Jęczmień do produkcji piwa pod lupą naukowców z Wrocławia

Naukowcy z Wydziału Nauk o Żywności oraz Przyrodniczo-Technologicznego Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu prowadzą wspólnie ze Słodownią Strzegom projekt badawczy dotyczący najnowszych odmian jęczmienia browarnego typu null-lox, wykorzystywanych do produkcji słodu. Celem doświadczenia jest określenie wpływu czynnika odmianowego na wysokość plonu ziarna jęczmienia browarnego i jego wartość w produkcji piwa.

Redakcja Wirtualne Media
Redakcja Wirtualne Media
Udostępnij artykuł:

Pomysł wspólnych badań wyszedł od: dr. hab. inż. Józefa Błażewicza prof. nadzw. UPW, kierownika Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa i dr. hab. inż. Marka Liszewskiego prof. nadzw. UPW z Katedry Szczegółowej Uprawy Roślin:

 - Odmiany null-lox, czyli niezawierające w ziarnie enzymu (tzw. LOX) odpowiedzialnego – mówiąc najprościej - za „starzenie” się piwa zdobywają obecnie rynek słodowniczy w wielu krajach europejskich - mówi prof. Józef Błażewicz.  - Natomiast w badaniach porejestrowych doświadczalnictwa odmianowego (PDOiR), które są podstawą do opracowania listy zalecanych do uprawy odmian na obszarze województwa nie ma żadnych z grupy null-lox. Przewidując wzrost znaczenia tych odmian chcemy określić wpływ warunków siedliskowych Dolnego Śląska, który jest ważnym regionem upraw jęczmienia browarnego, na plonowanie i ich wartość browarną.

 Projekt badawczy składa się z dwóch etapów. Najpierw na 20 poletkach doświadczalnych Katedry Szczegółowej Uprawy Roślin UPW w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym Pawłowice wysiano 5 wybranych odmian jęczmienia browarnego, w tym 4 odmiany typu null-lox. Nasiona przekazała naukowcom Słodownia Strzegom, która jako jedyna w kraju dysponuje materiałem siewnym tego typu.

- W Polsce od 2002 roku badaniu podlegają różne odmiany jęczmienia, w tym browarne, uprawiane wg technologii przewidzianej dla jęczmienia pastewnego – mówi prof. Marek Liszewski, który od 14 lat współpracuje z Centralnym Ośrodkiem Badań Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) prowadząc serie doświadczeń z jęczmieniem jarym. - Nie prowadzi się natomiast badań nad zróżnicowanym zachowaniem się odmian browarnych w zależności od środowiska w osobnej serii. Większość odmian zagranicznych nigdy nie była przebadana w warunkach siedliskowych naszego kraju. A te warunki niejednokrotnie wpływają na wielkość plonu i jakość ziarna. -

Przed wysiewem z poletek pobrano próbki glebowe w celu ustalenia zasobności w podstawowe makroelementy, w tym azot, który jest ważnym czynnikiem w uprawie jęczmienia. Poszczególne zabiegi agrotechniczne zostaną wykonane zgodnie z technologią uprawy jęczmienia jarego, z uwzględnieniem pełnej ochrony roślin przez chwastami, chorobami i szkodnikami. W środki ochrony roślin zaopatrzyła naukowców również Słodownia Strzegom. Po wschodach będzie można ustalić dynamikę wzrostu, a następnie inne ważne cechy wpływające na plonowanie.

W drugim etapie doświadczenia zebrane z poletek ziarno zostanie poddane szczegółowej ocenie słodowniczej w laboratoriach Katedry Technologii Rolnej i Przechowalnictwa UPW, zgodnie z zasadami opracowanymi przez Europejską Unię Browarniczą (EBC). Określone zostaną między innymi cechy fizyczne ziarna, takie jak wyrównanie, masa 1000 ziaren, chemiczne (zawartość białka i skrobi) oraz biologiczne (energia kiełkowania).

- Większość wyróżników technologicznych ziarna jęczmienia przeznaczonego do słodowania kształtuje się w trakcie wzrostu i rozwoju roślin w polu – wyjaśnia prof. Józef Błażewicz. - Otrzymane wyniki posłużą w przyszłości do oceny cech rolniczo-użytkowych oraz technologicznych nowych odmian z grupy null-lox i opracowania precyzyjnych zaleceń agrotechnicznych i słodowniczych.

W ostatnim etapie badań z uzyskanego ziarna jęczmienia zostaną wyprodukowane w warunkach laboratoryjnych słody typu pilzneńskiego oraz brzeczki piwne. Całość tych działań będzie odbywać się we współpracy ze specjalistami ze Słodowni Strzegom a także z Sierpca, gdzie ma siedzibę Danish Malting Group Polska (należy do niej strzegomska słodownia). 

- Wsparcie naszych działań profesjonalnymi badaniami naukowymi jest niezwykle ważne – mówi Krzysztof Czaplicki, Dyrektor Słodowni Strzegom. – Liczymy na to, że uzyskane wyniki pomogą nam lepiej i efektywniej współpracować z plantatorami jęczmienia. Będziemy dysponować jeszcze większą wiedzą na temat specyfiki uprawy naszych odmian w warunkach lokalnych-. Trzeba podkreślić, że oferowane przez nas odmiany null-lox są dokładnie przebadane przez specjalistów z Carlsberg Research Center, którzy je stworzyli. Brali oni również pod uwagę specyfikę warunków lokalnych, niemniej z całą pewnością warto jest prowadzić takie doświadczenia, jakie zainicjowali naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.  Jak wiadomo, tam gdzie mamy do czynienia z naturą, biologią, nigdy nie można mówić o posiadaniu pełnej wiedzy. Dlatego jesteśmy bardzo zadowoleni z tej współpracy i z ciekawością oczekujemy informacji o wynikach doświadczenia.

**********************************

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest spadkobiercą intelektualnego i naukowego dorobku uczelni lwowskich i ich tradycji. Jako samodzielna uczelnia funkcjonuje od 1951 roku. Jest jedną z najlepszych specjalistycznych uczelni w Polsce i jedyną tego typu w makroregionie Polski południowo-zachodniej.

Słodownia Strzegom, należąca do Grupy DMGP (Danish Malting Group Polska), jest jednym z wiodących w Europie producentów słodów specjalnych, produkowanych metodą suszarniową (do nich należy np. słód monachijski, wiedeński, bursztynowy) lub metodą prażenia (tu należy wyróżnić pełną gamę, począwszy od jasnych słodów karmelowych, poprzez czekoladowe a kończąc na jęczmieniu prażonym i słodzie barwiącym).

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

Współpracownica Agory bez pieniędzy po porodzie? Firma odpowiada "Solidarności"

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

KRRiT zaakceptowała plany mediów publicznych. Co z likwidacją kanałów TVP?

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Dwa nowe tytuły w ofercie InPostu. Zamówisz je do Paczkomatu

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"

Nowa prezeska wydawcy "Pisma"