Dzięki swoim składnikom przekąska ta jest polecana osobom aktywnie uprawiającym sport. Stanowi doskonałe źródło energetyczne, a jej kaloryczność jest zbliżona do tabliczki czekolady. Chałwa, czyli najczęściej miazga sezamowa (ok 50%) z dodatkiem karmelu, to nie tylko bomba kaloryczna. Z jadalnej części ziarna sezamowego wytwarza się miazgę sezamową, stanowiącą podstawowy składnik chałwy. Sezam jest bardzo zdrowy, zawiera olej roślinny, a także sporą ilość białek roślinnych. Co istotne, sezam zawiera też naturalny przeciwutleniacz – sezamol, bogate źródło antyoksydantów. Chałwa zawiera również kwas linolowy – który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Obecne w chałwie nienasycone kwasy tłuszczowe zbawiennie wpływają nasz układ nerwowy, szybko dodając energii i dawki dobrego humoru.
W trakcie intensywnego treningu, zwłaszcza w zimie, gdy nagle spada poziom energii i cukru we krwi, poręczny batonik, np. Chałwy waniliowej marki Odra SA, stanowi uzupełnienie siły i wigoru. Niepowtarzalny i wyjątkowy smak z pewnością sprawią, że odzyskamy chęć do dalszej pracy i zwiększymy wydajność.

Dla smakoszy w chłodne jesienne wieczory marka Odra SA przygotowała tym razem pyszny przepis na:
Placek herbaciany z chałwą
SKŁADNIKI
Biszkopt: 6 jajek, szklanka cukru, szklanka mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia;
Poncz: ½ szklanki herbaty owocowej, 10 ml spirytusu;
Masa chałwowa: 20 dag masła, 12.5 dag margaryny, 2 jajka, ¾ szklanki cukru, 40 dag Chałwy waniliowej Odra SA, 25 ml spirytusu;
Ponadto: puszka brzoskwiń, polewa czekoladowa
PRZYGOTOWANIE
Białka ubić z dodatkiem cukru i żółtek. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Całość wylać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec ok. 25 minut w temp. 170°C. Ostudzić i przekroić na 2 części.
Zimną herbatę wymieszać ze spirytusem. Powstałym ponczem nasączyć 2 części biszkopta. Masło i margarynę utrzeć na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem na parze i połączyć obie masy. Po wymieszaniu dodać rozkruszoną chałwę i spirytus.

Na jednej części biszkopta rozłożyć połowę kremu, następnie przykryć go warstwą brzoskwiń i drugą częścią biszkopta. Lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą częścią kremu. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i schłodzić przed podaniem.
Smacznego!
więcej przepisów na: www.odra.com.pl











