Idealny dodatek do przekąsek dla małych i dużych

Chyba każdy z nas ceni sobie rodzinne wieczory w towarzystwie bliskich, dobrego filmu i… czegoś smacznego do przegryzienia. To idealna okazja żeby odpocząć po długim dniu i spędzić czas z najbliższymi. Nie od dziś wiadomo, że odpowiednie przekąski potrafią łączyć pokolenia… Ale co takiego warto przygotować, żeby zajadali się zarówno najmłodsi, jak i ci trochę starsi?

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Co kocha każde dziecko? Słodycze i… ketchup! Nie da się ukryć, że wśród dorosłych także znajdzie się całkiem sporo wielbicieli tego popularnego sosu. Dlatego z pewnością jest to idealny dodatek do przekąsek dla całej rodziny. W tym przypadku doskonale sprawdzi się Ketchupik Kielecki, który nie zawiera żadnych barwników ani konserwantów, a swój delikatny smak zawdzięcza dodatkowi przecieru z jabłek. Do jakich przepisów warto go wykorzystać?

Brokułowo-ziemniaczane paluszki

Poniższy przepis to doskonały sposób na przemycenie warzyw do posiłku najmłodszych. Ta pyszna przekąska jest prosta w przygotowaniu, a jednocześnie dostarczy prawdziwą feerię smaków..

Potrzebne składniki:

·        pół brokułu

·        5 ziemniaków średniej wielkości

·        3 łyżki startego parmezanu

·        garść posiekanego szczypiorku

·        2 jajka

·        bułka tarta

·        sól, pieprz

·        Ketchupik Kielecki

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie do drugiego garnka z wrzącą wodą wkładamy różyczki brokułu i gotujemy przez ok. 6 minut, a następnie drobno siekamy. Ugotowane ziemniaki ugniatamy na gładkie puree i dodajemy brokuł, jajko, starty parmezan oraz szczypiorek. Mieszamy, po czym formujemy z masy niewielkie, podłużne krokiety. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko. Warzywne paluszki obtaczamy najpierw w jajku, a potem w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Podajemy z Ketchupikiem Kieleckim oraz innymi ulubionymi sosami.

Zapiekanki, które nigdy się nie nudzą

Zapiekanki z pieczarkami to rozwiązanie w sam raz dla osób, które chcą spędzić w kuchni jak najmniej czasu, ale mimo to osiągnąć bardzo pyszny efekt. Z pewnością nawet wymagający smakosze będą zadowoleni z takiej przekąski!

Składniki potrzebne do przygotowania czterech zapiekanek:

·        2 małe bagietki przekrojone na pół

·        12-15 pieczarek

·        4 plasterki żółtego sera

·        mała cebula

·        sól, pieprz

·        ok. 3-4 łyżki masła 

·        Ketchupik Kielecki

Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i podsmażenia jej na maśle. Pieczarki myjemy i także kroimy w kostkę, a następnie dorzucamy je do cebuli i smażymy przez około 5-7 minut lub do odparowania wody. Dodajemy sól oraz pieprz do smaku. Bagietki smarujemy masłem, układamy na nich ser i pieczarki. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez ok. 10 minut. Dekorujemy Ketchupikiem Kieleckim, a na koniec zjadamy ze smakiem.

Sugerowana cena Ketchupiku Kieleckiego: 5,40 zł brutto/ 500 g

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu