„Kuchnia” po relaunchu: nowe tematy, rubryki i autorzy, odświeżona czcionka i makieta

W czwartek ukazuje się kwietniowe, odmienione wydanie miesięcznika „Kuchnia. Magazyn dla smakoszy” (Agora). Pismo ma odświeżoną szatę graficzną, pojawią się także nowe rubryki i tematy. Magazyn ma promować m.in. niemarnowanie żywności.

jk
jk
Udostępnij artykuł:
„Kuchnia” po relaunchu: nowe tematy, rubryki i autorzy, odświeżona czcionka i makieta

Ewa Wagner, redaktor naczelna „Kuchni” mówi, że dbałość o niemarnowanie jedzenia jest dzisiaj jednym z ważniejszych trendów: zarówno kulinarnych, ale i społecznych. Dlatego redakcja postawi na ten temat duży nacisk.

- Nasi autorzy będą stale uzupełniać swoje przepisy o wskazówki dotyczące wykorzystywania resztek. Będziemy namawiali czytelników nie tylko do smacznego gotowania, ale i do robienia rozsądnych zakupów i znacznego ograniczenia wyrzucania żywności - dodaje Wagner.

W magazynie wprowadzone zostają tematy związane ze zdrowiem. - Rozszerzamy tematykę pisma o diety funkcjonalne, spełniające oczekiwania osób, które nie mogą lub nie chcą jeść konkretnych produktów. Zadbamy również o tych smakoszy, którzy nie mają czasu na długie gotowanie lub szukają pomysłów na przygotowanie pysznego i prostego obiadu do pracy lub do szkoły. Więcej uwagi poświęcimy gastronomii - co miesiąc polecimy kilka restauracji z różnych regionów Polski, które zostały sprawdzone przez naszych wysłanników. Do tego dział o podróżach kulinarnych rozszerzymy o propozycje z Polski - dodaje Ewa Wagner.

grafika

W „Kuchni” pojawią się nie tylko nowe tematy, lecz i rubryki. Nowością będzie dział poświęcony prostym posiłkom do pracy i do szkoły. Redakcja krytycznie odniesie się do diet, a także cyklicznie będzie proponować dania uwzględniające ograniczenia, jakimi podlega coraz większa liczba osób. W kwietniowym wydaniu będzie to dieta bez glutenu - na 18 stronach czytelnicy znajdą najważniejsze informacje i przepisy na dania bezglutenowe.

Nowością jest także ocenianie restauracji. Na łamach kolejnych wydań miesięcznika redakcja będzie polecać lokale w całym kraju, wyróżniające się stabilną jakością. W każdym numerze znajdzie się rozmowa z przedstawicielem branży na temat współczesnej gastronomii i trendów rynkowych. W kwietniowym wydaniu będą to: ukraińskie restauracje we Wrocławiu, kulinarna relacja z Lyonu oraz kuchnia Tomasza Olszewskiego z poznańskiej restauracji Concordia Taste. Nowością będzie też comiesięczny przegląd sprzętu gospodarstwa domowego - w najnowszym numerze będzie to przegląd robotów wielofunkcyjnych.

grafika

Odświeżeniu ulega wygląd pisma. - Zmieniamy szatę graficzną, aby lepiej zaprezentować nowe treści magazynu. Czcionka będzie bardziej pojemna i łatwiejsza do czytania. Wprowadzimy też nową typografię, żeby w piśmie - oprócz rzetelnych informacji - pojawił się element lekkości i zabawy. Zupełnie nowe winiety rubryk będą służyć lepszej nawigacji i orientacji w treściach. Do współpracy zaprosimy najlepszych fotografów i ilustratorów - opisuje Katarzyna Trzeszczkowska, kierownik artystyczna miesięcznika „Kuchnia”.

Na początku roku do grona współpracowników pisma dołączyli Tomasz Prange-Barczyński (z magazynu „Ferment” - w „Kuchni” pisze felietony o winie) oraz Marieta Marecka (autorka książek kulinarnych i programów w nc+, w „Kuchni” prowadzi rubrykę „Kuchnia na słodko”).

grafika

Nowe wydanie pisma wesprze promocja w prasie (czasopisma Agory, „Co Jest Grane 24”), w internecie (media społecznościowe, magazyn-kuchnia.pl), w radiu (radiostacje Agory), w telewizji (Kuchnia+), na nośnikach reklamy zewnętrznej cityInfo.TV i w kinach sieci Helios. Kampanię przygotował dział marketingu pionu Czasopisma Agory.

PRACA.WIRTUALNEMEDIA.PL

NAJNOWSZE WIADOMOŚCI

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Będą dwa nowe sezony "Hotelu Paradise". W programie dwie prowadzące

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Właściciel TVN wybierze Netfliksa? Ruszyły negocjacje ws. HBO Max

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Zmarł Rafał Kołsut. Jako dziecko był gwiazdą "Ziarna"

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

Ziętara zginął, bo był dziennikarzem. Kto i dlaczego straszy teraz media, które o tym piszą?

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

KRRiT przedłuża koncesje. Chodzi m.in. o stacje Polsatu i Canal+

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów

Polsat Box udostępnił za darmo wiele kanałów