Zawód dietetyka zyskuje na popularności. Coraz bardziej powszechne jest też wśród Polaków przekonanie o znaczeniu konsultacji dietetycznej, która jest obecnie czymś dużo bardziej złożonym, niż opracowanie jadłospisu. Dzisiejszy specjalista ds. żywienia jest lekarzem, psychologiem i dietetykiem w jednym, a jego praca stanowi ciekawą i perspektywiczną dziedzinę, spełniając jednocześnie kryteria wymarzonej profesji: to zawód z misją, ciągłą możliwością rozwoju oraz łatwymi do zmierzenia efektami w postaci zadowolonego, bo zdrowego społeczeństwa.
Wizyta u specjalisty ds. żywienia – podobnie jak u lekarza – jest coraz częściej świadomym wyborem i ma funkcję zapobiegawczą. Miejsce krótkoterminowego jadłospisu zajmuje kompleksowa współpraca nad zdiagnozowaniem powodów takiego, a nie innego sposobu odżywiania. Kuracja ma na celu także poznawanie siebie, obserwowanie własnego stylu życia, emocji, naukę słuchania organizmu i odpowiadania na jego potrzeby. O skutecznym lekarstwie możemy mówić wówczas, gdy pacjent nabiera nowych nawyków żywieniowych na stałe, przyjmuje nową filozofię życia wdrażając świadome odżywianie na co dzień.

– Polacy coraz częściej poszukują odpowiedzi na pytanie jak przez żywienie i odpowiedni styl życia wpływać na zdrowie i samopoczucie. Uczą się świadomego spojrzenia na to, co i jak jemy. Nikt nie doradzi im równie skutecznie, co dietetyk. A rosnącą popularność jego zawodu potwierdza coraz większa liczba kierunków żywieniowych na uczelniach w Polsce – w ciągu 14 lat z 2 uczelni kształcących w tym obszarze mamy ich dziś ponad 30. Dodatkowo obserwowany w Polsce wzrost liczby dzieci, jak i dorosłych cierpiących na nadwagę i otyłość, a w konsekwencji coraz powszechniejsza zachorowalność na choroby dietozależne powodują, że zapotrzebowanie na specjalistów w tych obszarach rośnie, a na znaczeniu zyskuje ich doświadczenie w zawodzie – mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A., koordynator ogólnopolskiego projektu studenckiego Nestlé Nutrition, Health & Wellness (NHW).

Ciekawą perspektywą rozwoju dla studentów i absolwentów nauk o żywieniu jest wciąż niszowy diet coaching. Podczas, gdy dietetyk doradza pacjentowi z żywieniowego punktu widzenia, pracę diet coach’a charakteryzuje psychodietetyczne podejście do pacjenta. Certyfikowanych diet coachów** jest w Polsce niewielu, co stwarza duże szanse zawodowe dla poszukujących pracy żywieniowców. Specjaliści w zakresie żywienia mogą znaleźć również zatrudnienie w instytucjach i placówkach użyteczności publicznej, jak szpitale, przedszkola czy poradnie – w których ich rolą jest doradztwo, wspieranie procesu leczenia i tworzenie planów żywieniowych w zależności od wieku i dolegliwości.
Żywieniowiec w firmie spożywczej decyduje o składzie produktów oraz ma wpływ na linię komunikacji z konsumentami – kształtuje tym samym ich wiedzę oraz nawyki żywieniowe. Coraz częściej do jego zadań należy też uwrażliwianie na ważne kwestie społeczne i edukowanie konsumentów za pośrednictwem kampanii informacyjnych, jak np. Dylematy sklepowej półki czy też Jedz smacznie i zdrowo. Zatrudnienie znajdzie również w branży gastronomicznej.

Po doradztwo w zakresie odżywiania sięgają też sportowcy, dla których właściwe odżywianie jest istotne w kontekście osiąganych rezultatów, artyści pracujący głosem czy też służby mundurowe. Racjonalnym podejściem do odżywiania interesują się także pracodawcy – poszukując warsztatów i szkoleń w trosce o zdrowie i kondycję swoich pracowników.
– Jako żywieniowiec z 10-letnią praktyką w zawodzie oraz diet coach wiem, jak dużo satysfakcji dostarcza ta profesja. Obserwując pacjentów, którzy przyjmują nową filozofię życia, widzę mój realny wpływ na ich zdrowie i lepsze samopoczucie. A ponieważ każdy przypadek, z jakim przychodzi pacjent, jest inny, nie można w tym zawodzie narzekać na schematyczność! – dodaje Agnieszka Piskała.
Bądź dietetykiem z pasją:
1. Znajdź swoje wymarzone miejsce pracy i dąż do tego, by rozpocząć tam swoją karierę.

2. Nieustannie pracuj nad swoim portfolio. Poszerzaj nabywaną w trakcie studiów wiedzę merytoryczną praktycznymi umiejętnościami – na praktykach, stażach, warsztatach, konferencjach naukowych.
3. Ucz się pracy z pacjentem.
4. Bierz udział w konkursach, które dowiodą Twojej inicjatywy, sprawdzą wiedzę i zapewnią poszerzenie praktycznego doświadczenia.
5. Na swojej uczelni zostań Ambasadorem firmy, w której chcesz pracować.
6. Bądź proaktywny! Twoja konkurencja (inni studenci i absolwenci) nie śpi. Rób więcej, niż oni! Pokaż swoją nieszablonowość!
7. Poszukuj branż pokrewnych, z którymi możesz połączyć swoją profesję.
8. Rób dodatkowe kursy z autoprezentacji, relacji interpersonalnych, HACCP, ISO, etc.
9. Współpracuj z mediami żywieniowymi, publikuj, bloguj.
10. Uwierz i zainwestuj w siebie!
Agnieszka Piskała jest Starszym Specjalistą ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A. oraz liderem ogólnopolskiego projektu skierowanego do studentów kierunków związanych z żywieniem i zdrowiem człowieka. Jego celem jest wsparcie przyszłych dietetyków oraz osób zainteresowanych propagowaniem zdrowego odżywiania w pierwszych krokach ich kariery zawodowej.

Projekt jest realizowany w ramach strategii Nestlé Nutrition, Health & Wellness (NHW) popularyzującej prawidłowe żywienie, dbanie o zdrowie i dobre samopoczucie. Szczegółowe informacje na jego temat dostępne są na facebook.com/NestlePolskaNHW, www.nestle.pl oraz YouTube.com.
*Wynika z danych Mazowieckiego Obserwatorium Rynku Pracy.
** Certyfikowanych w Polsce przez Instytut Psychoimmunologii Wojciecha Eichelbergera.











