Wszystkie dzieci z utęsknieniem czekają na dni wolne od szkolnych obowiązków. Ferie to dla nich doskonały czas zarówno na odpoczynek, jak i zabawę. Tradycyjnie terminy przerwy zimowej w poszczególnych częściach kraju nieco się różnią. Większość uczniów ma już za sobą zimowy wypoczynek – obecnie trwają ferie w ostatnich już województwach – zachodniopomorskim, dolnośląskim, opolskim i mazowieckim. Odpoczynek warto zaplanować tak, aby dzieci wykorzystały ten czas jak najlepiej. Podczas sprzyjającej pogody nasze pociechy chętnie spędzają czas na świeżym powietrzu. Nie możemy wówczas zapominać o przygotowaniu dla nich pożywnego posiłku, by nie traciły energii po całodziennym, zimowym szaleństwie. W przyrządzanie dań warto włączyć dzieci – wspólne gotowanie to bardzo dobra okazja do umocnienia więzi i spędzenia razem czasu. Skorzystaj z naszych pomysłów na kulinarną przygodę i przekonaj się, że ferie w kuchni sprawią Twojemu dziecku z pewnością mnóstwo frajdy!

Wszystkie pociechy wprost przepadają za pizzą, a wiadomo, że najlepiej smakuje ta domowa, do której można dodać wszystkie ulubione składniki. Pizza to także danie, które daje nam dużo kreatywnych możliwości, jeśli chcemy w przygotowania włączyć nasze dzieci. Proponujemy prostą w przyrządzaniu i oryginalną pizzę z tortilli. Potrzebujemy: dwóch placków tortilla, trzech łyżek passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego, 60 g sera żółtego lub mozzarella, szczypty suszonego lub świeżego oregano, Ketchupu łagodnego WINIARY oraz soli i pieprzu do smaku. O wybranie dodatków możesz poprosić swoją pociechę - pozwól puścić jej wodzę fantazji kulinarnej i dodajcie wasze ulubione składniki! Proponujemy: paprykę, cebulę, pomidorki koktajlowe, salami, szynkę, kukurydzę, a także świeżą rukolę. Aby nasza pizza z tortilli była jeszcze smaczniejsza i atrakcyjniejsza, każdą połowę lub ćwiartkę pizzy możemy wyłożyć innymi składnikami. Przygotowanie jej jest naprawdę proste: w pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 200°C, a następnie placek tortilli wykładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia, posypujemy połową wcześniej startego sera i przykrywamy drugim plackiem. W miseczce mieszamy passatę lub sos pomidorowy z oregano, solą i pieprzem. Smarujemy nim tortillę, następnie posypujemy resztą sera i układamy ulubione dodatki według uznania. Pieczemy przez 10-15 minut, a gotowe danie podajemy z Ketchupem łagodnym WINIARY! Dzieci z pewnością zjedzą to danie ze smakiem!

Ciekawym pomysłem na smakowity obiad, który przygotujecie wspólnie może być też zapiekanka. Proponujemy tę z dodatkiem piersi kurczaka. Jej przyrządzenie zajmie wam to tylko 15 minut! Składniki, jakich będziecie potrzebować to: opakowanie WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, 100 ml kwaśnej śmietany 12%, 600 g ziemniaków, 300 g filetów z kurczaka, jedna cebula, 100 g cukinii, 2 łyżki oleju, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, czubata łyżka keczupu, łyżeczka masła, 100 g fasolki szparagowej, 50 g startego żółtego sera oraz sól i pieprz do smaku. Zawartość opakowania WINIARY POMYSŁ NA… rozprowadzamy w 200 ml wody i 100 ml śmietany. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w cienkie plastry. Fasolkę szparagową myjemy, odcinamy końce i gotujemy. Filety z kurczaka kroimy w paseczki, cebulę obieramy i siekamy, następnie myjemy i kroimy w plastry cukinię. Na oleju podsmażamy mięso, dodajemy cebulę czekając aż się zeszkli i dodajemy koncentrat oraz keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Do kolejnego kroku możemy zaangażować nasze pociechy – poprośmy je, aby posmarowały naczynie do zapiekania masłem, a następnie wspólnie układamy w dwóch warstwach kolejno: ziemniaki, mięso, cukinię, fasolkę, ziemniaki i mięso. Całość zalewamy przygotowanym WINIARY POMYSŁ NA… i posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 50-55 minut. Gotowe danie podajemy udekorowane natką pietruszki. Zapiekankowa uczta gotowa, a uśmiechnięta buzia najedzonego dziecka gwarantowana – czego chcieć więcej? Smacznego!

dostarczył
infoWire.pl











