Jak nie przytyć w Święta? Kilka porad od żywieniowca

W Święta Bożego Narodzenia na stole znajduje się tyle pyszności, że ciężko pamiętać o diecie. Obiecujemy sobie, że później zrzucimy zbędne kilogramy. A wystarczy podczas Świąt przestrzegać kilku zasad, by bez wyrzutów sumienia spędzać czas przy świątecznym stole. Opowiada dietetyk Knorr.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Wigilijne potrawy w zdrowszej wersji

Przygotowując kolację wigilijną lub wystawny obiad podczas świątecznych dni, obowiązkowo podajemy tradycyjne potrawy. Już podczas ich przygotowania można pomyśleć, by ograniczyć w nich ilość kalorii:

  • Wielu z nas będzie gotować barszcz czerwony. W tym przypadku warto trzymać się tradycyjnej receptury i przyrządzić go w jarskiej wersji. Barszcz czerwony gotowany na warzywach jest mniej kaloryczny, niż zupa z dodatkiem zasmażki czy dużej ilości śmietany.
  • Podczas przygotowywania wigilijnych potraw zastąpmy smażenie inną formą – pieczeniem, grillowaniem lub gotowaniem. Dzięki temu potrawa nie będzie aż tak kaloryczna. Karp w tym roku nie musi być smażony – nasze podniebienia zachwyci także wigilijna ryba w wersji grillowanej. Wybierajmy przepisy na mięsa bez panierki, która również jest źródłem zbędnych kalorii.
  • „Mięsne dania serwujmy z jak największą ilością warzyw, dzięki którym ograniczymy ilość klusek czy innych kalorycznych dodatków na świątecznym talerzu” – radzi dietetyk Knorr.
  • Wykorzystajmy fakt, że Boże Narodzenie to czas, kiedy królują ryby – w ciągu roku zbyt rzadko goszczą one w naszych kuchniach. Natomiast zamiast śledzia w śmietanie czy oleju podajmy go saute, namoczonego w mleku.
  • Pierogi z kapustą i grzybami gotujmy na wodzie, nie odgrzewajmy ich na tłuszczu.
  • Przyprawiajmy! Tradycyjnie uważa się, że zioła i przyprawy sprzyjają trawieniu.
  • Pokuśmy się o dania z dodatkiem owoców cytrusowych. Są źródłem cennego dla jelit błonnika. Mały dodatek, a ma tak wiele zalet.

 Dobre nawyki przy stole

  • „Zasiadając do wigilijnej wieczerzy, mamy „przed sobą” 12 potraw. Tradycja nakazuje spróbować każdej z nich – tylko jak to zrobić, aby nie przytyć? Najważniejsze jest, aby zachować umiar. Można przygotować mniejszy talerz i nałożyć na niego każdej potrawy po trochu. Uważajmy na węglowodany – zamiast klusek czy ziemniaków, zjedzmy więcej sałatki” – przypomina dietetyk Knorr.
  • Głodówki nie są najlepszym pomysłem - całkowity post przed Wigilią nie będzie sprzyjał trawieniu. Ponadto zamiast zjeść dużą ilość jedzenia w czasie świątecznego obiadu, a potem głodzić się cały dzień – jedzmy mniej, ale częściej.
  • Posiłki w czasie Świąt Bożego Narodzenia są okazją do spotkania z rodziną. Pamiętajmy o spożywaniu ich powoli i w spokoju.

Spacer dla zdrowia

Święta to urlop od pracy, ale nie od ruchu! Nowe zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia umiejscawiają ruch na pierwszym miejscu w piramidzie zdrowia i aktywności fizycznej. To zalecenie dotyczy całego roku, bez wyjątków. Nie musimy od razu biec na siłownię - wystarczy, że po obfitym obiedzie zaprosimy rodzinę na spacer. Ruch przyspieszy nasz metabolizm oraz pozwoli nam spalić zbędne kalorie.

Próbowanie potraw z umiarem, wybór gotowanych lub pieczonych ryb i więcej ruchu -  przestrzeganie kilku prostych zasad zdrowego odżywiania sprawi, że nie będziemy musieli w pośpiechu odchudzać się przed zabawą sylwestrową.

Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

Składniki:

  • 4 buraki
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • Barszcz czerwony Knorr 
  • 200 g uszek
  • jabłko
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka majeranku
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Buraki obierz, zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem. Odstaw na 10 minut.
  2. Zagotuj bulion warzywny. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, pokrojone jabłko oraz buraki. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
  3. Zupę Knorr wymieszaj w niewielkiej ilości wody i wlej do barszczu, aby nadać mu koloru. Gotuj jeszcze około 10 minut.
  4. Dodaj majeranek i odstaw barszcz, aby wszystkie smaki się połączyły. Podawaj odcedzony z ugotowanymi uszkami. Taki barszcz najlepiej smakuje, gdy zostanie odcedzony dopiero następnego dnia.

Barszcz z gwiazdką

Składniki:

  • Barszcz czerwony Knorr 
  • kilka ugotowanych ziemniaków
  • cytryna
  • 60 g suszonych śliwek
  • 2 sztuki goździków
  • łyżka miodu
  • pieprz do smaku
  • litr wody

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce.
  2. Zagotuj 1 litr wody, dodaj do niego śliwki, goździki oraz startą skórkę, po czym gotuj wszystko na małym ogniu przez około 5 minut.
  3. Przecedź wywar, dodaj łyżkę miodu i mocno podgrzej, a następnie pokrój śliwki w paski.
  4. Wsyp do wywaru Barszcz czerwony Knorr, aby nadać aromatu, dodaj pokrojone śliwki i dopraw pieprzem do smaku.
  5. Wytnij foremką gwiazdki z ugotowanych ziemniaków i dodaj do gotowego barszczu.

Śledź po kaszubsku z octem

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych
  • 2 łyżki marynowanej czerwonej papryki bardzo drobno pokrojonej
  • 2 szklanki oleju
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szczypty pieprzu
  • cukier
  • 2 liście laurowe
  • łyżka mielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki ziarna gorczycy
  • 2 szklanki octu winnego
  • 100 ml wytrawnego wina białego
  • 4 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 szklanki wody

Sposób przygotowania:

  1. Filety śledziowe dokładnie umyj. W małym garnku przygotuj marynatę z podanych składników (ocet winny, ziarna gorczycy, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, pieprz) wraz z 3 szklankami wody. Całość zagotuj, a potem trzymaj na małym ogniu przez 10 minut. Po przestudzeniu, marynatą zalej śledzie i odstaw przynajmniej na noc, a najlepiej na 24 godziny.
  2. Rodzynki zalej winem i zostaw na 20 minut. Śledzie wyjmij z marynaty, pokrój w wąskie paski i przygotuj z nich koreczki.
  3. Z koncentratu, oleju, marynowanej papryki i natki pietruszki przyrządź sos.
  4. Polej nim koreczki. Tak przygotowane odstaw na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie śledzie są gotowe do spożycia.

Łosoś pieczony w folii

Składniki:

  • 4 dzwonki z łososia
  • łyżeczka Przyprawy Uniwersalnej Delikat
  • 500 g bobu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie. Ostudź i obierz z łupin (jeśli używasz mrożonego, wcześniej rozmroź go, następnie obierz). Cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę i czosnek, dodaj bób i chwilę podduś. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa. Jeśli to konieczne, dopraw lekko solą i pieprzem do smaku.
  3. Dzwonki z łososia oprósz przyprawą Knorr, aby dodać im aromatu. Na kawałku folii aluminiowej rozłóż część bobu, a na nim ułóż dzwonki z łososia. Czynność powtórz z każdym kawałkiem ryby.
  4. Całość skrop oliwą z oliwek i zawiń w folię aluminiową.
  5. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.

grafika

dostarczył

infoWire.pl

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Będzie mega fuzja. Netflix kupuje Warner Bros. Discovery bez telewizji

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Gwiazdor Modern Talking na Sylwestrowej Mocy Przebojów Polsatu. Obok Zenek Martyniuk, Beata Kozidrak i Skolim

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Globalna awaria Cloudflare. Nie działała Canva, Downdetector i sklepy online

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"