deserach…

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Słodka tradycja

Czekolada ma długą historię. Na początku nie była jednak słodką przekąską i dodatkiem do dań i deserów, ale gorzko-pikantnym napojem, pitym przez Majów i Azteków. Oni też jako pierwsi opracowali sposób obróbki kakaowca. Rozcierali owoce tego drzewa, fermentowali, mielili i następnie prażyli. Później dodawali wodę, chilli, pieprz, kukurydzę, miód i suszone płatki kwiatów.

Dzisiejsza postać czekolady pojawiła się w Europie w XVI wieku, a jej popularność na dworach wzrosła dopiero sto lat później. Wtedy też produkowano czekoladę na skalę przemysłową, wykorzystując cukier i formując słodki kruszec w fantazyjne kształty. To zasługa nadwornego mistrza kuchni Ludwika XIII o nazwisku Pralin. Na jego cześć słodkie, rozpływające się w ustach czekoladowe cukierki nazwano pralinami.

Czekolada w naszych kuchniach

Słodki przysmak powstaje w momencie zmieszania miazgi kakaowej z tłuszczem kakaowca, substancjami słodzącymi i dodatkami w postaci orzechów, migdałów, rodzynek i suszonych owoców. Proces ten nosi nazwę konszowania. Następnie miazga kakaowa jest temperowana, czyli schładzana – nadaje jej się wtedy postać twardej masy, jaką znamy w tabliczkach. Często też smak czekolady wzbogacany jest przez dodanie wanilii czy niektórych przypraw korzennych, a nawet galaretek owocowych.

Do jakich dań czekolada nadaje się najbardziej?

Przede wszystkim czekolada jest wykorzystywana w cukiernictwie przy wyrobie wszelkich deserów. Możemy z niej robić ciasta, musy czy chociażby lody. Jest też niezastąpionym składnikiem różnego rodzaju posypek i dekoracji słodkich wyrobów. Ale pewnie niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że gorzka czekolada w postaci gęstego sosu może również pasować do różnego rodzajów mięs: wieprzowiny czy drobiu” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr.

Wykorzystajmy więc czekoladę w niecodzienny sposób. Wyrazisty sos z pikantną nutą wzmocni smak delikatnego, białego mięsa indyka. Chrupiąca panierka i rozpływające się nadzienie kotlecików z indyka, maczane w czekoladowym sosie z pewnością doda wigoru nawet największym leniuchom!

Kotleciki z indyka z pikantnym sosem czekoladowym

Danie łatwe w przygotowaniu

Czas przygotowania: 40 minut

Kuchnia teksańska – USA

Danie dla 4 osób

Składniki:

  • pierś z indyka – 400 gramów
  • Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr – 1 opakowanie
  • suszone śliwki – 8 sztuk
  • ser camembert – 200 gramów
  • sok pomarańczowy – 3 łyżki
  • gorzka czekolada – 10 gramów
  • ketchup Ognisty Hellmann’s – 5 łyżek
  • olej słonecznikowy – 100 mililitrów

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z indyka umyj, osusz i okrój z błonek. Pokrój w plastry o grubości  1 centymetra.
  2. Ser okrój ze skórki i podziel na mniejsze kawałki.
  3. Na mięso nałóż kawałek foli spożywczej i dokładnie rozbij. W środek włóż kawałek sera, dodaj jedną suszoną śliwkę. Całość dokładnie zawiń, nakładając na siebie brzegi.
  4. Mięso panieruj w Fix Nuggetsy z kurczaka Knorr według wskazówek z opakowania. Obsmaż je na rozgrzanej patelni. Chwilę podduś, aby kotleciki w środku nie były surowe.
  5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Sok pomarańczowy połącz z ketchupem, dodaj rozpuszczoną gorzką czekoladę, a następnie sos z opakowania Fix Knorr.
  6. Kotleciki podawaj z ryżem lub opiekanymi ziemniakami.

Zapraszamy na nasz pełny kulinarnych inspiracji 

 fan page

„Co dziś na obiad”

(

http://www.facebook.com/CoDzisNaObiad

)  

oraz stronę

www.knorr.pl

Wolisz przepisy w formie wideo?

Sprawdź

również kanał „Co dziś na obiad” na YouTube (http://www.youtube.com/codzisnaobiad)!

grafika

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"